Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 5 Απριλίου 2025

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

 

 Κάθε χώρα, κάθε λαός, κάθε κράτος στο διάβα της ιστορίας του διέρχεται μέσα από δύσκολες στιγμές. Στιγμές που στιγμάτισαν για διάφορους λόγους την ύπαρξή του. Είναι οι αποφράδες ημέρες, ημέρες γρουσούζικες ή καταραμένες λόγω ενός καταστροφικού γεγονότος που έγινε την ημέρα αυτή. Μια τέτοια ημέρα για τον ελληνισμό είναι η 6η Απριλίου. Δείτε γιατί.    

 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 480 π.Χ: Οι Πέρσες εισέρχονται στην Ελλάδα. Οι Περσικοί Πόλεμοι, τα λεγόμενα «Μηδικά», σφράγισαν την ελληνική ιστορία στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. και ήταν αποφασιστικής σημασίας για την πορεία του ελληνισμού και την ίδια την επιβίωσή του. Όταν στον θρόνο της Περσικής Αυτοκρατορίας ανήλθε ο Ξέρξης, μετά τον θάνατο του Δαρείου, αυτό θα σηματοδοτούσε τη δεύτερη και μαζικότερη κάθοδο των Περσών στον ελλαδικό χώρο. Ο νέος βασιλιάς ήθελε να κατακτήσει τώρα όλη την Ελλάδα και το έβαλε σκοπό ζωής του. Ηγούμενος του μεγαλύτερου στρατού που είδε ποτέ ο αρχαίος κόσμος, εισήλθε από τον Ελλήσποντο στην Ελλάδα. Η νίκη στις Θερμοπύλες και η κατάληψη των Αθηνών του έδωσαν την εντύπωση ότι θα καταλάμβανε σύντομα όλη την Ελλάδα. Ωστόσο η πανωλεθρία του περσικού στόλου στην Σαλαμίνα ανάγκασε τον ίδιο σε άτακτη φυγή με το μεγαλύτερο μέρος του στρατεύματός του. Τον επόμενο χρόνο (479 π.Χ.) η νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών στις Πλαταιές έθεσαν τέρμα στην περσική εισβολή στην Ελλάδα

. 

 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1453: Αρχίζει η πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως: Ο Μωάμεθ Β΄ οδηγώντας στρατό από 250.000 άνδρες και στίφη ατάκτων, εμφανίζεται προ των τειχών της Κωνσταντινουπόλεως. Η πολιορκία διήρκεσε έως την 29η Μαΐου (Ιουλιανό ημερολόγιο), όταν τελικά η Πόλη αλώθηκε και έπαψε να υπάρχει η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Πολλές συνοικίες της πόλεως πυρπολήθηκαν κατά την ημέρα αυτή, το δε περίφημο ανάκτορο των Βλαχερνών έγινε παρανάλωμα του πυρός. Σκηνές απερίγραπτης φρίκης ξετυλίχθηκαν στον ναό της Αγίας Σοφίας, όπου είχαν συγκεντρωθεί πλήθη κόσμου, ιδίως γέροντες γυναίκες και παιδιά. Οι Τούρκοι στρατιώτες όρμησαν εντός του ναού και αφού γύμνωσαν όλους αυτούς τους ανθρώπους από ό,τι πολύτιμο είχαν τους έδεσαν τους οδήγησαν στην πλατεία προ του ναού. Εκεί, ξεχώρισαν τις παρθένους και τις νεαρές γυναίκες, τους δε υπόλοιπους κατέσφαξαν. Παρόμοιες σκηνές ξετυλίχθηκαν και στον ναό της Αγίας Θεοδοσίας, ο οποίος εόρταζε την ημέρα εκείνη και ήταν κατάμεστος από πιστούς. Τα θύματα της πρώτης ημέρας ξεπέρασαν τις 40.000. Κατά τον Λατίνο αρχιεπίσκοπο Λεονάρδο, άνω των 60.000 συνελήφθησαν και διενεμήθησαν στους αξιωματικούς και πασάδες των επαρχιών για να χρησιμεύσουν ως σκλάβοι. Πολλές νέες και παντρεμένες γυναίκες αυτοκτόνησαν ριπτόμενες σε πηγάδια για ν’ αποφύγουν την καταισχύνη και την ατίμωση. Ο Ιταλός Ρισέριο και ο πρωτοβεστιάριος  Φραντζής αναφέρουν ότι οι Τούρκοι μετέβαλαν σε στάβλο τον ναό της Αγίας Σοφίας, αφού προηγουμένως άρπαξαν τα αμύθητης αξίας ιερά σκεύη, άμφια κλπ που βρισκόταν στον ναό.

 6 Απριλίου 1822 – Το ολοκαύτωμα της Νάουσας η κόλαση επί γης

Οι Ναουσαίοι ξεσηκώνονται κατά των Τούρκων για την ελευθερία τους.

Δυστυχώς, ο ξεσηκωμός καταπνίγηκε στο αίμα και καταγράφηκε στην ιστορία ως η πιο αιματηρή σελίδα της Νάουσας. Οι γυναίκες που δεν θέλησαν να πέσουν στα χέρια των Τούρκων, ως άλλες Σουλιώτισσες, γκρεμίστηκαν μαζί με τα παιδιά τους στον καταρράκτη της Αράπιστας και πέρασαν στην αιωνιότητα.

Ακολουθούν σκηνές αλλοφροσύνης. Η πόλη επί πέντε ημέρες γίνεται πεδίο σφαγών και λεηλασιών από Τούρκους.

Μαζί με τη Νάουσα περίπου 120 χωριά πυρπολήθηκαν. Εκτιμήσεις υπολογίζουν τον αριθμό των θυμάτων έως περίπου 5.000, ενώ άλλοι τόσοι (κυρίως γυναικόπαιδα) αιχμαλωτίστηκαν για να πάρουν τον δρόμο των σκλαβοπάζαρων, αν και, σύμφωνα με τα τουρκικά αρχεία, τα θύματα ήταν μόνο 409 και άλλοι τόσοι περίπου οι αιχμάλωτοι. Ο θρύλος λέει πως τόσο πολύ ήταν το αίμα που πότισε τη γη, ώστε για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν φύτρωνε χορτάρι σε εκείνο το σημείο. Έκθεση ξένου προξενείου στη Θεσσαλονίκη περιγράφει τις δραματικές σκηνές που προηγήθηκαν της «διαλογής» των σκλάβων και έλαβαν χώρα πλάι στον τόπο των σφαγών:

«Όλο το Κιόσκι είχε μετασχηματιστεί εις πανηγύρι κλαυθμώνος, ένθεν ανθρωπομακελείον, ένθεν αγοραπώλησις αιχμαλώτων, γυναικών, παιδιών, διηρημένον εις πωλητάς, διαφόρους, ένας έχων την μητέρα, άλλος τα τέκνα, έσκουζαν και τσίριζαν τα παιδιά διά τας μάνας των, αλλά αδύνατον, διότι άλλος είχε τους μεν, άλλος τους δε…».

Το 1955 με βασιλικό διάταγμα χαρακτήρισε ηρωική πόλη τη Νάουσα για τους αγώνες και τις θυσίες της στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, πλάι στο Μεσολόγγι, το Σούλι και το Αρκάδι.

 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1897: Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του1897: Ο ονομαζόμενος και πόλεμος των τριάντα ημερών ή Ατυχής Πόλεμος ή Μαύρο ’97. Ήταν η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της  Οθωμανική Αυτοκρατορία και του Βασιλείου της Ελλάδος με αφορμή το Κρητικό Ζήτημα, που άρχισε στις 6 Απριλίου 1897 και τερματίστηκε στις 8 Μαΐου του ιδίου έτους.  Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται περί πολέμου, αφού ποτέ δεν δόθηκε διαταγή επίθεσης εναντίον του στρατοπέδου των Ελλήνων. Στην ουσία πρόκειται για οθωμανική εισβολή, η οποία κατέληξε σε ήττα της Ελλάδος. Η χώρα οδηγήθηκε ύστερα από απαίτηση της Γερμανίας στα χέρια του Διεθνούς Οικονομικού ελέγχου και την επιβολή της τεράστιας πολεμικής αποζημίωσης που ανα­γκάστηκε να πληρώσει στην Τουρκία, η οποία ανερχόταν στο αστρονομικό για την εποχή και τις δυνατό­τητες μας ποσό των 4.000.000 τουρκικών λιρών. Είναι θλιβερό να διηγείσαι δυσάρεστα γεγονότα που θίγουν την εθνική μας αξιοπρέπεια, ωστόσο είναι και αναγκαία διδακτικό, ώστε, έστω και την ύστατη στιγμή, να λάβουμε τα κατάλληλα μα­θήματα από την ίδια μας την Ιστορία. Μια αιτία για την οποία σύρ­θηκε τότε η Ελλάδα σ’ αυτό τον ανόητο πόλεμο ήταν και ο κομμα­τισμός, αυτός ο καρκίνος της χώρας, που ακόμα και σήμερα κατα­τρώει τα σωθικά της πατρίδας μας, με δική μας πλέον - τεράστια -ευθύνη!

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1914:  Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Θράκης «Το Μαύρο Πάσχα του Θρακικού Ελληνισμού». Ανήμερα του Πάσχα 6 Απριλίου του 1914 ξεκίνησε στη Θράκη ένας από τους μαζικότερους διωγμούς Ελλήνων του 20ου αιώνα. Αποτέλεσε τον πρώτο κύκλο αίματος και διωγμών. Μετά ακολούθησαν οι γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Οι νεότουρκοι οπαδοί της «γενοκτονικής θεωρίας της εθνοκάθαρσης» ξερίζωσαν εκ θεμελίων τους Έλληνες Θρακιώτες από τις πανάρχαιες πατρογονικές εστίες τους, στην Ανατολική Θράκη. Αρκαδιούπολη, Βιζύη, Μακρά Γέφυρα, Μάδυτος, Καλλίπολη, Σαράντα Εκκλησιές, Ραιδεστός, Ηράκλεια, Μάλγαρα, Κεσσάνη, έγιναν αφετηρία των διωγμών και της γενοκτονίας του ελληνισμού, που επεκτάθηκε στην Δυτική Μικρασία και κλιμακώθηκε στον μαρτυρικό Πόντο. Οι διωγμοί συνεχίσθηκαν μέχρι τον Αύγουστο του 1920. Η Θρακική γενοκτονία είναι ιστορικά αποδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη όχι μόνο από Έλληνες ιστορικούς αλλά και από ξένους. Συνολικά, 232.000 Θρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους και να καταφύγουν στην ελεύθερη Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Άλλοι 96.000 οδηγήθηκαν στην Μικρά Ασία σε τάγματα εργασίας. Από αυτούς, με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, επέστρεψαν στις εστίες τους μόνο 50.000. Οι υπόλοιποι 46.000 πέθαναν από τις ασθένειες, τον υποσιτισμό και τις κακουχίες. Τον Ιούνιο του 2006, με απόφαση 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών στο Διδυμότειχο, η 6η Απριλίου καθιερώθηκε επίσημα ως η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού»....

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941: Έναρξη Ελληνογερμανικού πολέμου. Τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Ελλάδα. Επιδίδεται διακοίνωση από το Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, με την οποία αναγγέλλεται απλά, ότι τα γερμανικά στρατεύματα έχουν εισβάλει στο ελληνικό έδαφος. Η γερμανική εισβολή ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1941, με την επίθεση γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας. Δύο γερμανικά σώματα στρατού επιτέθηκαν στις ελληνικές θέσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Παρά την ηρωική αντίσταση των αμυνομένων η μάχη διήρκεσε μόλις τέσσερις μέρες, καθώς η γερμανική επίθεση μέσω Γιουγκοσλαβίας υπερκέρασε τις θέσεις άμυνας και απειλούσε τα μετόπισθεν των ελληνικών στρατευμάτων. Στις 9 Απριλίου παραδόθηκαν τα ελληνικά στρατεύματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τους Γερμανούς να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για την ανδρεία και μαχητικότητα των Ελλήνων.

Νέες σελίδες ηρωισμού, αυτοθυσίας και δόξας γράφηκαν στην πολεμική ιστορία από τους υπερασπιστές των συνόρων μας.

Η γερμανική αεροπορία πλήττει με μαγνητικές τορπίλες το αγγλικό σκάφος «Κλάν Φρέϋζερ», που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά, έμφορτο πολεμοφοδίων. Εκ της επακολουθησάσης τρομερής έκρηξης κατεστράφησαν πολλές οικίες του Πειραιώς. Συνολικά βυθίστηκαν 73 πλοία και 25 αλιευτικά.

Οι υπερασπιστές του οχυρού Ιστίμπεη στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα παρά τις θυελλώδεις γερμανικές επιθέσεις, δια ηρωικών εξορμήσεων εξολοθρεύουν με τις ξιφολόγχες μεγάλο αριθμό γερμανών στρατιωτών.

Οι υπερασπιστές του οχυρού Κελκαγιά εξολοθρεύουν τους εισελθόντες εντός αυτού Γερμανούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου