Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Ο Μιαούλης καίει καράβια του ελληνικού στόλου- Από ήρωας εχθρός της χώρας

 Ήταν ήρωας της Επανάστασης ο Ανδρέας Μιαούλης, όμως μια πράξη του τον στιγμάτισε: έκαψε καράβια του ελληνικού στόλου!

Ήταν μέσα του 1831, η Ελλάδα είχε γίνει κράτος, οι Τούρκοι είχα αποτραβηχτεί πάνω από τη Ρούμελη και οι Έλληνες έκαναν εκείνο που γνώριζαν καλύτερα απ’ όλους: αλληλοσπαράσσονταν!

Εκείνες τις μέρες ήταν που ο Ιωάννης-Κατσής-Μαυρομιχάλης υποκίνησε ανταρσία στη Μάνη αναγκάζοντας τον Καποδίστρια να στείλει στην περιοχή στρατιωτικό σώμα για να την καταστείλει. Στο άκουσμα της είδησης ότι είναι έτοιμος να αποπλεύσει από τον ναύσταθμο του Πόρου και ο στόλος προκειμένου να σβήσει τις εστίες εξέγερσης, οι Υδραίοι αναλαμβάνουν δράση. Ο Ανδρέας Μιαούλης με 200 ναύτες και ο Αντώνης Κριεζής με ακόμα 70 άνδρες καταλαμβάνουν τον ναύσταθμο στις 16 Ιουλίου.

Ο Μιαούλης αναλαμβάνει πραξικοπηματικά διοικητής του ναυστάθμου. Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι όμως αιφνιδιάζουν τους εξεγερμένους και τάσσονται υπέρ της νόμιμης κυβέρνησης απαιτώντας από τους κινηματίες να παραδοθούν. Έξω από τον Πόρο συγκεντρώνονται ρωσικά, αγγλικά και γαλλικά πλοία, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν ένωση του καταληφθέντα επίσημου ελληνικού στόλου με αυτό των ξεσηκωμένων νησιωτών.

Μια μέρα σαν σήμερα, 1ης Αυγούστου 1831, στις 10.30 το πρωί ο Μιαούλης πραγματοποιεί την ανήκουστη απειλή που είχε εκτοξεύσει προς τον ρώσο ναύαρχο Πιοτρ Ρίκορντ: ανατινάζει την ναυαρχίδα «Ελλάς» που με τόσους κόπους είχε αποκτήσει το έθνος καθώς επίσης και την κορβέτα «Ύδρα».

Ο εμπρησμός του εθνικού στόλου ήταν μια εντελώς αντιφατική κίνηση σε σύγκριση με τον μέχρι τότε βίο του Μιαούλη και προκάλεσε γενική κατακραυγή. «Είθε παραδοθή το όνομα του αυτουργού τοιαύτης πράξεως βαρβαροτάτης εις αιώνιον ανάθεμα!» θα γράψει ο Κωνσταντίνος Κανάρης σε επιστολή του προς τον Καποδίστρια.

Αν και διέφυγε τη σύλληψη, ο Μιαούλης, παραπέμφθηκε σε δίκη μαζί με τους άλλους κινηματίες, ενώ την επόμενη μέρα ο Καποδίστριας διαμήνυσε ότι σε περίπτωση που σταματήσουν οι εχθρικές ενέργειες «η κυβέρνησις είναι έτοιμη να λησμονήση τα παρελθόντα προς χάριν αυτών». Και όλα θα λήξουν με τη δολοφονία του Κυβερνήτη, το πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου από την οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων. Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου