Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Εκλογές 2014: Ερμηνεία αποτελεσμάτων - Τα ντέρμπι του Β' γύρου

Εκλογές 2014: Ερμηνεία αποτελεσμάτων - Τα ντέρμπι του Β' γύρου

Ο κόσμος αποφάσισε και τα κομματικά επιτελεία τρέχουν, όπως και οι δημοσκόποι που έπεσαν τραγικά έξω με τα exit polls και προκάλεσαν εγκεφαλικά. Είναι προφανές ότι στην εβδομάδα που μεσολαβεί μέχρι την Κυριακή 25 Μαΐου, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, συνεπικουρούμενος από τον Ευ. Βενιζέλο, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας θα πολώσουν το κλίμα, επιμένοντας στα σκληρά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους. Ήδη ο πρωθυπουργός έπαιξε το χαρτί της σταθερότητας, ζητώντας από τους πολίτες να επιλέξουν αν θα γυρίσει η χώρα πίσω ή αν θα προχωρήσει σταθερά και με ασφάλεια....
Στην Κουμουνδούρου επιμένουν στον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών και πιέζουν για σκληρή αναμέτρηση με τις μνημονιακές δυνάμεις. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Ελιά θα επιχειρήσουν να κάμψουν τον παράγοντα «αποχή», ευελπιστώντας ότι θα προσποριστούν ψήφους από όσους επιλέξουν να πάνε στην κάλπη.

Η δυναμική της Χρυσής Αυγής και οι ρυθμιστές του τελικού αποτελέσματος

Ρυθμιστής των εξελίξεων και καθοριστικός παράγοντας για το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής είναι η στάση που θα κρατήσει στον β’ γύρο η Χρυσή Αυγή, η οποία είδε τα ποσοστά της να εκτοξεύονται.

Πολλοί προεξοφλούν ότι θα υπάρξουν παράταιρες συμμαχίες στον δεύτερο γύρο:

Η Χρυσή Αυγή να στηρίζει υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και οι Νεοδημοκράτες να επιλέγουν υποψηφίους της Ελιάς ή ευρύτερης αποδοχής και πάντως όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη ο Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι η ΝΔ στηρίζει Σγουρό και Καμίνη, ενώ ο έγκλειστος υπαρχηγός της Χ.Α. στον Κορυδαλλό Χρήστος Παππάς ζήτησε από τους ψηφοφόρους του κόμματός του «να τελειώνουμε με τις μνημονιακές δυνάμεις».

Τα βασικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι:


- Ο κόσμος έστειλε σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας στα κυβερνητικά κόμματα, αλλά όχι ρεύμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

- Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Παντού, σε όλες τις περιφέρειες, ήταν πιο χαμηλά από ό,τι στις εθνικές εκλογές του 2012. Στη Θεσσαλία π.χ. είχε κοντά στο 15% το 2012 και τώρα κατέγραψε 13%. Στην Κρήτη, ενώ στις εθνικές εκλογές είχε κοντά στο 35% και ήταν πρώτο κόμμα, σημείωσε επίσης χαμηλότερο ποσοστό, ενώ υποψήφιοι δήμαρχοί του δεν μπήκαν καν στον β’ γύρο.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εντυπώσεις μόνο στην Περιφέρεια Αττικής, με τη Ρένα Δούρου που πρώτευσε, και στον Δήμο της Αθήνας, όπου ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μπήκε στον δεύτερο γύρο σε απόσταση αναπνοής από τον Γιώργο Καμίνη. Ωστόσο, ούτε τα συνολικά αποτελέσματα στην περιφέρεια ούτε τα συγκεκριμένα προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Στην Περιφέρεια Αττικής, για την οποία πανηγύρισε η Κουμουνδούρου, το 2012 είχε 30% και η Ρένα Δούρου πήρε μόλις 23,8%.

- Επιπλέον, δεν απεδείχθη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Άλλωστε, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε πολιτικό θέμα, μιλώντας απλώς για ήττα της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι στον α’ γύρο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να δημιουργήσει ρεύμα υπέρ του. Απέτυχε στον στρατηγικό του στόχο να θέσει θέμα δυσαρμονίας κυβέρνησης-λαϊκής εντολής.

Προβληματισμός στο επιτελείο του πρωθυπουργού

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, η ΝΔ έχασε τις εντυπώσεις από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθήνας, κυρίως λόγω της πολυδιάσπασης των δυνάμεών της (π.χ. υποψηφιότητα Κακλαμάνη).

Στον Πειραιά, παρά την κυβερνητική στήριξη (και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά) στον Β. Μιχαλολιάκο, ο συνδυασμός του Γιάννη Μώραλη πέρασε πρώτος. Στη Θεσσαλονίκη το ρεύμα Μπουτάρη ήταν εντυπωσιακό και εκμηδένισε την ισχνή παρουσία του «γαλάζιου» Σταύρου Καλαφάτη.

Ωστόσο, η ΝΔ κατάφερε να:


- Βγάλει από την πρώτη Κυριακή περιφερειάρχη Ηπείρου τον Αλέκο Καχριμάνη. Οι υποψήφιοι της ΝΔ μπαίνουν στον β’ γύρο σε 12 από τις 13 περιφέρειες.

Σε οκτώ περιφέρειες οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι προηγούνται και οδηγούνται στον δεύτερο γύρο με αέρα νίκης: στην Πελοπόννησο ο Πέτρος Τατούλης, στην Ανατολική Μακεδονία ο Γιώργος Παυλίδης, στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Δακής, στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός, στη Στερεά Ελλάδα ο Κώστας Μπακογιάννης, στο Βόρειο Αιγαίο η Χριστιάννα Καλογήρου, στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργο Χατζημάρκος και στο Ιόνιο ο Σπύρος Σπύρου.

- Στην Κεντρική Μακεδονία, ο «ανεξάρτητος» Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ, θα παλέψει στον δεύτερο γύρο με τον Ιωαννίδη, την επιλογή της κυβέρνησης, ο οποίος δεν πήγε καθόλου καλά.

Ικανοποίηση σε Χρυσή Αυγή και Ελιά

Η Χρυσή Αυγή ήταν αδιαμφισβήτητα το κόμμα που μπορεί να πανηγυρίζει για την πρώτη εκλογική βραδιά. Ο Ηλίας Κασιδιάρης στην Αθήνα είχε μια εντυπωσιακή επίδοση με 16,12%, πολύ κοντά στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Άρη Σπηλιωτόπουλο. Ο Ηλίας Παναγιώταρος στην Περιφέρεια Αττικής επίσης κατέγραψε εξαιρετικά υψηλό διψήφιο ποσοστό της τάξεως του 11,1%.
Η εντυπωσιακή άνοδος της Χρυσής Αυγής αποτυπώνεται πιο ανάγλυφα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2010 είχε πάρει 5,29% στην Αθήνα, ενώ στις βουλευτικές του 2012 είχε συγκεντρώσει 6,95%. Ενδεικτικό, μάλιστα, της αυξανόμενης δυναμικής της αποτελεί το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή ήρθε πρώτη παράταξη με ποσοστό 20,7% στο τέταρτο διαμέρισμα του δήμου που περιλαμβάνει την Ακαδημία Πλάτωνος, τον Κολωνό και τα Σεπόλια. Στο έκτο διαμέρισμα, όπου ανήκουν Κυψέλη και Πατησιά, η Χ.Α. είναι δεύτερη παράταξη με 18,8%, ενώ στους Αμπελόκηπους καταλαμβάνει το 14% και στο Κολωνάκι το 13,7%!

Από τη μεριά της, η Ελιά δηλώνει ικανοποιημένη, καθώς δήμαρχοι που στήριξε πήγαν καλά (Καμίνης, Μπουτάρης κ.λπ.), ενώ δύο περιφερειάρχες που προέρχονται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ (Αρναουτάκης στην Κρήτη και Κατσιφάρας στη Δυτική Ελλάδα) πρώτευσαν και πήγαν στον β’ γύρο. Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του, ενώ η ΔΗΜΑΡ καταποντίστηκε στην Περιφέρεια Αττικής.

Τα πέντε ντέρμπι των περιφερειών


Από τα πέντε ντέρμπι της 25ης Μαΐου ξεχωρίζει η εκλογική μάχη στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου περνά στον β' γύρο με ποσοστό 23,75% (ενσωμάτωση 95,08%) και ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός με ποσοστό 22,16%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας περνούν στον β' γύρο ο ανεξάρτητος υποψήφιος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κατσιφάρας με ποσοστό 23,09% (ενσωμάτωση 97,6%) και ο ανεξάρτητος υποψήφιος, προερχόμενος από τη ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης με ποσοστό 19,88%.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καταγράφεται το πιο σκληρό ντέρμπι, αφού ο νυν περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ανεξάρτητος αλλά προερχόμενος από τη ΝΔ, περνά στον β' γύρο με ποσοστό 21,81% (ενσωμάτωση 99,26%), ενώ ο ανθυποψήφιός του Θεόδωρος Γαλιατσάτος με ποσοστό 20,5%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η μάχη θα διεξαχθεί μεταξύ του Γ. Χατζημάρκου που έχει τη στήριξη της ΝΔ και του νυν περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, ανεξάρτητου που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Χατζημάρκου περνά στον β' γύρο με ποσοστό 35,69% (ενσωμάτωση 92,5%) και ο Γ.Μαχαιρίδης με ποσοστό 32,1%.

Τέλος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στον β' γύρο περνούν η Χριστίνα Καλογήρου με ποσοστό 31,51% (ενσωμάτωση 100%) και ο νυν περιφερειάρχης Αθανάσιος Γιακαλής με ποσοστό 25,88%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου εξελέγη ο Αλέξανδρος Καχριμάκης (ανεξάρτητος από τη ΝΔ) με 50,86% (ενσωμάτωση 98,99%), έναντι της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία έμεινε στο 24,52%.

Η μάχη των δήμων


Στην Αθήνα θα κονταροχτυπηθούν ο Γιώργος Καμίνης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Γιώργο Καμίνη, τονίζοντας ότι «δεν στηρίζουμε υποψηφίους που ζητούν την ανατροπή της κυβέρνησης».

Στο λιμάνι του Πειραιά η μεγάλη μάχη θα δοθεί ανάμεσα στους Γιάννη Μώραλη και Βασίλη Μιχαλολιάκο, ενώ στη Θεσσαλονίκη ευρύ είναι το προβάδισμα του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει εύκολα στις εκλογές της επόμενης Κυριακής.

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην Πάτρα φέρνει αντιμέτωπους τους Κώστα Πελετίδη και Κώστα Χριστόπουλο. Από σήμερα ήδη οι δύο αντίπαλοι πέφτουν ξανά στην εκλογική μάχη, με την τελική έκβαση της αναμέτρησης να μην μπορεί να προεξοφληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου