Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ερευνητές από τον Καναδά αποφάνθηκαν ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν απώλεια της μνήμης και των γνωστικών δεξιοτήτων τους!
Η μεσογειακή διατροφή είναι πόύσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και βέβαια στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα ψάρια και τη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού δηλαδή χαμηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων,
υδατανθράκων, κόκκινου κρέατος και γλυκών.
Οι καναδοί ερευνητές παρακολούθησαν 27.860 ανθρώπους από 40 χώρες για πέντε χρόνια.
Οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 55 και είχαν διαβήτη ή ιστορικό καρδιακών ασθενειών, εγκεφαλικού ή περιφερικής αρτηριακής νόσου.
Στη συνέχεια ρωτήθηκαν για τη διατροφή τους, το πόσο συχνά κατανάλωναν φρούτα, λαχανικα, δημητριακά, τηγανητά, αλκοόλ και για την αναλογία ψαριών, κόκκινου κρέατος και αυγών καθημερινή στη διατροφή τους.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις ικανότητες σκέψης και μνήμης των εθελοντών στις αρχές της έρευνας, μετά από δύο και μετά από πέντε χρόνια.
Τα αποτελέσματα;
4.699 άτομα παρουσίασαν μείωση στις ικανότητες σκέψης και μνήμης.
Όσοι ακολουθούσαν τον πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, εμφάνισαν 24% λιγότερες πιθανότητες γνωστικής εξασθένισης.
«Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής ξεκινά από τα πρώτα στάδια της ζωής ενός ανθρώπου και μπορεί να συνδυαστεί με την υιοθέτηση κι άλλων υγιεινών συμπεριφορών» σχολίασε ο καθηγητής A. Smyth του πανεπιστήμιο McMaster.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου