Στο φως τεκμήρια από το παράρτημα των 4.500 σελίδων του διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η PwC – Η ατζέντα με την εγγραφή της ανάληψης των 80 χιλιάδων ευρώ από το ταμείο της εταιρείας, γνωστά αλλά και άγνωστα email στην πρωτότυπη μορφή τους, οι πλήρεις αναφορές σε πολιτικούς και κυβερνητικά στελέχη και οι μηχανορραφίες των Κουτσολιούτσων
Στο φως φέρνει το newmoney το περιεχόμενο του παραρτήματος της έκθεσης διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η PwC στη Folli Follie.
Στις 4.513 σελίδες του παραρτήματος περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην πρωτότυπη μορφή τους, οι γνωστές και άγνωστες επικοινωνίες μεταξύ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και του Νίκου Σάκκου, Υπεύθυνου Ασφαλείας (Security and Administration Director) της Folli Follie με στόχο την αναζήτηση πολιτικής στήριξης μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από το QCM, η ατζέντα με την εγγραφή της ανάληψης των 80 χιλιάδων ευρώ από το ταμείο της εταιρείας και το ακριβές περιεχόμενο των επαφών που, σύμφωνα με όσα διαμείβονται, είχαν ως στόχο την αναζήτηση πολιτικής προστασίας απέναντι στις αποκαλύψεις για την πολυετή και συστηματική (όπως αποδείχθηκε αργότερα) παραποίηση των οικονομικών στοιχείων του Ομίλου FFG.
Επίσης, στο παράρτημα της έκθεσης της PwC περιλαμβάνονται τεκμήρια όπως φωτογραφία από την ατζέντα του ταμία της Folli Follie όπου υπάρχει εγγραφή για την ανάληψη των 80.000 από το ταμείο της εταιρείας στις 14 Μαίου 2018 (Πού κατέληξαν τα 80.000 ευρώ από το ταμείο της Folli Follie την επομένη του επίμαχου email), μία ημέρα δηλαδή μετά το email που απέστειλε ο Νίκος Σάκκος στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για «κάποιες ανάγκες (80)», αλλά και μια δεύτερη εγγραφή για το ίδιο ποσό με τα αρχικά Δ.Κ. (FF) που εκτιμάται ότι αφορά στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο.
Αποκαλύπτεται ακόμη η εσωτερική έρευνα που με εντολή του τότε CEO Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, πραγματοποιήθηκε, ώστε να γίνει γνωστή η ταυτότητα του στελέχους ή των στελεχών που, με βάση τις υποψίες της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ήταν η «πηγή» των αποκαλύψεων. Ενδιαφέρον έχει και η πρόθεση αγοράς ενός jammer (συσκευή ραδιοπαρεμβολών) ώστε, προφανώς, να εμποδίζονται υποκλοπές συνομιλιών από κινητά τηλέφωνα….
Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, στην ηλεκτρονική αλληλογραφία που περιλαμβάνεται στο παράρτημα, εγείρονται υποψίες για τις προσπάθειες άσκησης επιρροής πολιτικών και άλλων προσώπων με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί εάν τα γεγονότα που περιγράφονται έλαβαν χώρα ή εάν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο υπάλληλος της εταιρείας αναφέρει πως πραγματοποιήθηκαν. Ως γνωστόν, στα email περιλαμβάνονται αναφορές όπως «ενημερώθηκε και ο τότε πρωθυπουργός», ενώ φέρεται να υπήρξε και επικοινωνία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εποπτικής Αρχής.
Με την υπόθεση ανοικτή και τις καθυστερήσεις στις έρευνες να συνεχίζονται, οι Κουτσολιούτσοι είχαν το χρόνο να ταξιδεύουν την περίοδο Μαίου – Ιουνίου 2018 στο Χονγκ Κονγκ, ενώ αργότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις για την είσοδο «φιλικά προσκείμενων», εάν όχι ελεγχόμενων, στρατηγικών επενδυτών στην FF.
«Καταλαβαίνω τι θέλει από μισόλογα…»
Στο παράρτημα αποκαλύπτεται και ένα ακόμη email που δεν είχε έρθει στη δημοσιότητα και σχετίζεται τόσο με την έρευνα για την οποία ζήτησε ο Τζ. Κουτσολιούτσος, όσο και με επαφές «με τους Ανθρώπους που μας Βοηθούν», αλλά και αίτημα συνάντησης ενός προσώπου «του στενού περιβάλλοντος του ΥΠ. (Υπουργού;)».
Με ημερομηνία 11 Μαίου 2018, ο Ν. Σάκκος αναφέρει:
“Κύριε Τζώρτζη Καλησπέρα,
Η έρευνα έχει ξεκινήσει, μόλις έρθει η πρώτη αναφορά θα σας την στείλω. Έχει πάει στην Επιτροπή ο Κος Γρατσωνης, ο οποίος με ενημέρωσε ότι θα δώσουν τα σχετικά με την ΕΥ έγγραφα, αλλά θα καταθέσουν αίτηση για παράταση για τα στοιχεία που ζητούσαν μέχρι σήμερα. Όπως σας είχα αναφέρει περίμεναν κάτι να τους πάνε και τότε θα διαπραγματευόντουσαν παράταση. Αυτή την στιγμή έχουμε πάλι δραστηριοποιηθεί με τους Ανθρώπους που μας Βοηθούν, προκειμένου να πείσουν τον Πρόεδρο να δεχθεί, μόλις έχω νέα θα σας ενημερώσω. Αύριο Σάββατο, μου έχει ζητήσει συνάντηση ένας του στενού περιβάλλοντος του ΥΠ. Καταλαβαίνω τι θέλει από μισολογα, θα σας κρατήσω ενήμερο..”
Σημειώνεται πως έπειτα από την αποκάλυψη των νέων στοιχείων από την έρευνα της PwC, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς ανέσυρε (Νέα ανάκριση για την εμπλοκή Γκότση στο σκάνδαλο Folli Follie) τον φάκελο από το αρχείο προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα και ως προς τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπο Γκότση.
Ακόμη, το παράρτημα περιλαμβάνει email με ημερομηνία 29 Μαίου 2018 από τη διεύθυνση balmak@yahoo.com που συνάγεται ότι ανήκει στον Μάκη Μπαλαούρα με θέμα “Τροπολογία – διαταξη για Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών” και περιεχόμενο τη φράση “Θα μπει σήμερα”. Πρόκειται, όπως αναφέρει η PwC για ενημέρωση ότι η τροπολογία για αναστολή εφαρμογής του νόμου 3842/2010 για την περίοδο μέχρι 30-06-2019, θα έμπαινε προς ψήφιση εκείνη την ημέρα με επισυναπτόμενο το λεκτικό της προτεινόμενης ρύθμισης. Ο Ν. Σάκκος προωθεί το e-mail στους Δ.Κ. και Γ.Κ (Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο).
Τι έχει ισχυριστεί ο Σάκκος
Ο κ. Σάκκος, όπως έχει αποκαλύψει (Σάκκος: «Δεν θυμάμαι αν τα 80 χιλιάρικα ήταν σε μετρητά ή για φιλανθρωπική δωρεά») το newmoney, έχει αναφέρει σε συνέντευξη στους ελεγκτές της Pwc, ότι “το πρόσωπο με το οποίο πραγματοποιήθηκε η προαναφερόμενη συνάντηση είχε κάποια σχέση με τον Γ.Μ (Μπαλαούρας) αν και ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν ούτε τον τίτλο ούτε το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου. Όσον αφορά το θέμα των “αναγκών” (80) το οποίο είχε αναφέρει στο e-mail του προς τον ΓΚ (Τζώρτζης Κουτσολιούτσος), ο Ν. Σάκκος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ένα αίτημα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν αν το αίτημα ήταν για πληρωμή σε μετρητά ή για κάποιο είδος φιλανθρωπικής δωρεάς και αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε οποιαδήποτε πληρωμή μετρητών ως απάντηση σε αυτό το αίτημα. Επίσης ισχυρίστηκε ότι προχώρησε σε μια χορηγία (ή χορηγίες) για φιλανθρωπικούς σκοπούς από την Εταιρεία (FF) σε οντότητα ή οντότητες που εδρεύουν στην περιφέρεια που εκπροσωπούσε ο Γ.Μ. (Μπαλαούρας).
Υπενθυμίζεται πως οι κ.κ. Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, Αλέξης Χαρίτσης και Σταύρος Αραχωβίτης προσήλθαν στις 24 Δεκεμβρίου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά (Σκάνδαλο Folli Follie: Μηνύσεις κατά του Νικόλαου Σάκκου από Φλαμπουράρη, Χαρίτση, Αραχωβίτη) κατά του στελέχους της Folli Follie Νικολάου Σάκκου και κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση. O πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας έχει υποβάλει επίσης μηνυτήρια αναφορά «για τις ψευδείς, ανυπόστατες και συκοφαντικές αναφορές» στο πρόσωπό του.
Η «καρδιά» των τεκμηρίων
Οι συνολικά 4.513 σελίδες του παραρτήματος που συνοδεύει την ενδιάμεση έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου αποτελούν την “καρδιά” των ευρημάτων της PwC που βασίστηκε μεταξύ άλλων στην προηγούμενη έρευνα της Α&Μ (που σαμπόταραν οι ίδιοι οι Κουτσολιούτσοι με τη βοήθεια προσώπων που συνδέονται με εταιρείες όπως η Hirsch Associates κ.α.), στην εξαγωγή και αξιοποίηση ηλεκτρονικών αρχείων αλλά και σε επιτόπια έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ελεγκτές ανακάλυψαν στο μηχανοστάσιο του κτιρίου που στεγάζει τη FF στον Άγιο Στέφανο, κούτες με κλασέρ με τα ετήσια έξοδα της οικογένειας Κουτσολιούτσου και τραπεζικά παραστατικά. Τα αρχεία αυτά που εκτιμάται πως κρατούσε ο κεντρικός ταμίας Β. Κατσαμπής αποδείχθηκαν εξαιρετικά πολύτιμα στη καταγραφή διαφόρων δοσοληψιών, ορισμένων εξ αυτών σε ανύπαρκτους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ακόμη εντοπίστηκαν χειρόγραφες ατζέντες, σημειώσεις κ.α.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται συμβάσεις, ο κατάλογος των εταιρειών που είναι ή ενδέχεται να είναι συμφερόντων των Δημήτρη και Τζώτζη Κουτσολιούτσου μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν εικονικές συναλλαγές, αναλυτικές κινήσεις δοσοληπτικών λογαριασμών του Δ. Κουτσολιούτσου και της εταιρείας Landocean (σ.σ. ένα από τα οχήματα μέσω των οποίων γίνονταν λήψη εικονικών δανείων), τιμολόγια για την αγορά προσωπικών αντικειμένων και πληρωμή προσωπικών εξόδων που χρεώνονταν στη Folli Follie, αποδεικτικά χρήσης εταιρικών πόρων από την οικογένεια Κουτσολιούτσου κ.α.
Στα τελευταία καταγράφονται οι ασύλληπτες σπατάλες (Το ασύλληπτο πλιάτσικο των Κουτσολιούτσων – Απάτη από το 2001 διαπιστώνει η PwC) της οικογένειας με εταιρικά έξοδα, κοστολόγια για τις ανακαινίσεις σπιτιών της οικογένειας σε Κηφισιά, Εκάλη και Σπέτσες που χρεώθηκαν στην εταιρεία, εκατοντάδες παραστατικά μεταξύ άλλων για αγορά επίπλων, ανεμιστήρων, διακοσμητικών, για λευκά είδη, χαλιά (Sahrai από Παρίσι και Stark από Ν. Υόρκη), υλικά δαπέδων και πλακάκια (GADO εξ Ιταλίας), για τεχνικές εργασίες, εισαγωγές κρασιών από τη Νέα Ζηλανδία, για τα ελικόπτερα, τις θαλαμηγούς, τα πολυτελή αυτοκίνητα, τα έξοδα μισθοδοσίας οδηγών, κηπουρών, μαγείρων κ.α.
Επιπλέον υπάρχουν εκατοντάδες emails μεταξύ των επικεφαλής της θυγατρικής στην Ασία (Μπεγιέτης, σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, Tonio, Kennis Chow κ.α.) και των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για το χειρισμό συμβάσεων, εξόδων, δανείων και την λογιστική αποτύπωση οικονομικών στοιχείων των διαφόρων εικονικών και μη εταιρειών.
Δείτε τα email που αντάλλαξαν Ν. Σάκκος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος στην πρωτότυπη μορφή τους:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου