Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ενθαρρυντικές οι πρώτες αναλύσεις από τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο – Κρήτη αλλά…

Οι πρώτες αναλύσεις των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες
για υδρογονάνθρακες που έγιναν στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης υποδεικνύουν την ύπαρξη υποσχόμενων στόχων, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο. Όπως ανέφερε, η ερμηνεία των πακέτων 2D/3D σεισμικών δεδομένων πραγματοποιείται σε κέντρο ανάλυσης στο Χιούστον και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2014. Θα ακολουθήσει, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, η προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων. Ο Γ. Μανιάτης εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του ότι ο διαγωνισμός θα είναι επιτυχής, επικαλούμενος το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει πετρελαϊκές εταιρείες για την αγορά των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες της νορβηγικής Petroleum Geo-Services (PGS). Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξερευνήσει το δυναμικό των υδρογονανθράκων σε όλες τις περιοχές όπου η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μ. Ρήγας, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας που παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην χώρα (εκμετάλλευση Πρίνου) επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών προκειμένου να αξιοποιηθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες στον εγχώριο τομέα των υδρογονανθράκων. Κατά τον Μ. Ρήγα, ως αντικίνητρα για την επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, λειτουργούν:
η έλλειψη υποδομών,
η απουσία επαρκούς ενημέρωσης της κοινής γνώμης,
οι περιορισμοί που προκύπτουν με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις,
οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη κυρίως λόγω των εξελίξεων γύρω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Κύπρο και στο Ισραήλ και
οι δυσκολίες στη διασφάλιση χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σημείωσε μάλιστα ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν βγαίνει με εξαγγελίες και με εκτιμήσεις για γιγαντιαία κοιτάσματα, αλλά με μεγάλες επενδύσεις, με γεωτρήσεις και συστηματική δουλειά.

Μία από τις (πολλές) λανθασμένες αντιλήψεις που κυριαρχούν στην κοινή γνώμη είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει “άμεσα” σε εξόρυξη υδρογονανθράκων. Όπως γίνεται κατανοητό από το παρακάτω ιστορικό ερευνών στην Κυπριακή Δημοκρατία, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι μία ιδιαίτερα χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία.

Η Λευκωσία υπέγραψε συμφωνία διεξαγωγής ερευνών με την PGS το 2005, πραγματοποίησε την πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση το 2013 και ελπίζει σε κάλυψη των εγχώριων αναγκών με κυπριακό ΦΑ από το 2019 και εξαγωγές από το 2020. (Πηγή: Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυπριακή Δημοκρατία)

Αντίστοιχα, η Ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στην PGS, μετά από διεθνή διαγωνισμό, τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών τον Σεπτέμβριο του 2012, οι οποίες ολοκληρώθηκαν εντός του 2013 και τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται τον Ιανουάριο του 2014. Θα ακολουθήσει η “οικοπεδοποίηση” και η προκήρυξη διαγωνισμών παραχωρήσεων όπου οι ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες θα κληθούν να προχωρήσουν στη συνέχεια στις επενδύσεις που απαιτούνται για ερευνητικές και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις. Με απλά λόγια, η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Ιόνιο Πέλαγος και Κρήτη δεν αναμένεται πριν την εκπνοή της δεκαετίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου