Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: Γεννήθηκα αριστερή (ΤΩΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΒΡΗΚΕΣ ΤΟ ΦΩΣ ΣΟΥ;😝😝) - Είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα-ΒΙΝΤΕΟ



H σπουδαία Ελληνίδα Βυζαντινολόγος μιλάει για την πολυτάραχη ζωή της

Την πολύ σημαντική Ελληνίδα Βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ φιλοξένησε χθες βραδυ 26/10/2020 στην εκπομπή του ο Νίκος Χατζηνικολάου. Η προσφορά της στον χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού είναι τεράστια. Σήμερα στα 94 τη χρόνια μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και την ένταξή της στην Αντίσταση, για το πώς βίωσε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και πώς απέφυγε τον θάνατο.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ μίλησε επίσης για τις μακρόχρονες σπουδές της, τον μεγάλο έρωτα της ζωής της και την ανάδειξή της στη θέση της πρώτης γυναίκας πρυτάνεως στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Μια διαδικασία χρονοβόρα και γεμάτη δυσκολίες.

«Η Αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι. Στο σχολείο που ήμουν οι Ιταλοί το έκαναν νοσοκομείο. Η καθηγήτρια μου είπε να κάνουμε μία ομάδα αντίστασης. Λεγόμασταν "Σπίθα". Μου έδιναν τα κρυφά φυλλάδια για να τα πάω σε διάφορα μέρη».

«Όταν μπήκα στην ΕΠΟΝ δεν κοιμήθηκα σπίτι μου από 14 χρονών για να μην με πιάσουν. Όλα μου τα αδέλφια μου ήταν οργανωμένα. Το ψευδώνυμό μου ήταν “Νίκη”. Όταν γυρνούσα σπίτι μου η μάνα μου ήξερε ότι έχει διαδήλωση. Γιατί ήξερε ότι θέλω να πλυθώ για να μην με βρουν σκοτωμένη, λερωμένη».

Είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα

Η καταξιωμένη Βυζαντινολόγος εξήγησε τους ιδεολογικούς λόγους που την κάνουν αριστερή και δεν δίστασε να ασκήσει και την κριτική της στον Αλέξη Τσίπρα. «Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή. Πιστεύω σε μία καλύτερη διανομή του δημόσιου πλούτου. Καμία φορά είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα, του ηγέτη της Αριστεράς, με ενοχλεί».

Παρ΄ όλα αυτά αν και με αριστερές καταβολές υποστήριξε στις τελευταίες εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. «Τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο τον στήριξα, αλλά κάτι παραπάνω. Νομίζω ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει μεταρυθμίσεις».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην εκπομπή για εκείνη αποκαλώντας την μία «Παγκόσμια Ελληνίδα», που μέσα από την παρουσία της εξαίρει τον Ελληνισμό. Συγκεκριμένα είπε: «Η προσωπικότητα και το έργο της Ελένης δεν περιγράφεται σε λίγες γραμμές γιατί ανήκει σε εκείνους τους ανθρώπους που το έργο και η προσφορά γίνονται μέρος της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα τη γράφουν. Είναι μία οικουμενική Ελληνίδα, μια γυναίκα με μικρασιατικές ρίζες που από τις γειτονιές του Βύρωνα αναδείχθηκε πρύτανης της Ευρώπης, μια επιστήμονας που κατέστησε το Βυζάντιο "αενάως παρόν" - όπως η ίδια λέει - και ο ανήσυχος άνθρωπος του πολιτισμού και της παιδείας που παραμένει τολμηρός παρατηρητής των εξελίξεων. Είμαι χαρούμενος που τη γνωρίζω προσωπικά και με τιμά με τη φιλία της. Με εμπνέει η περιπέτεια της ζωής της με τη συμμετοχή της στην Αντίσταση και με τη σταθερή της παρουσία στο μέτωπο της δημοκρατίας. Αναζητώ συχνά τις συμβουλές της. Η Αρβελέρ είναι μια αυτοκράτειρα των καιρών μας και οι Έλληνες της οφείλουμε ευχαριστίες, σεβασμό και αγάπη».

Για την Αρβελέρ μίλησε και ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αποκαλώντας την «κορυφαία του χορού» στη σύγχρονη παράσταση του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού, αλλά και του ευρωπαϊκού. «Η Ελλάδα και η Ευρώπη τής οφείλουν πολλά για τις μελέτες της πάνω στις ρίζες του πολιτισμού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου