Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Μέγαρα στην Συρία

Τα Μέγαρα ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη της βορειοδυτικής Συρίας, κοντά στην Απάμεια-Πέλλα. Το σημερινό της όνομα είναι Αλ Μπάρα (Al Bara, بارة στα αραβικά). Απέχει 65 χιλιόμετρα βορείως της Επιφάνειας (Hama) και 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βέροιας (Aleppo). Πρόκειται για τις πιο εκτεταμένες νεκρές πόλεις στη βόρειο Συρία. 

Mέχρι την άφιξη των πρώτων Σταυροφόρων (11ος αιώνας) ήταν προμαχώνας της ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αν και υπήρξε μάλλον πόλη του Σελεύκου Α΄, τα Μέγαρα ήταν έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ. μια ασήμαντη ταπεινή πόλη. Αργότερα, όμως, εξελίχθηκε σε ένα αποδοτικό κέντρο παραγωγής οίνου και ελαιολάδου στην περιοχή.

Τα Μέγαρα περιβάλλονται από πλούσια και γόνιμη γη και βρίσκονταν στην εμπορική οδό που ένωνε την Αντιόχεια με την Απάμεια.
Από τον 7ο αιώνα – μετά την αραβική κατάκτηση – παρά το γεγονός ότι οι άλλοι οικισμοί είχαν εγκαταλειφθεί και παρήκμαζαν, η πόλη συνέχιζε να ακμάζει και μάλιστα παρέμεινε χριστιανική με τον επίσκοπό της να εξαρτάται από το Πατριαρχείο Αντιοχείας.
Τον 11ο αιώνα τα Μέγαρα περιέπεσαν στην κατοχή των Σταυροφόρων και από την πόλη εφορμώντας οι τελευταίοι προέβησαν σε κανιβαλικά επεισόδια στην γειτονική Μαρώνεια το 1908. Το 1125 οι Σταυροφόροι απωθήθηκαν από τα Μέγαρα και την πόλη κατέλαβαν οι Μουσουλμάνοι. Στα τέλη του 12ου αιώνα η πόλη ερημώθηκε λόγω σεισμού. Δειλά–δειλά, μόλις στις αρχές του 20 αιώνα η νέα πόλη Αλ Μπάρα άνθισε πλάι στην αρχαία στο Jebel Riha.
Σήμερα η γη της αρχαίας πόλεως των Μεγάρων είναι τόσο καλυμμένη από πυκνά δένδρα και παρακλάδια, ώστε να μην υπάρχει διαδρομή ανάμεσα στα ερείπια. Παρ’ όλα αυτά η γη είναι γόνιμη ακόμη, ώστε και σήμερα να πραγματοποιείται συγκομιδή ελαίας, σταφυλιού και βερίκοκου. Τα ερείπια των Μεγάρων καλύπτουν έκταση 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνουν πολλές μεγάλες βίλες, τρία μοναστήρια – με έκταση όσο 12 βυζαντινές εκκλησίες - καθώς επίσης και πέντε βυζαντινές εκκλησίες.
Τα πιο εντυπωσιακά μνημεία κείνται 200 μέτρα παραπέρα και αφορούν τις πυραμίδες – τύμβους, στα οποία οι λαξευμένοι άκανθοι μαρτυρούν για τον πλούτο των Μεγάρων. Η μεγαλύτερη πυραμίδα στεγάζει πέντε διακοσμημένες σαρκοφάγους.
Νοτίως αυτής υπάρχει ένας υπόγειος τάφος με τρεις καμάρες και ένα καλοδιατηρημένο μοναστήρι.

Από τη Βικιπαίδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου