Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Η απλή αναλογική σημαίνει απλώς ακυβερνησία!

gaitanis

Τάσος Γαϊτάνης

Είναι πλέον σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μεταρρύθμιση για την αυτοδιοίκηση να έχει ουσιαστικά μια μόνο αλλαγή. Την υιοθέτηση της απλής αναλογικής! Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτήν την επιλογή και έχει δεσμευτεί να την καταργήσει μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου.
Στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι να εκλέγονται με απλή αναλογική.
Κατά τη γνώμη μας μια τέτοια αλλαγή θα προκαλέσει φαινόμενα ακυβερνησίας διότι θα καθίσταται δύσκολη η επίτευξη πλειοψηφίας και συνεπώς θα επιφέρει πλήγμα στην αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του θεσμού.
Η απλή αναλογική συνεπάγεται πλειοψηφίες συνεργασίας. Στα κοινοβουλευτικά συστήματα όταν οι εταίροι χαλάσουν το συνασπισμό, η λύση είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ώστε ο λαός να δώσει τη λύση. Σήμερα στην Αυτοδιοίκηση έχουμε σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Τι θα συμβαίνει όμως αύριο; Θα έχουμε εκλογές κάθε Κυριακή σε έναν από τους 325 Δήμους ή τις 13 Περιφέρειες της χώρας; Προφανώς και δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αυτό που θα γίνεται και δεν αποκαλύπτει η κυβέρνηση είναι ότι στουςΔήμουςκαι στις Περιφέρειες που δεν καταφέρνουν να σχηματιστούν πλειοψηφίες ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις, θα έρχεται το κράτος να αποφασίζει αντί των τοπικών συλλογικών οργάνων. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται – καθυστερημένα -από κάποιον που δε γνωρίζει τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, δυσχεραίνοντας τελικά την καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα θα μεγεθυνθεί ο κρατικός παρεμβατισμός και θα περιοριστεί ασφυκτικάτο αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ.

Ηκυβέρνησηυποστηρίζει επιπλέον, ότι η επιλογή αντιδημάρχων ή αντιπεριφερειαρχών θα πρέπει να γίνεται από όλες τις παρατάξεις που θα συμμετέχουν στο συνασπισμό. Το γεγονός αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία των αιρετών αλλά τελικά και του ίδιου του θεσμού.

Κάθε ένας που στο Β’ γύρο υποστηρίζει ένα υποψήφιο ο οποίος τελικά θα εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης, αν τελικά αναλάβει κάποιο αξίωμα θα είναι έκθετος στην αντιπολίτευση και την τοπική κοινωνία για ιδιοτέλεια και προεκλογικό παζάρι. Είναι λοιπόν σαφές, ότι κανείς δε θα μπορεί να ασκήσει αξιόπιστη διοίκηση υπό αυτές τις συνθήκες.

Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν έχει να κάνει με τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων ή την αναλογία των παρατάξεων στα περιφερειακά καιδημοτικά συμβούλια. Για εμάς το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας με περισσότερες ελευθερίες και αρμοδιότητες ώστε οι καλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες να μπορούν να γίνουν καλύτεροι και τελικά να μπορούν να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα του πολίτη.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης όχι μόνο δεν απαντά σε κανένα από αυτά τα ζητήματα, αλλά αντίθετα θα τα επιδεινώσει με ένα πρόσθετο εμπόδιο:Το νέο νόμο της απλής ακυβερνησίας!

*Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου