Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

30 Οκτωβρίου 1940 – Η πρώτη αερομαχία του ελληνοϊταλικού πολέμου

16fd96deba85a06311383433f152ed24_L

Στις 30 Οκτωβρίου 1940, έλαβε χώρα η πρώτη αερομαχία του Ελληνοϊταλικού Πολέμου πάνω από την Κορυτσά μεταξύ τριών ιταλικών καταδιωκτικών Fiat CR.42 και δύο Henschel Hs 126 της 3ης Μοίρας Στρατιωτικής Συνεργασίας, χωρίς απώλειες.

Σαν σήμερα, στις 30 Οκτωβρίου 1940, έλαβε χώρα η πρώτη αερομαχία του Ελληνοϊταλικού Πολέμου πάνω από την Κορυτσά μεταξύ τριών ιταλικών καταδιωκτικών Fiat CR.42 και δύο Henschel Hs 126 της 3ης Μοίρας Στρατιωτικής Συνεργασίας, χωρίς απώλειες.

 Επίσης, σε άλλη αποστολή, δύο Henschel του 3/2 Ανεξάρτητου Σμήνους Στρατιωτικής Συνεργασίας, ενώ εκτελούσαν
αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το μέτωπο, δέχθηκαν επίθεση πέντε Fiat CR.42.

Τα καταιγιστικά ιταλικά πυρά διέτρησαν τον κινητήρα του ενός Henschel και πλήγωσαν θανάσιμα τον παρατηρητή Ανθυποσμηναγό Ευάγγελο Γιάνναρη, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο Έλληνα πεσόντα αξιωματικό στον πόλεμο αυτό.

 Ο χειριστής Αρχισμηνίας Τσάντας, ελαφρά τραυματισμένος, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση ΒΑ της Καστοριάς.

Στη συνέχεια οι Ιταλοί αεροπόροι κατηύθυναν τα πυρά τους στο δεύτερο Henschel Ηs 126, το οποίο, αν και διέφυγε, δεν κατόρθωσε να επιστρέψει στη βάση του.

Ο χειριστής Ανθυποσμηναγός Παπαμιχαήλ Λάζαρος και ο πυροβολητής Σμηνίας Γεμενετζής Κων/νος συμπληρώνουν τους νεκρούς της ημέρας αυτής.

 Το αεροσκάφος

Από τον Δεκέμβριο του 1939 τα Hs 126A-1 εξόπλισαν την 3η Μοίρα Στρατιωτικής Συνεργασίας. Χρησιμοποιήθηκαν ως αναγνωριστικά και ως ελαφρά βομβαρδιστικά κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Αν και οι οδηγίες χρώσης ήθελαν τα Hs 126A-1 βαμμένα με τα γερμανικά χρώματα των αεροσκαφών προς εξαγωγή, εντούτοις με την έκρηξη του πολέμου τα αεροσκάφη βάφτηκαν με Dark Green/Light Earth/Light Blue.

 Τα διακριτικά τους ήταν βαμμένα λευκά ή μαύρα στις πλευρές της ατράκτου.

Στις αρχές του 1941 βάφτηκαν εθνόσημα στις κάτω επιφάνειες των πτερύγων ενώ από αρκετά αεροπλάνα αφαιρέθηκαν τα αεροδυναμικά καλύμματα των τροχών τους.

Τα περισσότερα καταστράφηκαν στο έδαφος από εχθρικά αεροσκάφη.

Τουλάχιστον ένα επέζησε της γερμανικής εισβολής και ενσωματώθηκε στη Luftwaffe.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου