Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Η πολιτική είναι παιχνίδι για «μεγάλα παιδιά»


Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης
       Είναι γεγονός πως τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναφέρονται στο χρέος, είναι ηθελημένα ασαφή, διότι θέλουν να αποφύγουν τον εγκλωβισμό τους σε αδιέξοδο.
       Πίστευαν πως ό,τι και αν αποφάσιζε το Eurogroup, θα χωρούσε στην ασάφειά τους. Έτσι ότι και αν μας έδιναν, θα δήλωναν ευχαριστημένοι.
       Εκείνο που δεν περνούσε από το μυαλό τους, ήταν αυτό που τελικά έγινε.
       Το βράδυ της Δευτέρας 22/5/2017, άλλο ένα Eurogroupπέρασε χωρίς αποτέλεσμα, άλλο ένα ορόσημο πέρασε χωρίς συμφωνία.
       Οι εταίροι – δανειστές φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν την υπόθεση του ελληνικού χρέους στα άκρα.
     
  Και τούτο διότι η προτεινόμενη από του ευρωπαίους συμφωνία, υποχρεώνει την ελληνική οικονομία να πετύχει το αδιανόητο.
       Δηλαδή υπεραισιόδοξη πρόβλεψη για ανάπτυξη και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2 έως  2,6% έως το 2060.
       Σε αντίθεση το ΔΝΤ, θεωρεί άπιαστα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τους ρυθμούς ανάπτυξης, προτείνει πολύ χαμηλότερα πλεονάσματα  και παράλληλα απαιτεί να γίνουν παρεμβάσεις απομείωσης του χρέους, οι οποίες θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ανακάμψει. 
       Είναι σαφές πως με την αποδοχή  της συμφωνίας που προτείνουν οι Ευρωπαίοι, νομιμοποιείται ο εγκλωβισμός της χώρας σε μια αέναη λιτότητα για τον επόμενο μισό αιώνα.
       Σε κάθε περίπτωση με μια τέτοια συμφωνία όπως αυτή που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η ανακύκλωση της ύφεσης δεν θα σταματήσει ποτέ.
       Σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, στο τέλος  διαμορφώθηκε μια  συμβιβαστική λύση που προκρίνουν  Βερολίνο και ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα, η οποία  προβλέπει:
        Την αποδοχή από το  Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε,  τη μερική εξειδίκευση πιθανών μέτρων για το χρέος, με την επισήμανση ότι αυτά θα υλοποιηθούν το καλοκαίρι του 2018 και εφόσον κριθεί όντως  αναγκαίο.
       Την ανακοίνωση  από το ΔΝΤ για  τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω και με τεχνική και όχι οικονομική στήριξη, ικανοποιώντας έτσι το πάγιο αίτημα του Βερολίνου.
       Επί πλέον, βάσει της προωθούμενης συμφωνίας:
      - Ο Β. Σόιμπλε θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του προς την κοινοβουλευτική του ομάδα.
      - Οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να εκταμιεύσουν για την Ελλάδα την επόμενη δόση.
      - Το ΔΝΤ θα είναι ικανοποιημένο, αφού θα εκταμιεύσει χρήματα μόνο όταν έχει αποσαφηνιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
       Όμως, η τεχνική στήριξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δε δηλώνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, κατά συνέπεια δεν μπορούμε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός που έχει ως  αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η έξοδός μας  στις Αγορές.
       Τη Δευτέρα, ο κ. Τσακαλώτος δεν έκρινε κατάλληλη τη στιγμή για να δεχθεί την προτεινόμενη συμφωνία, καθώς είπε ότι « εάν αυτή είναι μια επιλογή, τότε είναι η χειρότερη των χειρότερων για την Ελλάδα».
       Όμως ας μην γελιόμαστε, με τα προτεινόμενα σχέδια συμφωνίας στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για λύση του χρέους, αλλά για  θηλιά που περνούν οι δανειστές στο λαιμό του ελληνικού λαού.
       Ωστόσο, υπό την πίεση του χρόνου και των ομολόγων που λήγουν, η ελληνική πλευρά εκτιμάται ότι θα υπαναχωρήσει στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
       Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Τσίπρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι «ίσως δεχθεί την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών».
       Ταυτόχρονα, η «δέσμευση»  του κ. Τσίπρα, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν μέτρα χωρίς τη ρύθμιση του χρέους γιατί δεν υπάρχει πρόγραμμα, δυσχεραίνει  αρκετά την εξέλιξη των πραγμάτων.
       Αν όμως οι κυβερνώντες σκέφτονται να  ακυρώσουν με νόμο τα μέτρα που ψήφισαν πρόσφατα στη Βουλή, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους;
       Μήπως ο κ. Τσίπρας θα μεθοδεύσει μια νέα σύγκρουση με τους δανειστές και θα απειλήσει  με παραίτηση της κυβέρνησης,  προκειμένου  να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες;
       Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να προσέξει πολύ, διότι δεν συγχωρείται και πάλι λάθος ανάγνωση του συσχετισμού των δυνάμεων, όπως έγινε το 2015.

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ. Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου