Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΤΕΜΕΝΑΔΕΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ!!!


  Πολλές φορές έχουμε δει Υπουργούς και υφυπουργούς να επισκέπτονται στρατιωτικές μονάδες, να επιβαίνουν σε πλοία και ελικόπτερα, να τους επιτρέπεται να παραβιάζουν τις διατάξεις ασφαλείας που ισχύουν για όλους και να συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκουν τα πάντα.
Οι δε στρατιωτικοί που τους συνοδεύουν να γίνονται χαλί να τους πατήσεις, να μην θέτουν τα όρια και να ανέχονται τα πάντα με μία φράση χαρακτηριστική: «….ότι πει ο κ. Υπουργός!!!»
Θα αναφερθώ σε δύο περιστατικά με διαφορετικό χαρακτήρα, το ένα όταν ήμουν Ύπαρχος σε ένα Αντιτορπιλικό, με κυβερνήτη τον
Αντιπλοίαρχο (τότε, μετέπειτα Ναύαρχο) Σήφη Μανουσογιαννάκη, και το δεύτερο όταν ήμουν κυβερνήτης σε μία Φρεγάτα.
Θα μας επισκεπτόταν ο τότε Υπουργός Άμυνας την ημέρα του Πάσχα, και μάλιστα μόλις είχαμε επιστρέψει από πολύμηνη αποστολή.
Το πλοίο είχε ετοιμαστεί για την υποδοχή και στην μέση του καταστρώματος υπήρχε ένα τραπεζάκι με μερικούς μεζέδες και αυγά για τον επίσημο επισκέπτη.
Όταν έφθασε ο Υπουργός, ο τότε Διοικητής Αντιτορπιλικών εμφανώς σε ένταση και αγωνία, μου κάνει νόημα να σηκώσω (!!!) το πιάτο για να μην αναγκαστεί να σκύψει ο κ. Υπουργός για να πάρει τον μεζέ!!!!
Εγώ αποσβολωμένος από την εξωφρενική αυτή απαίτηση προς στιγμή δεν ξέρω πώς να αντιδράσω!!!

Ο κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Μανουσογιαννάκης με την υπερήφανη συμπεριφορά που τον διέκρινε, με κοιτάζει θυμωμένα και μου λέει σιγανά:
Μην τολμήσεις!!!! Φοράμε στολή!!!

Μερικά χρόνια μετά όταν ήμουν κυβερνήτης, έγινε μία άσκηση ειδικά για να την παρακολουθήσει ο τότε Υπουργός Άμυνας Παπαντωνίου (ναι αυτός που βρίσκεται σήμερα στον προθάλαμο της φυλακής!!!).
Ανέβηκε στην Γέφυρα εν πλω με ύφος σαράντα καρδιναλίων και προχώρησε με τεράστια αυτοπεποίθηση, χωρίς καμία επιφύλαξη, προς το εμπρός μέρος όπου κάθεται ο κυβερνήτης και είναι ο χώρος που κάνει βάρδια ο Αξιωματικός Γεφύρας, ο βοηθός του και ο πηδαλιούχος. Στο πάτωμα υπήρχε μια γραμμή, φαρδιά και έντονα κίτρινη, η οποία χώριζε το μπροστά από το πίσω μέρος της Γεφύρας.
Πριν προλάβω να πω εγώ κάτι, μια στεντόρεια φωνή που δεν επιδεχόταν αντιρρήσεις ακούγεται από τον Σηματονόμο!!!
Παρακαλώ ησυχία στην γέφυρα και όλοι σας ένα βήμα πίσω από την γραμμή!!!
Παγωμάρα σε όλους τους επισκέπτες, συνακόλουθους και κολαούζους του κ. Υπουργού, οι οποίοι μέχρι τότε έτρεχαν μπροστά και έραιναν τον δρόμο σε κάθε βήμα του με τριαντάφυλλα.
Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη και παγωμάρα ένοιωσε ο ίδιος ο Υπουργός όταν ένας καλός επαγγελματίας, απλός Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού έβαλε τα όρια των αρμοδιοτήτων, των ευθυνών και της συμπεριφοράς με αποφασιστικότητα, με μία και μόνο φράση!!!
Με 13 απλές αλλά τόσο ηχηρές λέξεις!!! Τόσες χρειάσθηκε!!!

Ας παραδειγματισθούν σήμερα όλοι οι αξιωματικοί των Ενόπλων μας Δυνάμεων από αυτόν τον επαγγελματία Υπαξιωματικό του Ναυτικού μας, Σηματονόμο με Σ κεφαλαίο, ο οποίος σέβεται την στολή του, το λειτούργημά του και νοιώθει περήφανος για αυτό που κάνει με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου