Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Κοινό αμυντικό δόγμα της Ελλάδας με τα Εμιράτα - Τι προβλέπει

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής σε ενδεχόμενη επίθεση από την Τουρκία - Πόσο ισχυρός είναι ο στρατός των ΗΑΕ

Μια κολοσσιαίας σημασίας συμφωνία συνομολογήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Αμπού Ντάμπι, επισφραγίζοντας τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας - ΗΑΕ για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα, στην οποία περιλαμβάνεται Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος. Η συγκεκριμένη ρήτρα είναι το επιστέγασμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων και του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο επιδόθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αυτή, τα δύο μέρη -δηλαδή η Ελλάδα και τα ΗΑΕ- δεσμεύονται να συμβάλλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας αντιστοίχως, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατό. Πρόκειται για μια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ της Αθήνας και του Αμπού Ντάμπι που έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ δύο χωρών που δεν συνορεύουν και έχουν άλλες συμβατικές δεσμεύσεις.

Η συγκεκριμένη Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής είναι πρωτοποριακή, καθώς δεν υπάρχει σε αντίστοιχες διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη την Τετάρτη από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν στο Αμπού Ντάμπι, ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, εμβαθύνοντας στον μέγιστο βαθμό τις διμερείς σχέσεις με τα ΗΑΕ. Για την υλοποίηση της συμφωνίας θεσμοθετούνται τακτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και προβλέπεται η σύσταση Ανώτατης Κοινής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα τίθενται οι βάσεις που θα επιτρέψουν τη στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης, καθώς και την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών. Το κείμενο της διμερούς συμφωνίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του διαδόχου του θρόνου των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας επρόκειτο να γίνει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, αλλά λόγω της σημασίας που αποδίδεται στη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε η συμφωνία να συνομολογηθεί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στα Εμιράτα, τη δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο. 
 
 
Η Συμφωνία Κοινής Συνεργασίας στην Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα ανοίγει νέους δρόμους, καθώς αφορά από τη μια την Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., η οποία δεσμεύεται από τις σχετικές συμβατικές υποχρεώσεις, και από την άλλη τα ΗΑΕ, χώρα-μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι η συμφωνία Ελλάδας - ΗΑΕ εδράζεται στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου ξεκινώντας από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν στρέφεται εναντίον κανενός τρίτου μέρους.

Αντιθέτως, εξηγούν ανώτατοι παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, η Συμφωνία Κοινής Συνεργασίας και η Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής αποσκοπούν στη διατήρηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Παράλληλα με τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η κοινή διακήρυξη που υπεγράφη από τον κ. Δένδια και τον Εμιρατινό ομόλογό του δημιουργεί το πλαίσιο για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, του πολιτισμού, της ενέργειας, των ψηφιακών υπηρεσιών και της γεωργίας.

Εκπαίδευση τεχνικών στην ΕΑΒ

Προς οριστικοποίηση βαίνει συμφωνία της Αθήνας με το Αμπού Ντάμπι για την εκπαίδευση τεχνικών από τα ΗΑΕ στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Ο αρχηγός των εμιρατινών Ενόπλων Δυνάμεων ζήτησε την ενοικίαση χώρου εντός ελληνικής στρατιωτικής εγκατάστασης για περίοδο 10 ετών, ώστε να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις για τη διαμονή των εκπαιδευόμενων από τα ΗΑΕ. Λόγω εγγύτητας με την τεχνική βάση της ΕΑΒ, για την εγκατάσταση των τεχνικών από τα Εμιράτα επελέγη το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤ) στον Αυλώνα. Το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με στρατιωτική αντιπροσωπεία των ΗΑΕ, επέλεξε μια έκταση περίπου 90 στρεμμάτων μέσα στο ΚΕΤ, όπου θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και στη συνέχεια θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των τεχνικών από τα Εμιράτα.

Η «μικρή Σπάρτη» του Περσικού

Οι Ενοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων, θεωρούνται σύγχρονες και τεχνολογικά εξοπλισμένες με οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Η Πολεμική Αεροπορία τους διαθέτει 78 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους AGM-88 HARM, AGM-65 Maverick, AIM-120 AMRAAM, AIM-9 Sidewinder και αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-84 Harpoon, αλλά και 68 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000.

Στα τέλη Αυγούστου, στην κορύφωση της ελληνοτουρκικής κρίσης και εν μέσω της διεξαγωγής ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα από το «Oruc Reis», τέσσερα F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταστάθμευσαν στην Κρήτη, όπου και παρέμειναν για δύο εβδομάδες συμμετέχοντας σε ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΑΕ διαθέτει 11 κορβέτες, ενώ η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι απέκτησε -πρώτη στον κόσμο- το αντιαεροπορικό σύστημα THAAD της Lockheed Martin. Συνολικά, στον Στρατό, στο Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ υπηρετούν 100.000 άτομα.

Από το 2014 στα Εμιράτα είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία για όλους τους άνδρες ηλικίας 18-30 ετών και η διάρκειά της είναι 16 μήνες. Μάλιστα, δαπανούν ετησίως περίπου το 5,6% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δυνάμεις. Χάρη στον ενεργό και αποτελεσματικό στρατιωτικό τους ρόλο, οι Ενοπλες Δυνάμεις τους χαρακτηρίστηκαν από τον πρώην υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις «μικρή Σπάρτη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου