Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Από που πήρε το όνομά του ο Λευκός Πύργος

Ο Λευκός Πύργος χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450 και 1470 και σήμερα θεωρείται το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης – κι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης!
Στην αρχή ονομαζόταν «Πύργος του Λέοντος», όπως αναφέρει τουρκική επιγραφή του 1535-36. Από τον 17ο αιώνα και έπειτα λεγόταν «Φρούριο της Καλαμαριάς» και «Πύργος των Γενίτσαρων».
Μετά τη διάλυση του τάγματος των Γενίτσαρων το 1826, αποκτά
το όνομα «Kanli Kule», δηλαδή «Πύργος του Αίματος», λόγω των σφαγών των Γενίτσαρων. Το όνομα αυτό διατηρήθηκε και μετά το 1826, επειδή ο Πύργος λειτουργούσε ως φυλακή μελλοθανάτων και τόπος βασανιστηρίων.
Όταν ένας Εβραίος κατάδικος, ο Nathan Guidili, αποφάσισε να τον ασβεστώσει με αντάλλαγμα την ελευθερία του, το όνομά του άλλαξε.
Από το 1891 μέχρι το 1912 ο χριστιανικός πληθυσμός συνεχίζει να τον αναφέρει ως «Kanli Kule» (Πύργο Του Αίματος) όμως ο εβραϊκός λαός ήδη τον αποκαλούσε «Λευκό Πύργο» (Τοrre Blanca), ένα όνομα που υιοθέτησαν και οι Τούρκοι («Beyaz Kule»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου