Η ελληνική γλώσσα πεθαίνει: Εσύ το έχεις καταλάβει; Κάνω break, είναι cool, είχε traffic… Αυτές και πολλές άλλες εκφράσεις χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς να το καταλαβαίνουμε ενώ υπάρχουν οι αντίστοιχες ελληνικές. Στον προφορικό μας λόγο όλο και πιο συχνά επιλέγουμε να πούμε πως δουλεύουμε ένα project αντί ότι κάνουμε μία μελέτη ή πως κάτι που διαβάσαμε ήταν to the point.
Η ελληνική γλώσσα πεθαίνει
Γιατί δεν χρησιμοποιούμε πια ελληνικές λέξεις; Οι Έλληνες πρέπει να είναι ο μοναδικός λαός που έχει μία τόσο πλούσια γλώσσα και την περιφρονεί. Ότι στο εξωτερικό διδάσκονται τη γλώσσα μας καθώς και την αρχαία ελληνική γλώσσα, είναι γνωστό. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι γιατί εμείς οι ίδιοι έχουμε την τάση να την περιφρονούμε και να την υποβαθμίζουμε; Χρησιμοποιώντας καθημερινά όλο και περισσότερες αμερικάνικες ή βρετανικές εκφράσεις και λέξεις στο λεξιλόγιό μας, έχουμε χάσει την γλωσσική μας ταυτότητα.
Αυτό είναι κάτι το οποίο ξεκίνησε από τους νέους. Η λεγόμενη ”αργκώ” έχει εισβάλει στη ζωή μας και οι νέοι χρησιμοποιούν πλήθος ξενόφερτων λέξεων κάθε μέρα. Μάλιστα, αυτό γίνεται τόσο συχνά που βγαίνουν από το στόμα μας αβίαστα και φτάνουν στα αυτιά μας χωρίς να μας φανούν καθόλου ξενόφερτες. Φυσικά, το πρόβλημα δεν τελειώνει εκεί. Όλοι μας αναπαράγουμε ξενόφερτους όρους και με τον καιρό αυτό είναι όλο και πιο σύνηθες. Παρακάτω θα βρείτε έναν πίνακα με τις ελληνικές λέξεις που συνηθίζουμε να ”αλλάζουμε” !
Γιατί δεν χρησιμοποιούμε πια ελληνικές λέξεις
Δεν ρισκάρω να επενδύσω τα χρήματά μου σε μία νέα επιχείρηση, μπορεί να ακούσεις συχνά σε κάποιο μίτινγκ, αντί για τις αντίστοιχες ελληνικές λέξεις. Πράγματα απλά και καθημερινά που έχουμε την τάση να παραλλάσουμε υποβαθμίζοντας όμως έτσι την γλώσσα μας. Έχουμε ξεχάσει πώς και πού να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές λέξεις για να αποδοθεί το νόημα που θέλουμε και στο Ελληνικό Υπουργείο δεν φαίνεται να κάνει προσπάθειες για την αποτροπή όλων αυτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου