Ελπίζοντας σε ένα θαύμα γεωγραφικού και συγγενικού χαρακτήρα, η εισαγγ. Διαφθοράς δεν δηλώνει αποχή κερδίζοντας έτσι χρόνο για διόρθωση τυχόν «ασυμμέτρων» αστοχιών της…
Η αντίληψη των πολιτών που υπάρχει για τους δικαστικούς λειτουργούς είναι ότι η ουδετερότητά τους σε υποθέσεις που ερευνούν ή εκδικάζουν είναι δεδομένη.
Αν κάποιος πολίτης σε υποθέσεις του διαπιστώσει κάποια αμφιβολία για την αμεροληψία τους και τη γνωστοποιήσει, τότε είθισται οι
δικαστικοί λειτουργοί να δηλώνουν αποχή από τη συγκεκριμένη υπόθεση και τη θέση τους να καταλαμβάνουν άλλοι συνάδελφοί τους.Η ευαισθησία αυτή συναντάται συχνά-πυκνά τόσο στις δικαστικές αίθουσες, όσο και στα ανακριτικά και εισαγγελικά γραφεία.
Στην περίπτωση όμως της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, κας Ελένης Τουλουπάκη, η ευαισθησία αυτή μάλλον παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα… Και αυτό επειδή παρά τις δεκάδες αμφισβητήσεις για την αμεροληψία της κατά την έρευνα της υπόθεσης Novartis, η οποία εξελίχθη σε σκευωρία εις βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων, η εν λόγω εισαγγελέας δεν δείχνει να προβληματίζεται ιδιαίτερα, ώστε να δηλώσει αποχή από την έρευνα αυτή, κάτι που έπραξαν οι βοηθοί της επίκουροι αντεισαγγελείς Πρωτοδικών κ.κ. Ντζούρας και Μανώλης.
Και εδώ παρουσιάζεται το εξής παράδοξο: Οι κ.κ. Ντζούρας και Μανώλης, για τους οποίους δεν έχει παραγγελθεί δίωξη από τον αντεισαγγελέα ΑΠ κ. Ευάγγελο Ζαχαρή, να δηλώνουν αποχή και η προϊσταμένη τους κα Τουλουπάκη, η οποία διώκεται για κατάχρηση εξουσίας και άλλα αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε κατά την έρευνά της στην υπόθεση Novartis, να μη δείχνει διατεθειμένη να καταθέσει δήλωση αποχής.
Υπενθυμίζουμε ότι κατηγορίες εις βάρος της για εμφανή μεροληψία έχουν στα τρία χρόνια της θητείας της διαπιστώσει και διατυπώσει με λόγια και με έργα πλήθος επωνύμων πολιτικών και πολιτών.
Οι μηνύσεις εις βάρος της των Αντ. Σαμαρά, Ανδρ. Λοβέρδου, Γ. Στουρνάρα, Δημ. Αβραμόπουλου, οι δημόσιες καταγγελίες για εκβίασή του του μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη, αλλά κυρίως το καταπελτώδες πόρισμα του Ευ. Ζαχαρή, προφανώς δεν θεωρούνται ως σοβαρές αιτιάσεις για να απέχει η κα Τουλουπάκη από την έρευνα στην υπόθεση αυτή.
Δεν θα φύγει, θα τη διώξουν…
Σύμφωνα με πληροφορίες του site μας, η κα Τουλουπάκη δεν προτίθεται να επιδείξει ευαισθησία και να δηλώσει αποχή από τα καθήκοντά της, αλλά τουναντίον σκοπεύει να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα ευελπιστώντας ότι κάποιο θαύμα γεωγραφικής και συγγενικής προέλευσης θα τη σώσει… Ενδεχομένως η κα Τουλουπάκη να ανησυχεί και για τα «πεπραγμένα» της στην Εισαγγελία Διαφθοράς, «πεπραγμένα» τα οποία ο αντικαταστάτης της θα εντοπίσει και θα ερευνήσει συνάγοντας και αυτός με τη σειρά του «ασύμμετρα» συμπεράσματα…
Υπό το πρίσμα αυτό, ένα χρονικό διάστημα ενός-δύο μηνών θα ήταν επαρκές για να διορθωθούν κάποιες «αστοχίες» της κας Τουλουπάκη και των βοηθών της επίκουρων αντεισαγγελέων Ντζούρα και Μανώλη. Το παράδειγμα της πλημμελούς μετάφρασης των εγγράφων του FBI είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα ενδεχομένων «αστοχιών»…
Μόνο που δεν αντιλαμβάνεται ότι, καθυστερώντας έτσι έστω και για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα την αντικατάστασή της, δημιουργεί γενικότερο πρόβλημα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αφού ουδείς εμπλεκόμενος ακόμη και σε υποθέσεις πέραν της Novartis δεν θα δεχθεί να ερευνηθεί από μία εισαγγελέα την οποία βαρύνουν σοβαρότατες καταγγελίες για μεροληψία.
Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων
Σύμφωνα με τη δικονομία, οι εξελίξεις για την απομάκρυνση της κας Τουλουπάκη και την αντικατάστασή της από άλλον εισαγγελέα έχουν ως εξής:
# Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που απέρριψε την προσφυγή της κατά της δίωξής της θα κοινοποιηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κώστα Τσιάρα.
# Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα αποστείλει το βούλευμα στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κα Αγγελική Αλειφεροπούλου, με αίτημα τη σύγκληση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και την απόφασή του για να τεθεί σε αργία η κα Τουλουπάκη.
# Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα πρέπει να συνέλθει εντός δέκα ημερών, και να συνεδριάσει παρουσία της κας Τουλουπάκη, η οποία εν είδει απολογίας θα εκθέσει τις απόψεις της επί του αιτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης.
# Μετά την αναμενόμενη θετική επί του αιτήματος απόφαση του ΑΔΣ –δεν υπάρχει κατά το παρελθόν δικαστικό προηγούμενο να διώκεται κακουργηματικά ένας εισαγγελέας για τα πεπραγμένα του σε υπόθεση και να μην τίθεται σε αργία–, η κα Τουλουπάκη έχει δικαίωμα να προσβάλει την απόφαση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
# Όταν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκληθεί και αποφασίσει για την οριστική αργία της κας Τουλουπάκη, τότε πάλι θα πρέπει να συνέλθει το ΑΔΣ για να επιλέξει αντικαταστάτης της στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Όλα τα παραπάνω, λαμβανομένων υπ’ όψιν και των θερινών διακοπών των δικαστών, οδηγούν σε μια καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών, διάστημα κατά το οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς θα παραμείνει ανενεργή, αφού ουδείς ερευνώμενος σε οποιαδήποτε υπόθεση θα δεχθεί να ερευνηθεί από μία εισαγγελέα η οποία ήδη διώκεται για κατάχρηση εξουσίας και άλλα σοβαρά αδικήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου