Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Η πολιτική ζωή της κυβέρνησης απειλείται

Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης
       Στην πολιτική δεν είναι σπάνιο να αθετούνται προεκλογικές υποσχέσεις ή να ανακαλούνται βασικές προγραμματικές εξαγγελίες.
       Ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί είτε επειδή μετά τη ανάληψη της εξουσίας επέρχονται απρόβλεπτα γεγονότα, είτε επειδή ο σχηματισμός που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας αγνοούσε την πραγματική κατάσταση που παρέλαβε.
       Στην περίπτωση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν ανέλαβαν τη εξουσία δεν συνέτρεχε κάποια τέτοια περίπτωση.
       Γιατί έπρεπε να υποστεί η ελληνική κοινωνία αυτό το αρρωστημένο σοκ της εξαπάτησης, ενώ η χώρα βρισκόταν σε τροχιά κανονικότητας και εξόδου από τα μνημόνια;
      
Από την άλλη, η «γιορτή της γραβάτας» δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα για την  κυβέρνηση.
       Έβαλαν και έβγαλαν τη γραβάτα οι κάποτε «επαναστάτες με τα αμπέχονα», επιδείχνοντας και σημειολογικά ότι δεν πιστεύουν σε τίποτα πέρα από τη μέθη της εξουσίας.
       Επιτέλους, ας σταματήσουν να αναμασούν τα ίδια παραμύθια. Ας πάψουν να αποπροσανατολίζουν συνειδητά τους πολίτες.
       Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση. Ο κόσμος κουράστηκε να εμπιστεύεται ιδεολογήματα και ρητορικές ανακολουθίες.
       Είναι γεγονός ότι μια κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι έχει καταναλώσει το πολιτικό της κεφάλαιο, όταν οποιαδήποτε απόφασή της τυγχάνει της αποδοκιμασίας  του κοινού.
       Σήμερα ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να πείσει κανέναν, δεν πρόκειται να τον πιστέψει κανείς.
       Επειδή από τα κυβερνητικά χείλη την ίδια στιγμή λέγονται τα πάντα και τα αντίθετά τους, η πίστη στην αξία της πολιτικής θέσης ευτελίστηκε.
       Εδώ και καιρό οι δημοσκοπήσεις προκαλούν πανικό στην κυβέρνηση, όχι μόνο για την επικείμενη ήττα, αλλά για τα ποσοστά της Ν.Δ. που κινούνται προς την αυτοδυναμία.
       Η φθίνουσα δυναμική άσκησης της εξουσίας έχει γίνει καθημερινό ζήτημα, δεδομένου πως εκκρεμεί «η απειλητική διάθεση» που επιδεικνύει τελευταία ο κυβερνητικός εταίρος κ. Π. Καμμένος.
       Μέσα σε ένα 24ωρο ο κ. Καμμένος, αρχικά απουσίασε από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου «ακύρωσε» ουσιαστικά την συμφωνία των Πρεσπών.
       Το νέο στοιχείο που προστέθηκε από τη συνέντευξη αυτή, είναι «το δημοψήφισμα ή εκλογές».
       Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο αίτημα μπαίνει στο τραπέζι από πλευράς ΑΝΕΛ, δημιουργώντας σπιράλ δίνης στην συγκυβέρνηση.
       Επίσης, ως εναλλακτική λύση επανάφερε το θέμα των 180 βουλευτών, αν η κυβέρνηση «δεν ρωτήσει τον ελληνικό λαό».
       Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η συμφωνία είναι πολύ καλή, και επειδή δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία, δεν τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι.
       Επομένως ο κ. Καμμένος  διακηρύσσει μια πολιτική θέση, που αναιρεί πλήρως τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για ένα θέμα πρωτεύουσας σημασίας.
       Η αντινομία αυτή στην ουσία ισοδυναμεί με «άρση» εμπιστοσύνης του μικρού εταίρου προς το μεγάλο και πολιτικά ισχυρότερο.
       Άρα  η πολιτική ζωή της κυβέρνησης απειλείται.  Η ουσιαστική ζωή της όμως  έχει τελειώσει.
       Φυσικά ο κυβερνητικός σχηματισμός αναμένεται να  συνεχίσει την πορεία του με κραυγές εναντίων των «εχθρών του λαού».
       Όμως, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει ηττημένη πολιτικά και θεσμικά, όπως επιβάλλει η δημοκρατία μας.
       Και τούτο διότι  θα την συνέφερε να της δοθεί η ευκαιρία να αποχωρήσει μέσα σε μια θολούρα μυστηρίου, με υπόνοιες για συνωμοσίες και αποστασίες.
       Αυτό όμως δεν συμφέρει τον τόπο.

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ. Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου