Γράφει η Μαρισία Σπίνου
Φοιτήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
Η υδραυλική μηχανική στην αρχαία Ελλάδα έχει να επιδείξει αξιόλογα έργα , όπως στην Κωπαΐδα, τη σήραγγα του Ευπαλίνου, έργα μεγάλης έκτασης.
Δεν γνωρίζουμε όμως να υπάρχει παρόμοιο έργο, ιδιωτικής κατασκευής αυτή την φορά όπως στην Περαχώρα της Κορίνθου όπου ανακαλύφθηκε ένα πολύπλοκο αρδευτικό σύστημα για την παροχή νερού σε αγροικία , η οποία όπως φαίνεται αποτελούσε
μια πολυτελή εξοχική κατοικία.
Πιθανός κατασκευαστής είναι ο Δημήτριος ο Πολιορκητής. Τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά καιρούς τόσο στην Περαχώρα όσο και λίγο πιο κάτω, στο Ηραίο, δίνουν την εντύπωση μιας τεράστιας κατασκευής, που δυστυχώς δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά παρά το γεγονός ότι είναι ένα μοναδικό φαινόμενο για την Ελλάδα.
Σε περιορισμένης κλίμακας έρευνες που έγιναν μεταξύ 1963 και 1965 από τον Tomlison βρέθηκε ένα περίπλοκο υδραυλικό σύστημα.
Το όλο σύστημα αποτελείται από υπόγειους αγωγούς τεραστίων διαστάσεων που συγκέντρωναν τα νερά και αυτοί με τη σειρά τους συνδέονταν με μια κεντρική σήραγγα. Μια κλίμακα που είχε 160 σκαλιά, 58 μέτρα μήκος και 27 μοίρες κλίση βρισκόταν στην επιφάνεια της γης και συνδεόταν με την κεντρική σήραγγα. Ένας τροχός μεγάλων διαστάσεων που είχε κουβάδες ή δοχεία και ονομάστηκε «αλυσιδωτή αντλία με κουβάδες» μετέφερε το νερό από τη σήραγγα στο επίπεδο του εδάφους.
Οι τροχοί είχαν 5 μέτρα διάμετρο και γι' αυτό μόνο ζώα μπορούσαν να τους περιστρέψουν. Το νερό από την κύρια πηγή πήγαινε με τη βοήθεια μικρότερων τροχών σε μια τριπλή δεξαμενή η οποία βρισκόταν μέχρι και 3.50 μέτρα πάνω από το έδαφος και σε απόσταση 215μ.
Το νερό <<ανέβαινε>> τα 3,50 μ. με μικρότερους τροχούς. Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη αν η τεράστια και εντυπωσιακή δεξαμενή στο Ηραίο τροφοδοτούνταν από το ίδιο υδραυλικό σύστημα της Περαχώρας.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το μοναδικό αυτό έργο στον ελληνικό χώρο που πολύ λίγο έχει απασχολήσει τους αρχαιολόγους, Έλληνες και ξένους, καθώς σε συνδυασμό με ερμηνείες για χρήση μηχανισμών αντλήσεως με διαφορετικούς τροχούς (γρανάζια) ανατρέπει τις συμβατικές χρονολογήσεις εμφανίσεως αυτών των υδραυλικών μηχανισμών και των τεχνικών χρήσεως των.
ΠΗΓΗ: Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΔΜΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου