Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Ελληνοτουρκικά - «Τορπιλίζουν» τις διερευνητικές: «Τσαμπουκάς» Ερντογάν - Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας και ΕΕ

Μία μέρα αφότου πήραν ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, οι Τούρκοι... φτιάχνουν κλίμα, απειλώντας με νέα κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο - «Διαρροή» στο πρακτορείο Anadolu αποκαλύπτει τις προθέσεις της Άγκυρας να διερύνει την ατζέντα των συνομιλιών πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας - Διαψεύδει η Αθήνα τα περί προγραμματισμένης συνάντησης Δένδια με Τσαβούσογλου

Πιστοί στην επιθετική, προκλητική ρητορική τους κατά της Ελλάδας παραμένουν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μία ημέρα μετά τον ορισμό της 25ης Ιανουαρίου ως ημερομηνίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. 
Πρώτος ο Τούρκος ΥΠΕΞ... έσπευσε να προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι, σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα, όπως κατά τον Τσαβοιύσογλου έκανε στη σύνοδο του περασμένου Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα επαναλάβει τις σεισμογραφικές έρευνες με το «Oruc Reis», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ακολούθησε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για παράνομες ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας ότι δεν θα αποδεχθεί τις προσπάθειες «εγκλωβισμού», όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά, της Τουρκίας στις ακτές της.

«Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του προς τους πρεσβευτές της ΕΕ στην Αγκυρα.

«Φωτογραφίζοντας» Ελλάδα και Κύπρο, υπογράμμισε ότι «κάποια μέλη της ΕΕ, τα διμερή τους ζητήματα προσπάθησαν να τα επιλύσουν στους διαδρόμους της ΕΕ. Εκμεταλλεύτηκαν την ατζέντα της ΕΕ και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών-μελών».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «ξεκάθαρη στάση στρατηγικής τύφλωσης ήταν τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου». «Αδικηθήκαμε. Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες εγκλωβισμού μας στις ακτές μας» διεμήνυσε στον απόηχο της ανακοίνωσης για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

Προηγουμένως, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ, υποστήριξε ότι «η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει».

«Αντιδράσαμε και, αν ξανασυμβεί, θα το ξανακάνουμε» απείλησε, για να συμπληρώσει πως «το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των διερευνητικών, επικαλούμενος μάλιστα και συμφωνία για συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. «Χθες προτείναμε την ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και είχαμε την άμεση ανταπόκριση. Στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών. Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δενδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθoρίσουμε την ημερομηνία της συνάντησής μας» ανέφερε συγκεκριμένα.

Η Αθήνα, ωστόσο, μέσω διπλωματικών πηγών, διέψευσε τα περί συνάντησης Δένδια - Τσαβούσογλου. «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα. Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε και πάλι να κατηγορήσει Ελλάδα και Κύπρο για κατάχρηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, λέγοντας: «Κάποιες χώρες-μέλη της ΕΕ, τα πολυετή διμερή προβλήματά τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στην Ενωση. Προσπάθησαν να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Eνώ η ΕΕ δεν υποστηρίζει κάποιο κράτος-μέλος της για τη διευθέτηση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους και δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, όταν το θέμα ήταν η Τουρκία, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Έγινε κατάχρηση στην έννοια της αλληλεγγύης». 

Το... κλίμα που επιχειρούν να φτιάξουν οι Τούρκοι εν έψει του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών απηχεί, εξάλλου, και δημοσίευμα-«διαρροή» του επίσημου πρακτορείου Anadolu, όπου απαριθμούνται τα θέματα που επιθυμεί και επιμένει να βάλει στην ατζέντα των συνομιλιών η Αγκυρα. Πέρα από την απαίτηση περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η Τουρκία θέτει ζητήματα, όπως αυτό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, της υφαλοκρηπίδας και της εξίσωσης της έκτασης του εναέριου χώρου με αυτή των χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.

Παράλληλα, οι Τούρκοι εγείρουν αξιώσεις για νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου, στη βάση της θεωρίας περί «γκρίζων ζωνών» και αμφισβητούμενων νησιών, τα οποία «έχει καταλάβει» η Ελλάδα, ενώ ανάλογες αξιώσεις εμφανίζουν και για τη Δυτική Θράκη. Η Αθήνα, σε κάθε περίπτωση, έχει διαμηνύσει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι προτίθεται να συζητήσει μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται για μια δύσκολη και σύνθετη συζήτηση με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και γι’ αυτό επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα αναλάβει ο πρέσβης (επί τιμή) Παύλος Αποστολίδης, ο άνθρωπος που περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο γνωρίζει τον τρόπο διαπραγματεύσεων στις διερευνητικές επαφές, καθώς ήταν ο υπηρεσιακός χειριστής επί χρόνια.

Δίπλα στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος μεταφέρει τη θεσμική μνήμη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, έχει αποφασιστεί να τοποθετηθεί ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού, επικεφαλής της Ε' Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος στο παρελθόν έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Βατικανό, ενώ ήταν επικεφαλής της επιτροπής για τον έλεγχο των σχολικών εγχειριδίων των Σκοπίων και της Ελλάδας.

Εκτός από τα στελέχη της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, οι κύριοι Αποστολίδης και Κουγιού αναμένεται να συνεπικουρηθούν από καθηγητές Διεθνούς Δικαίου, αναλόγως των θεματικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου