Από ώρα σε ώρα αναμένεται η άφιξη του Άνακτα στην Αθήνα, μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στον διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου Καρόλου, στη Σκωτία όπου και κλείστηκε το σχετικό deal. Ήταν μια αιφνιδιαστική κίνηση που εξέπληξε τους πάντες πλην των λαγωνικών της «Εφημερίδας των Συντακτών», που η μύτη τους μυρίστηκε πως κάτι σάπιο υπάρχει σε αυτή την επίσκεψη. Παρά το πρωτοσέλιδο, η παλινόρθωση της Μοναρχίας δεν αποτράπηκε.
Οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν πως στην παλινόρθωση δεν έφερε αντίρρηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενθυμούμενος τη δημόσια στήριξη του τέως βασιλέα προς την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, την 1η Φεβρουαρίου 2015, όπως σχολίαζαν τότε πανηγυρίζοντας τα φιλικά sites προς την τότε κυβέρνηση. Έκτοτε, κάποιοι κακεντρεχείς υποστηρίζουν πως υπάρχει και βασιλική συνιστώσα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονται πως το πρωτοσέλιδο την «Εφημερίδας των Συντακτών» ήταν μήνυμα που απευθυνόταν κυρίως προς το εσωτερικό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Αλλά ας δούμε την κατάσταση με λίγο περισσότερη σοβαρότητα, αν ποτέ είναι δυνατόν γελοίους και απεγνωσμένους ανθρώπους να τους πάρεις στα σοβαρά.
Υπάρχει το κτήμα Τατοϊου που ρημάζει εδώ και πολλές δεκαετίες, ένα κτήμα στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Κράτους. Οι επιλογές είναι δύο.
Είτε το αφήνουμε και εξακολουθεί να ρημάζει είτε το αναπλάθουμε και το αποδίδουμε στους πολίτες και στους τουρίστες, αξιοποιώντας το και οικονομικά. Σε ένα σοβαρό λαό αυτό το δίλημμα δεν θα υφίστατο. Εδώ και χρόνια θα είχε αξιοποιηθεί πλήρως αυτή η τεράστια έκταση, με τα ανεκτίμητα ιστορικά κειμήλια, τα οποία και θα εκτίθεντο μετά τη συντήρηση τους. Όπως κάνουν όλοι οι πολιτισμένοι λαοί.
Ουσιαστικά θα επρόκειτο για μια επένδυση καθώς, πέραν όλων των άλλων, θα προσέφερε και οικονομικά οφέλη.
Άγνωστο για ποιο λόγο όλες οι κυβερνήσεις φοβούνταν να ακουμπήσουν αυτό το ζήτημα. Τηρούσαν όλες ανεξαιρέτως μια φοβική στάση σε ένα ζήτημα με αμιγώς οικονομική, πολιτιστική και τουριστική διάσταση.
Το Πολιτειακό λύθηκε τελεσίδικα με το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου 1974 και ουδείς ποτέ έθεσε ζήτημα παλινόρθωσης της βασιλείας.
Ήρθε η παρούσα κυβέρνηση και με ψυχρή ματιά αντιμετώπισε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Έτσι αποφάσισε την ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής του κτήματος Τατοϊου.
Όταν το εξήγγειλε δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, και γιατί να υπάρξουν άλλωστε. Η Ιστορία δε διαγράφεται και η βασιλεία ήταν και παραμένει άμεσα συνδεδεμένη με την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Με τα πολλά αρνητικά της και τα λιγότερα θετικά της.
Όμως το κτήμα Τατοϊου ανήκει εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως και όλη η βασιλική περιουσία, στην Ελληνική Πολιτεία η οποία και κατέβαλε πλουσιοπάροχη αποζημίωση στον τέως βασιλέα.
Το γεγονός πως ο πρωθυπουργός θέλει να αναπλασθεί η περιοχή κατά τα πρότυπα μιας ανάλογης περιοχής στη Σκωτία, το Dumfries House, θεωρήθηκε από φανατικούς ή απλώς ανόητους ως απόπειρα παλινόρθωσης της Μοναρχίας. Και από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ που εξέδωσε ένα αντιμοναρχικό μανιφέστο, λησμονώντας τους εναγκαλισμούς της οικογένειας Τσίπρα με τον διάδοχο Κάρολο.
Το επόμενο βήμα όλου αυτού του συρφετού είναι να καλέσει τους πολίτες σε αντιμοναρχική συσπείρωση. Γιατί το θεωρείτε αδύνατον; Έχουν κάνει πολύ χειρότερα και πολύ πιο ανόητα! Σε αυτό θα κολλήσουν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου