Κώστα Δημ Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)Δεν θα αναλύσω -για ακόμη μια φορά – τα οφέλη καθώς και το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής των γονέων, στη μόρφωση των παιδιών τους. -Αγνοούν άραγε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση οι Αρμόδιοι; Όχι βέβαια.
Μόνον λόγω οικονομικής αδυναμίας επιλέγουν οι γονείς να φοιτήσουν σε αυτούς τους στάβλους τα παιδιά τους. Αν υπήρχαν ιδιωτικά ΑΕΙ -και είχαν την δυνατότητα να τα στείλουν εκεί- θα τα προτιμούσαν ασφαλώς. Δεν νοείται ανεξέλεγκτη χρήση και εμπορία ναρκωτικών, βιαιοπραγίες, ληστείες, βιασμοί, τραμπουκισμοί, ρυπαρότητα, τρομοκρατία, ασυδοσία στα ΑΕΙ.
Μια απλή επίσκεψη σε αντίστοιχα κρατικά /δημόσια ΑΕΙ του εξωτερικού αρκεί!
– Επιχειρηματολογούν «άσκεφτα και άσχετα, οι πολέμιοι των ιδιωτικών ΑΕΙ πως:
• Τα ιδιωτικά /μη κρατικά θα ανταγωνίζονται τα κρατικά /δημόσια ΑΕΙ, κάτι που θα αποβαίνει σε βάρος των τελευταίων (;).
Σχολιασμός: Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί /συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό. Η δεδομένη (αρκεί φυσικά να ελέγχεται η ποιότητα των ιδιωτικών ΑΕΙ) υπεροχή τους θα υποχρεώσει την Πολιτεία να βελτιώσει -από πάσης πλευράς – τα δημόσια ΑΕΙ -. Η πλειονότητα των Ελλήνων νομίζει ότι αυτή είναι (ή πρέπει να είναι;) η εικόνα και η ποιότητα ενός Ανωτάτου Ιδρύματος. Δεν γνωρίζει κάτι διαφορετικό. Δεν διαθέτει μέτρο σύγκρισης. Ας μην παραθεωρούμε το γεγονός πως τα ΑΕΙ μας έχουν πιάσει πάτο. Συνεπώς δεν γίνεται να πάνε παρακάτω, επειδή θα επιτραπεί η λειτουργία Ιδιωτικών ΑΕΙ.
• Δημιουργούνται ψυχικά τραύματα σε εκείνους που δεν έχουν χρήματα να φοιτήσουν σε Ιδιωτικά.
Σχ. Αν κάποιος θέλει να ξοδέψει τα χρήματά του, σε ρούχα, αυτοκίνητα, ποτά, ή μπουζούκια δεν το πράττει;
Ποιός τον εμποδίζει; Αν άλλος επιλέγει να τα διαθέσει για να διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες μόρφωσης για τα παιδιά του, δημιουργεί ψυχικά τραύματα σε άλλους;
Τόσα παιδιά εύπορων ή φτωχών γονέων που στέλνουν στο εξωτερικό τα βλαστάρια τους, προκαλούν; Τα Ιδιωτικά σχολεία -όλων των βαθμίδων στη χώρα- τι κακό κάνουν στα Δημόσια; Γιατί οι περισσότεροι εξουσιαστές μας τα επιλέγουν, για τα δικά τους παιδιά;
Ακόμη: που φοίτησαν αρκετοί από τους Κυβερνώντες; Μήπως στο εξωτερικό; Τόση πια υποκρισία;
• «Η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, θα αυξήσει τον δανεισμό των γονέων προκειμένου να πληρώσουν τα δίδακτρα των παιδιών τους».
Σχ. Ενώ δεν θα δανειστούν αν καταβάλουν -πολύ περισσότερα -χρήματα για να τα στείλουν στο Εξωτερικό (!).
«Ξέρετε πόσες σκάλες έπλυνα για να πάρει το πτυχίο της στη Βουλγαρία» μου έλεγε γνωστή μου κυρία καθαρίστρια όταν της έδωσα συγχαρητήρια για το πτυχίο της κόρης της.
Η λειτουργία αξιόλογων Ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα μας φέρει επιπλέον συνάλλαγμα. (Το έπραξαν οι Κύπριοι ήδη).
Απασχολεί το αν θα είναι: κερδοσκοπικά ή μη κερδοσκοπικά. Κακώς. Να υπάρχουν και τα δύο ώστε να γίνεται η καλύτερη επιλογή. Αν πχ γίνει ένα κερδοσκοπικό παράρτημα London School ή του Γέιλ και κάποιος (από το περίσσευμα του ή το υστέρημά του ) το επιλέξει σε τι δυσαρεστεί ή προκαλεί τους άλλους; (Αν το στείλει στα ίδια στο Εξωτερικό, θεωρείται κάτι … φυσιολογικό, αποδεκτό, αλλά και εξόχως παράλογο).
ΥΓ Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα χωρίς ιδεοληπτικές αγκιστρώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου