Κώστα Δημ Χρονόπουλου
Κυβερνητικές, μη κυβερνητικές / «Μη» κερδοσκοπικές οργανώσεις, Δομές κ. α ανάλογα κατασκευάσματα… Προνοιακά, φιλανθρωπικά, μεταναστευτικά, φιλοξενίας. Ευαγή ιδρύματα –συνήθως- αδιαφανών , θολών ή σκοτεινών προδιαγραφών και σκοπιμοτήτων. Άλλοτε αποκαλούνται: «Μ.Κ.Ο» (=Μας Κοροιδεύουν Ορισμένοι) άλλοτε εμφανίζονται ως … «Κιβωτός του Κόσμου» με σύγχρονο Νωε ιδιοκτήτη (ο οποίος φρόντισε –εκτός από παιδιά – να την γεμίσει με ακίνητα, καταθέσεις, θυρίδες τραπεζικές, αυτοκίνητα κ.α θεοφιλή /θεάρεστα αγαθά). Συγκροτούνται οργανώσεις ψευδεπίγραφες (!). Η «Κιβωτός του Κόσμου» /Κ.τ.Κ αποτελεί Κιβωτό ανθρωπισμού για μερικούς , αλλά για άλλους είναι : «Κιβωτός του (υπο) κόσμου». Ίδωμεν. Όλα όμως όσα κατά καιρούς συγκυριακά ή καθ ‘έξιν επισυμβαίνουν , δεν θα πρέπει να γεμίζουν τα τηλεπάνελς / τηλεπαράθυρα ή να ικανοποιούν απλώς την περιέργεια ή την κουτσομπολίστικη διάθεσή μας. Είναι βέβαια δεδομένο πως τα ανθρώπινα συμφέροντα αποκορυφώνουν την έκπτωση /εξαχρείωση της κοινωνίας. Το ζήτημα όμως δεν (θα
πρέπει) να περιορίζεται μόνο στη Κ.τ.Κ αλλά –κυρίως – στο πως δεν θα επαναλαμβάνονται (γενικότερα) ανοίκειες καταστάσεις. Οφείλουμε , ως Πολιτεία /Κοινωνία, να διερωτηθούμε αν πρέπει άμεσα να καταργήσουμε αυτές τις ανεπαρκείς, αμφιλεγόμενες , αδιαφανείς (sic) οργανώσεις;. Άραγε προσφέρουν , εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο;. Συμπορεύονται , συνάδουν, ταυτίζονται, με τον ανθρωπισμό /φιλανθρωπία, ή αποκλειστικά εξυπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα ,συνεπώς είναι (κοινωνικά) επιβλαβείς;. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά και όχι η μάρκα αυτοκινήτου , τα ποσά των καταθέσεων και ο αριθμός ακινήτων που σχετίζονται με τους ιδιοκτήτες της κάθε Κιβωτού. Προτείνεται –από κυβερνητικά στελέχη, κόμματα, ΜΜΕ, κ.α – η αποιδρυματοποίηση, ως πανάκεια αντιμετώπισης. Θεωρώ ότι δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα , για τους εξής λόγους:1. Τι θα τα αντικαταστήσει, σε αρχικό στάδιο; Και πόσο χρόνο θα πάρει;.
Τι θα γίνουν τα παιδιά που υπάρχουν εκεί, αλλά και εκείνα που έχουν ανάγκη και επρόκειτο να πάνε; .
2. Οι υιοθεσίες , ως επιθυμητή επιλογή, δεν γίνεται ούτε πρακτικά, ούτε χρονικά, ούτε ποσοτικά να αποτελέσουν άμεση λυσιτελή λύση.
Προτείνω : Την διατήρηση των δομών για όσο απαιτηθεί , μέχρις ότου εξευρεθούν τρόποι καλύτερης διαβίωσης των παιδιών. Επιβάλλεται βέβαια να προηγηθεί: ε ξ υ γ ί α ν σ η . Το να εφαρμοστεί εν θερμό το: «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» δεν ενδείκνυται. Αντίθετα θα έχει επώδυνες συνέπειες. Μια απογοητευτικά απορρυθμισμένη , αποηθικοποιημένη, αποδιοργανωμένη, αποσαρθωμένη, αποστασιοποιημένη – από αρχές, αρετές, αξίες – αποσυνδεδεμένη από τις ρίζες της , κοινωνία, πως θα αυτοπροστατευτεί;. Πως θα αποσοβήσει τους κινδύνους από τα απόνερα (που είναι απόρροια ενός αποβολιμαίου εκφυλισμού); . Πόσο εφικτή, αλλά και αποδεκτή είναι η επιβεβλημένη αποκάθαρση , όταν –αποκρουστικά – αποθεώνουν τον Μαμωνά λαϊκοί και κληρικοί , επειδή πιστεύουν πως η απόρριψη του ήθους είναι μέσον απόκτησης ευζωίας / τρυφηλότητας;.
Φαινόμενα απότοκα α-παιδείας, ανευθυνότητας, ανικανότητας , και αδηφάγου ιδιοτέλειας οδηγούν σε σήψη /αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού. Αποφορά!.
Σε κάθε περίπτωση είναι δυσχερέστατος ο χειρισμός μιας διαφθοράς που βρίσκεται στο απόγειό της. Ο απογαλακτισμός είναι δυσεπίτευκτος και χρονοβόρος , ενώ δυσεύρετο παραμένει το κατάλληλο, αποτελεσματικό χαλινάρι, που θα ηνιοχήσει την ηθική μας αποχαλίνωση!.
Πικρή η διαπίστωση /αποτίμηση της αναποτελεσματικότητας των –όποιων – προσπαθειών επιμέρους αναδομήσεων , είτε αφορούν σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές. Ακόμη και σε περίπτωση επιτεύξεως του στόχου, θα έχουν πάρα πολλά να γίνουν, δεδομένου ότι η ίδια η χώρα / το κράτος, απαιτεί ριζική /εκ βάθρων αναδιάρθρωση, ανασχηματισμό, επανίδρυση, πολυεπίπεδη και εκτεταμένη!.... Φαίνεται πως το ανέφικτο ουσιαστικής βελτιώσεως, οδηγεί μόνον σε …. (φραστική λεκτική /λεξική) αποδόμηση. Προδήλως απαιτείται δομική αναδόμηση δομών –και όχι μόνον – αν όντως θέλουμε να ανακόψουμε την πορεία κατολισθήσεως της κοινωνίας /πολιτείας εν αποδ(ρ)ομεί.
ΥΓ Σε περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών εξυγιάνσεως, τότε κατάργηση των «Δομών /Οργανώσεων» και αντικατάστασής τους από έναν αδιάβλητο υπερκομματικό φορέα κρατικό, ο οποίος θα διαχειρίζεται: την οικονομική συνεισφορά των πολιτών (με ένα μικρό ποσοστό υποχρεωτικής συμμετοχής), καθώς και την αναγκαία κρατική επιδότηση.
Ευελπιστώ πως έτσι θα επιλυθεί το πρόβλημα πραγματικά, μη κερδοσκοπικά και ανθρωπιστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου