Από την άποψη αυτή λοιπόν, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από την αρχή τηςπολιτικής τους γνωριμίας, η σχέση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπήρξε ποτέ φιλική. Ήταν πάντα μία σχέση πολιτικής συνεργασίας με αρκετές δυσκολίες. Τον τελευταίο χρόνο όμως είχε δοκιμαστεί από πολλά περιστατικά και αρκούσε μια ασήμαντη αφορμή, σαν αυτή που τελικά βρέθηκε, για να διαρραγεί , με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σημερινή κυβέρνηση.
Αντιθέτως, η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, την «πέτρα τουσκανδάλου» στην πρόσφατη διαμάχη που προκάλεσε την παραίτηση Κοτζιά, ήταν - και ως τώρα παραμένει - φιλική. Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν συχνά ότι ο Πάνος Κομμένος έχει κάνει πάρα πολλές υποχωρήσεις και αυτό ο πρωθυπουργός το αναγνωρίζει. Ο Καμμένος, σε αντίθεση με τον Κοτζιά, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, αναγνώριζε πάντα την πρωτοκαθεδρία του Τσίπρα και ήταν ευγνώμων που του έδωσε το υπουργείο Άμυνας,
Αντιθέτως,ο Νίκος Κοτζιάς θεωρούνταν αλαζονικός και ο Τσίπρας τελευταία όλο και πιο συχνά δεν έδειχνε ικανοποιημένος από την ενημέρωση που του παρείχε για τα διπλωματικά.Ηλθαν όμως καί ορισμένα γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να ψυχρανθεί σέ υψηλό βαθμό η σχέση τους:
- η κόντρα του πρώην υπουργού Εξωτερικών με τον διπλωματικό
σύμβουλο του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη, - η αποπομπή του εξαδέλφου του πρωθυπουργού, Γιώργου Τσίπρα, από το υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο πρωθυπουργός τον είχε τοποθετήσει ως γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων,
- η διαχείριση της πρόσφατης κρίσης με τη ρωσική κυβέρνηση,αλλά καί τόν ίδιο τόν Βλαδίμηρο Πούτιν
- η δυσφορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι στον πρώην ΥΠΕΞ,
- τα παράπονα των Κυπρίων για άστοχους χειρισμούς του Ν. Κοτζιά σε ζωτικά γι΄αυτούς θέματα.
- η βιασύνη του πρώην ΥΠΕΞ στο Μακεδονικό και οι σχέσεις του με τον αμερικανικό παράγοντα.
Ο Ν. Κοτζιάς σήμερα αισθάνεται προσβεβλημένος και όποιος γνωρίζει τον παρορμητικό του χαρακτήρα, αυτό είναι σοβαρό. Πρώτον γιατί έχει στα χέρια του την πολυσέλιδη επιστολή παραίτησής του, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να φέρει στη δημοσιότητα και δεύτερον, έχει ήδη θέσει επί τάπητος τό καυτό θέμα της διαχείρισης μυστικών κυβερνητικών κονδυλίων.
Με άλλα λόγια, ο παραιτηθείς υπουργός φέρνει στο προσκήνιο την ασυνέπεια μιας κυβέρνησης που κατηγορούσε τους πάντες για διαφθορά και αδιαφάνεια και η οποία οπως αποκαλύπτεται σήμερα διαχειριζόταν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανέναν έλεγχο.
Το γεγονός αυτό, από μόνο του, ανατρέπει αρκετούς από τους λασπολογικούς σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σχεδίαζε να προχωρήσει σε επιθέσεις κατά πολιτικών του αντιπάλων όχι με πολιτικά αλλά με λασπολογικά κριτήρια.Μ’άλλα λογια,όταν ο Πολάκης θά μιλάει γιά φυλακίσεις πολιτικών του αντιπάλων,ενδέχεται να γελάνε καί οι κότες.Υπάρχει πρόβλημα έτσι γιά τόν Τσίπρα.
Χωρίς βαρβάρους πού θά έμπαιναν φυλακή θα κάνει τώρα; Ένα ερώτημα. Δεύτερον,ποιά στάση θα κρατήσει ο πρώην ΥΠΕΞ που είναι και ο χαμένος της ολης ιστορίας καί πού ως γνωστόν δέν συμπαθεί τόν πρωθυπουργό…; Τρίτον, τι θα γίνει με τον Π. Καμμένο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια; Μήπως μέ όλα αυτά στό άμεσο προσκήνιο τό νά στηθούν κάλπες τον Ιανουάριο είναι μια λύση;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου