Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Γιατί οι Σκοπιανοί απέρριψαν μια συμφωνία που καταφανώς τους ικανοποιούσε;


Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης


       Η  Ιστορία έχει αποδείξει ότι τα Βαλκάνια αποτελούσαν και αποτελούν ακόμη μια περιοχή που πολύ εύκολα μετατρέπονται σε μπαρουταποθήκη, καθώς δεν έχουν καταλαγιάσει ακόμα οι εθνικισμοί που τα ταλανίζουν εδώ και πολλές δεκαετίες.
       Ακόμα και σήμερα η ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο γεωπολιτικών διεκδικήσεων και επιρροής, μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
       Με ανοιχτό το θέμα του Κοσσόβου, με τη Σερβία και τη Βουλγαρία να αναζητούν ζώνες επιρροής, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να διεκδικούν το ρόλο τους, η αποσταθεροποίηση της περιοχής αποτελεί έναν υπαρκτό κίνδυνο.
       Η «Συμφωνία των Πρεσπών» έχει μετατραπεί σε πεδίο
διχασμού και αδυσώπητης πολιτικής σύγκρουσης.
       Η συντριπτική αποχή, κυρίως του σλαβομακεδονικού στοιχείου από το δημοψήφισμα στα Σκόπια, αποτελεί μια ολοκληρωτική απόρριψη της «Συμφωνίας των Πρεσπών».
       Απέρριψαν μια συμφωνία η οποία όχι μόνο απηχούσε τους έωλους  ισχυρισμούς τους όσον αφορά τη γλώσσα τους και την εθνικότητά τους, αλλά και μια συμφωνία η οποία θα άνοιγε το  δρόμο για τη συμμετοχή της χώρας τους  πρώτα στο ΝΑΤΟ και μετά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
       Γιατί τότε οι πολίτες των Σκοπίων απέρριψαν μια συμφωνία που καταφανώς τους ικανοποιούσε και που τους υποσχόταν τόσα πολλά;
       Γιατί αυτή η «εκδικητική» αποχή από το δημοψήφισμα;
       Γιατί κατάφεραν να στραφούν «τόσο επιδέξια» εναντίον των συμφερόντων τους;
       Στο βαθμό κατά τον οποίον η αποχή μπορεί να ερμηνευτεί ως ψήφος εναντίον του εαυτού τους, οι Σκοπιανοί ψήφισαν κατά της ένταξης της χώρα τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, ψήφισαν εναντίον της δικής τους προόδου.
       Η ακριβής εκτίμηση του συγκεκριμένου γεγονότος, δεν είναι  εύκολη.
       Μια ερμηνεία ίσως είναι, να έπαιξε ρόλο ο ατελείωτος συρφετός αυτόκλητων υψηλών Αμερικανοευρωπαίων καλοθελητών στα Σκόπια, που παραβίασαν την αξιοπρέπειά τους και αφύπνισαν  τον αυτοσεβασμό τους.
       Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι, απέρριψαν τη συμφωνία για τον πολύ απλό αλλά σημαντικό γι’ αυτούς  λόγο, ότι δηλαδή έπαυε να νομιμοποιεί ιδεολογικά και νομικά τις βλέψεις τους για την Ελληνική Μακεδονία, διότι αναιρούσε τη συλλογική τους φαντασίωση για μια ενιαία σλαβική «Μακεδονία».
       Η «Συμφωνία των Πρεσπών» ήταν μια κακή συμφωνία. Ένα λάθος που χρησίμευσε στο να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Χρησίμευσε να δούμε τα πράγματα με καθαρότερη ματιά.
       Ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα και την τήρηση ή όχι του οδικού χάρτη των Πρεσπών, η κυβέρνηση σαφώς ζημιώνεται από την εξέλιξη.
       Μένει μόνο με τις ζημιές, κυρίως με την τεράστια απώλεια ψηφοφόρων από τη Βόρειο Ελλάδα.
       Η συντριπτική αποχή στο δημοψήφισμα των Σκοπίων, ήταν ένα μήνυμα σωφρονισμού προς όλους, ακόμη και για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που περιφρόνησε ή και καθύβρισε κατά τον πλέον ιταμό τρόπο τα δύο εκατομμύρια πολιτών που διαδήλωσαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κατά της Συμφωνίας.
       Είναι φανερό πλέον ότι η εσωτερική σύγκρουση που μαίνεται στο εσωτερικό των Σκοπίων, δεν οφείλεται μόνο στις διαφωνίες για τη συμφωνία, αλλά διογκώνεται από πολλές εξωτερικές παρεμβάσεις.
        Στη χώρα μας είναι περισσότερο επιβεβλημένο τώρα από ποτέ,  με αίσθημα ευθύνης και χωρίς κομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες, η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προετοιμαστούν για τα επόμενα βήματα και να συμφωνήσουν στον επανασχεδιασμό της στρατηγικής της χώρας μας για την επίλυση του Σκοπιανού ζητήματος.

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου