Τούρκοι εισαγγελείς μηνύουν το Charlie Hebdo!
Το σατιρικό σκίτσο στο εξώφυλλο του Charlie Hebdo σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «χυδαιότητα».
«Ένα γαλλικό περιοδικό δημοσίευσε μια γελοιογραφία με εμένα. Δεν το είδα, ώστε να μην πέσω στο επίπεδο των ξεδιάντροπων. Δεν έχω τίποτα να πω γι'αυτή τη χυδαιότητα. Το ιερό μας καθήκον είναι να αντιστεκόμαστε στις επιθέσεις κατά του προφήτη Μωάμεθ» είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο.
Αναφερόμενος στον Γάλλο ομόλογό του, τον οποίο προ ημερών χαρακτήρισε «ψυχολογικά ασταθή που χρήζει ψυχιατρικού ελέγχου» λόγω της στάσης του μετά τον αποκεφαλισμό από ριζοσπαστικοποιημένο Τσετσένο Γάλλου καθηγητή, τόνισε:
«Η Γαλλία και η Ευρώπη ως σύνολο δεν αξίζουν αυτήν την προκλητική, βρώμικη, διχαστική και γεμάτη μίσος πολιτική που ασκείται από τον Μακρόν και όσους μοιράζονται τις απόψεις του».
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται με εσώρουχα, καθισμένος σε μια πολυθρόνα, σηκώνοντας το φουστάνι μιας μουσουλμάνας, η οποία κρατά έναν δίσκο με ποτά.
«Ο Ερντογάν είναι πολύ αστείος στην ιδιωτική του ζωή» αναφέρει ο τίτλος του περιοδικού, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος κοιτώντας τα οπίσθια της μουσουλμάνας σχολιάζει, σύμφωνα με το σκίτσο: «Ω! Ο προφήτης!».
Συσπειρώνεται η Ευρώπη
Τάση συσπείρωσης εκδηλώνεται και στην αντίπερα όχθη. Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν την πολιτική Μακρόν. Ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σασόλι χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ρητορικές επιθέσεις του Τούρκου προέδρου εναντίον της Γαλλίας και του προέδρου της. Κατέληξε, απευθύνοντας έκκληση στην Τουρκία «να τερματίσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση».
Η έκκληση είναι σίγουρο ότι θα πέσει στο κενό. Και οι δύο πλευρές φαίνονται αποφασισμένες να μην κάνουν πίσω, γεγονός που θα οδηγήσει τη σύγκρουσή τους στα άκρα. Ο μεν Ερντογάν, επειδή θεωρεί ότι έτσι μετατρέπεται σε «προστάτη» και ηγέτη των μουσουλμάνων και ειδικά των μουσουλμάνων της Ευρώπης. Ο δε Μακρόν, επειδή έχει δεχθεί πρωτοφανείς προσβολές, αλλά και κήρυξη μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.
Το Παρίσι δεν θα περιοριστεί σε δηλώσεις συμπαράστασης και ρητορικής καταδίκης των δηλώσεων Ερντογάν από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Απαιτεί από την ΕΕ να λάβει άμεσα και σκληρά μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ δήλωσε: «Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών».
Τόσο οι προσβολές όσο και το μποϊκοτάζ, το οποίο παραβιάζει ευρωτουρκικές συμφωνίες στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης, υποχρεώνουν την ΕΕ να λάβει θέση. Ακόμα και όσες κυβερνήσεις προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα να ρίξουν την Τουρκία στα μαλακά, τορπιλίζοντας την πρόταση για επιβολή κυρώσεων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνουν σ’ αυτή τη γραμμή. Αυτή τη φορά δεν θίγονται μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα από την τουρκική επιθετικότητα.
Η Γαλλία έχει άλλο ειδικό βάρος εντός της ΕΕ και επιπλέον το διακύβευμα έχει να κάνει με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, κάτι που αφορά και ευαισθητοποιεί όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο τους Γάλλους. Εξ ου και τα γερμανικά ΜΜΕ πιέζουν την Μέρκελ να πάρει εμπράκτως θέση κατά της Τουρκίας κι όχι μόνο με δηλώσεις του εκπροσώπου της, ούτε καν της ίδιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου