Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος: Ο ήρωας του 1940 που πέθανε μόνος και ξεχασμένος!

 

Το ΓΕΣ καλούσε την VIII Μεραρχία Πεζικού, να υποχωρήσει σε δεύτερη γραμμή άμυνας και να πολεμήσει, κατά των Ιταλικών στρατευμάτων, πολύ πιο πίσω από την αμυντική γραμμή Ελαίας – Καλαμά, όπου εκεί γράφτηκαν οι πρώτες μεγάλες σελίδες του Έπους του ’40.

Ο Χράλαμπος Κατσιμήτρος πέταξε τις διαταγές στα σκουπίδια.

Ο υποστράτηγος που σήμερα, κανείς δεν τον θυμάται, κανείς δεν τον γνωρίζει.

Ήταν ο άνθρωπος που αψήφησε τις διαταγές της Αθήνας, οργάνωσε την άμυνα στην πρώτη γραμμή και εξέδωσε τη δική του διαταγή προς τους άνδρες της Όγδοης Μεραρχίας: «ουδεμία σκέψη διά υποχώρησιν, η τελευταία γραμμή αμύνης είναι εδώ, μέχρις εσχάτων».

Και έτσι μόνος του, χωρίς καμιά βοήθεια από το ΓΕΣ και χωρίς κανείς στην Αθήνα να πιστεύει ούτε στιγμή στον αγώνα του, στάθηκε στην πρώτη γραμμή, πολέμησε και νίκησε!

Κράτησε τα σύνορα και μέσα σε λίγες εβδομάδες άρχισε να προελαύνει επιθετικά εναντίον των εισβολέων μέσα στην Αλβανία.

Ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, γεννήθηκε 1η Ιανουαρίου του 1886 στο Κλειτσό Ευρτανίας. Το 1904, κατετάγη ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και το 1911, εισήλθε στη Σχολή Υπαξιωματικών.

Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους, ως διμοιρίτης και αργότερα ως Διοικητής Λόχου, ενώ κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Στις 13 Αυγούστου του 1922, συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως διοικητής Τάγματος.

Το 1925 αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και το 1938 με το βαθμό του Υποστράτηγου ανέλαβε τη διοίκηση της VIII Μεραρχίας Πεζικού.

Από την υπεύθυνη θέση που κατείχε ως διοικητής, διέγνωσε εγκαίρως ότι για την αντιμετώπιση απαιτούνταν έργα αμυντικά.

Φρόντισε δε, με τους άξιους επιτελείς του και την βοήθεια του Ηπειρωτικού Λαού, να οργανώσει κατά τρόπο αριστοτεχνικό την άμυνα της περιοχής Ελαίας – Καλπακίου – Καλαμά.

Απέναντι στις υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις ο Στρατηγός Κατσιμήτρος όχι μόνον δεν επέτρεψε να διαρρήξουν την αμυντική γραμμή, αλλά όταν ήλθε η κατάλληλη στιγμή, άρχισε η σφοδρή αντεπίθεση και εξεδίωξε πέραν των ελληνικών συνόρων, καταδιώκοντας αυτές εντός του Αλβανικού εδάφους, απελευθερώνοντας ελληνικές περιοχές.

Η ηρωική του αντίσταση στην ιταλική επίθεση στο Καλπάκι, συντέλεσε τα μέγιστα στην νίκη της Ελλάδας απέναντι στον Ιταλικό Στρατό και έτσι κάτω από τις εντολές του Κατσιμήτρου, οι άντρες της Μεραρχίας συνέτριψαν την Ιταλική επίθεση.

Κατά τη σταδιοδρομία του, τιμήθηκε με πλήθος Ελληνικών και ξένων μεταλλίων και παρασήμων, μεταξύ των οποίων και τρία χρυσά Αριστεία Ανδρείας.

Το 1954, συνέγραψε το περίφημο βιβλίο «Η Ήπειρος Προμαχούσα», όπου περιείχε τις επιχειρήσεις του Ελληνοιταλικού πολέμου, όπου συμμετείχε και ο ίδιος.

Απεβίωσε στην Αθήνα, μόνος και ξεχασμένος, στις 20 Φεβρουαρίου του 1962.

.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου