ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΔΩΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φως, θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ρυάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους, συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε μεταξύ τους με μουσική».
Με αυτό το εξαίρετο ποίημα ο Ακαδημαϊκός και Ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος επιχειρεί να εξάρει το άφθαρτο και σχεδόν θεϊκό μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας. Γράφοντας για μια γλώσσα μουσική, που τη μιλούνε μόνο οι άγγελοι, ο μεγάλος μας ποιητής έρχεται να αναδείξει κάτι που δυστυχώς έχουμε λησμονήσει.
Επιτέλους το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO αναγνώρισε τη Οικουμενικότητα της Ελληνικής Γλώσσας και με ομόφωνη απόφαση ανακήρυξε την 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας».
Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται η οικουμενικότητα και η παγκόσμια προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Στην απόφαση υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η αδιάσπαστη συνέχεια 40 αιώνων προφορικής παράδοσης και 35 αιώνων γραπτής παράδοσης της ελληνικής γλώσσας, η επίδρασή της σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και το γεγονός ότι αποτελεί μέχρι σήμερα ανεξάντλητη πηγή της διεθνούς επιστημονικής ορολογίας».
Να σημειωθεί ότι η επίσημη ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» θα πραγματοποιηθεί κατά την 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο 2025.
Παραθέτω κάποιες σκέψεις λογίων και διανοουμένων για την Ελληνική γλώσσα:
Φρειδερίκος Σαγκρέδο (Πρύτανης της Βασιλικής Ακαδημίας των Βάσκων «Η Ελληνική γλώσσα είναι από ουσία θεϊκή.»
Κικέρων (ο μεγαλύτερος ρήτωρ της αρχαίας Ρώμης): Ει οι θεοί διαλέγονται, τη των Ελλήνων γλώττι χρώνται» που σημαίνει: «Αν οι θεοί συζητούσαν, θα χρησιμοποιούσαν την γλώσσα των Ελλήνων».
Γκάελ Ρεκουρσέ (Μεταφράστρια ΕΟΚ): «Φαίνεται υπέροχο το να γνωρίζει κανείς αυτήν τη μυθική γλώσσα, που γέννησε όλες τις άλλες».
Wandruska (καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Βιέννης): «Οι ευρωπαϊκές γλώσσες φαίνονται ως διάλεκτοι της Ελληνικής».
Φρειδερίκος Σαγκρέδο (Βάσκος καθηγητής γλωσσολογίας – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας της Βασκωνίας): «Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονομιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιμένω όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς.»
Μαριάν Μακ Ντόναλντ (Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας): «Η Γλώσσα της Ελευθερίας, ο Ένδοξος θησαυρός της Ελλάδος, η Δόξα της Ελλάδος, ανήκει σε όλους μας και έχει διαμορφώσει την επιστημονική και λογοτεχνική κληρονομιά του Δυτικού Κόσμου. [...] Η ιστορία της Ελληνικής γλώσσας αποτελεί την ιστορία της φιλοσοφικής και πολιτιστικής εξέλιξης του ανθρώπου της Δύσης. Από όλα τα ανθρώπινα δημιουργήματα, η Ελληνική γλώσσα είναι το καταπληκτικότερο. Η γνώση της Ελληνικής γλώσσας, της ζωής και των σχέσεων στις οποίες οι Έλληνες εξέφρασαν τη σκέψη τους και τα αισθήματά τους, είναι ουσιαστικά αντιπροσωπευτικά στοιχεία για έναν υψηλό πολιτισμό. Δεν υπάρχει πιο όμορφη γλώσσα από την Ελληνική. Έχει διατηρήσει την ομορφιά της μέσα στους αιώνες, όχι μόνο με τη μορφή και τους ήχους της, αλλά και με τις ηθικές ιδέες που εκφράζει. [...] Οι Έλληνες μας έδωσαν το χρυσό μέτρο και τη χρυσή τους γλώσσα. [...] Η Ελληνική γλώσσα πρέπει να διαιωνιστεί ως πολύτιμος και ωραίος θησαυρός».
Κάρολος Φωριέλ (Καθηγητής Πανεπιστημίου της Σορβόννης): «Ἡ Ελληνική γλώσσα έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει την σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Έχει δηλαδή, ὅ,τι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης»
Λαυρέντιος Γκεμερέϋ (Αυστριακός διανοούμενος): «Όλος ὁ κόσμος έχει διαπεραστεί από το Ελληνικό πνεύμα. Δεν υπάρχει πολιτισμένη γλώσσα, εκτός από την Κινεζική, στην οποία τα πιο βασικά πράγματα της πνευματικής ζωής να μην εκφράζονται με Ελληνικές λέξεις χωρίς καν να υπάρχουν αυτές οι έννοιες με άλλες λέξεις σ’ αυτές τις γλώσσες. Θέατρο, δράμα, τραγωδία, κωμωδία, ποίηση, λυρική, λογική, ηθική, φιλοσοφία, πολιτική, δημοκρατία, μουσείο, γυμνάσιο …δεν έχουν στις ευρωπαϊκές γλώσσες αντίστοιχες, που σημαίνει, ότι αυτές οι έννοιες δεν υπήρχαν στη συνείδηση των λαών… Παντού είναι παρόντες οι Έλληνες»
Γκίλμπερτ Μάρεϊ (Καθηγητής Πανεπιστημίου Οξφόρδης): «Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Συχνά διαπιστώνει κανείς ότι μία σκέψη μπορεί να διατυπωθεί με άνεση και χάρις στην Ελληνική, ενώ γίνεται δύσκολη και βαριά στην Λατινική, Αγγλική, Γαλλική ή Γερμανική. Είναι η τελειότερη γλώσσα, επειδή εκφράζει τις σκέψεις τελειότερων ανθρώπων».
Μάρτιν Χάιντεγκερ (Γερμανός Φιλόσοφος): «Η αρχαία Ελληνική γλώσσα, ανήκει στα πρότυπα, μέσα από τα οποία προβάλλουν οι πνευματικές δυνάμεις της δημιουργικής μεγαλοφυΐας, διότι αναφορικά προς τις δυνατότητες που παρέχει στην σκέψη, είναι η πιο ισχυρή και συνάμα η πιο πνευματώδης απ’ όλες τις γλώσσες του κόσμου»
Φρειδερίκος Σαγκρέδο (Πρύτανης της Βασιλικής Ακαδημίας των Βάσκων): «Το να μιλά κανείς για ενωμένη Ευρώπη χωρίς Ελληνική Γλώσσα είναι σαν να μιλά με ένα τυφλό για χρώματα. Δεν μπορεί να επέλθει μία νέα αναγέννηση εάν δεν πάμε στις πηγές. Εννοούμε σαφώς την Ελληνική Γλώσσα, την οποία ευρίσκομε μερικώς σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, με την μορφή των επιστημονικών και τεχνικών όρων αλλά και λέξεων της πνευματικής ζωής, ακόμη και της καθημερινής ομιλίας, διότι αυτή αποτελεί την γεννήτορα γλώσσα των Ευρωπαϊκών γλωσσών».
Σερ Τόμας Χιθ (Βρετανός μαθηματικός): «Η Ελληνική γλώσσα προσφερόταν κατά εξαιρετικό τρόπο ως όχημα της επιστημονικής σκέψεως. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της γλώσσας του Ευκλείδη είναι η θαυμαστή ακρίβεια. Η γλώσσα των Ελλήνων είναι επίσης θαυμασίως περιεκτική. Στον Αρχιμήδη, στον Ήρωνα, στον Πτολεμαίο και στον Πάππο θα βρούμε πραγματικά πρότυπα περιεκτικών δηλώσεων».
Γουΐλ Ντουράντ (Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Columbia): «Το αλφάβητο μας προήλθε εξ Ελλάδος δια της Κύμης και της Ρώμης. Η Γλώσσα μας βρίθει Ελληνικών λέξεων. Η επιστήμη μας σφυρηλάτησε μιαν διεθνή γλώσσα διά των Ελληνικών όρων. Η γραμματική μας και η ρητορική μας, ακόμα και η στίξης και η διαίρεσης εις παραγράφους. είναι Ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά μας είδη είναι Ελληνικά, το λυρικό, η ωδή, το ειδύλλιο, το μυθιστόρημα, η πραγματεία, η προσφώνηση, η βιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όραμα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι Ελληνικές.»
Ζακλίν ντε Ρομιγύ (Γαλλίδα Ακαδημαϊκός) «Ανατρέχουν στα ελληνικά για να ονομάσουν τις σύγχρονες ανακαλύψεις και εφευρέσεις (από την ευθανασία ως τον μεταβολισμό), χωρίς να αναφέρουμε τους πυραύλους ἢ τους μεγάλους επιστημονικούς στόχους που ονομάζονται «Αριάδνη» ή «Ερμής». Ο Μίτος της Αριάδνης, το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα, όπως και τόσα άλλα, είναι αναμνήσεις Ελληνικές. Το ίδιο και οἱ Ὀλυμπιακοὶ αγώνες και ὁ Μαραθώνιος δρόμος. Η Ευρώπη που σφυρηλατούμε έχει Ελληνικό όνομα. Η Αρχαία Ελλάδα μας προσφέρει μία γλώσσα για την οποία θα πω ακόμη μία φορά ότι είναι οικουμενική».
Φρανσίσκο Αντράντος (Ισπανός Φιλόλογος – Γλωσσολόγος): «Η Ευρώπη χρειαζόταν μία πολιτιστική γλώσσα. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης χρειάζονται τα ελληνικά για τον πολιτισμό τους. Μία γλώσσα δεν πεθαίνει ποτέ όταν ομιλείται. Τα ελληνικά ποτέ δεν πεθαίνουν. Οι δικές μας γλώσσες είναι ημιελληνικά ή κρυπτοελληνικά»
Μάρτιν Χάιντεγκερ (Γερμανός Φιλόσοφος): «Για τους Έλληνες η ύψιστη προίκα τους είναι η γλώσσα τους, στην οποία η παρουσία (φιλοσοφικός όρος) ως τοιαύτη φθάνει στην εκκάλυψη και στην κάλυψη. Όποιος δε μπορεί να δει τη δωρεά ενός τέτοιου δώρου προς τον άνθρωπο και όποιος δε μπορεί ν' αντιληφθεί τον προορισμό ενός τέτοιου πεπρωμένου, καθόλου δε θ' αντιληφθεί τον λόγο περί του προορισμού του είναι, όπως ο φυσικός τυφλός δε μπορεί ν' αντιληφθεί τι είναι το φως και το χρώμα"."Τα αρχαία Ελληνικά δεν είναι μία γλώσσα, αλλά "Η Γλώσσα"».
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ
ΒΑΣΚΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «Deia»
20-11-1997
«Συμφέρει λοιπόν να σπουδάζουμε καλώς και εις βάθος την Κλασσική Ελληνική Γλώσσα – αλλά επαρκώς και την Λατινική – αντί για την Αγγλική, επειδή η υπεροχή των Κλασσικών Γλωσσών είναι τεράστια. Η Αγγλική προσφέρει δυνατότητες επεξήγησης συμβάντων και είναι μία καλή βάση λειτουργίας για τα μηχανικά ανθρωποειδή, αλλά όχι για τα ευφυή ανθρώπινα όντα. Τους ηλίθιους ανθρώπους εξυπηρετούν καλώς οι απλές και πρωτόγονες γλώσσες, όπως – για παράδειγμα – η Αγγλική. Μία ανώτερη όμως ευφυΐα χρειάζεται να έχει στην διάθεσή της μία πολυφασική γλώσσα με ιδιαίτερες δομές, που να παρέχουν ένα ευρύ κα πλούσιο πεδίο σκέψης, που να δημιουργούν διανοητικούς ορίζοντες όπως ακριβώς ἡ περίπτωση της Κλασσικής Ελληνικής, που είναι ἡ τελειότερη γλώσσα απ’ όσες μέχρι σήμερα δημιούργησε ἡ Ανθρωπότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου