Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Πώς ένα κινέζικο ρολόι πρόδωσε τη 17 Νοέμβρη σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια Η αρχή του τέλους για την τρομοκρατική οργάνωση

Πώς ένα κινέζικο ρολόι πρόδωσε τη 17 Νοέμβρη σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια
Μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης επιχείρησε να βάλει βόμβα στα εκδοτήρια ακτοπλοϊκής εταιρείας αλλά για κακή του τύχη έσκασε πριν την αφήσει.
Γράφει ο Γεώργιος Σαρρής

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά το ξήλωμα της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης που γνώρισε μεταπολιτευτικά ο τόπος μας, ξεκίνησε ακριβώς σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια, εξαιτίας της κακής κατασκευής ενός… κινέζικου ρολογιού.

Είναι βράδυ Σαββάτου 29 Ιουνίου 2002. Στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά, που βρίσκεται μπροστά στο λιμάνι της πόλης, τελείται γάμος. Οι καλεσμένοι παρακολουθούν ανέμελοι το μυστήριο όταν ξαφνικά ακούγεται από την πλευρά της προβλήτας μια ισχυρότατη έκρηξη. Πανικόβλητοι τρέχουν όλοι έξω να δουν τι έχει συμβεί.

Η ώρα είναι 22:25 ακριβώς. Βλέπουν έναν άνδρα γύρω στα 40 να σφαδάζει από τους πόνους δίπλα στα εκδοτήρια της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellas Flying Dolphins. Είναι γεμάτος αίματα, του έχουν κοπεί τρία δάχτυλα και έχει χάσει την όρασή του.

Τα πρώτα ενοχοποιητικά στοιχεία

Καλείται εσπευσμένα ασθενοφόρο ενώ επί τόπου φτάνουν άνδρες του Λιμενικού και της Αστυνομίας. Ο βαριά τραυματισμένος δράστης έχει πάνω του δυο αρμαθιές με κλειδιά και μια τηλεκάρτα. Παράλληλα εντοπίζεται στο χώρο των εκδοτηρίων και ένας δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός που δεν είχε προλάβει να πυροδοτηθεί καθώς επίσης και ένας σάκος με δύο χειροβομβίδες και ένα 38άρι περίστροφο. Η υπόθεση φαντάζει εξαρχής πολύ σοβαρή.

«Υπουργέ, έχουμε… ρολόγια»

Ενημερώνεται κατευθείαν ο τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος, ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Στέλιος Σύρος, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Βέροια.
«Κύριε Υπουργέ, το περιστατικό στο λιμάνι είναι τελικά πολύ σοβαρό. Φαίνεται ότι έχουμε… ρολόγια» θα του πει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ο κωδικός «ρολόγια» παρέπεμπε στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Αρχικά ο υπουργός είχε προγραμματίσει να κατέβει Αθήνα την επόμενη μέρα αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν τον χωράει ο τόπος. Παίρνει το αυτοκίνητο και μέσα στη νύχτα κατεβαίνει τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς την πρωτεύουσα.

Στο ύψος της Λαμίας τον σταματάει ένα μπλόκο της Τροχαίας. Μόλις βλέπουν οι ένστολοι ποιος είναι στο τιμόνι, ξαφνιάζονται. Τον χαιρετούν υπηρεσιακά και του εύχονται «καλό δρόμο».

Τι αποκάλυψε το 38άρι περίστροφο

Την επόμενη μέρα το πρωί, Κυριακή 30 Ιουνίου, η βαλλιστική εξέταση του περίστροφου που βρέθηκε δίπλα στον δράστη (ο οποίος έχει υποβληθεί σε αλλεπάλληλα χειρουργεία και φρουρείται σε απομονωμένο θάλαμο του νοσοκομείου), δεν προσφέρει κάτι σημαντικό, ωστόσο από τον σβησμένο σειριακό αριθμό που καταφέρουν να επαναφέρουν, διαπιστώνουν ότι ανήκε στον αστυφύλακα της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων Χρήστο Μάτη που είχε δολοφονήσει η «17 Νοέμβρη» το 1884.

Πλέον είναι πεπεισμένοι ότι έχουν στα χέρια τους ένα από τα μέλη της οργάνωσης.

Η πρώτη γιάφκα

Η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με την Σκότλαντ Γιάρντ δίνουν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του δράστη ζητώντας απ’ όποιον πολίτη γνωρίζει ο,τιδήποτε να το αναφέρει ανώνυμα στις αρχές. Μια κυρία θα καλέσει και θα πει ότι ότι «αυτός ο κύριος ερχόταν για χρόνια σε ένα διαμέρισμα της οδού Πάτμου 34, στα Πατήσια».

Μόλις είχε βρεθεί η πρώτη γιάφκα. Το κουβάρι έχει αρχίσει να ξετυλίγεται. Τα στοιχεία θα πολλαπλασιαστούν όταν ο τραυματίας αρχίζει να ανακτά τις αισθήσεις του και ξεκινάει να μιλάει – ο ίδιος υποστήριξε αργότερα ότι η μαρτυρία του ήταν αποτέλεσμα της χρήσης φαρμάκων.

Ο Σάββας Ξηρός αποκαλύπτει τη δράση της οργάνωσης

Πρόκειται για τον Σάββα Ξηρό, γνωστό στην οργάνωση ως «Μιχάλη» ή «Σπύρο». Γεννήθηκε το 1962 στη Φλώρινα, επαγγέλλεται αγιογράφος και εντάχθηκε στην οργάνωση από τον αδερφό του Χριστόδουλο Ξηρό.
Αρχίζει να ξεδιπλώνει τη δομή της οργάνωσης και τον τρόπο δράσης της μπροστά στους ανακριτές που σπεύδουν στο θάλαμο που νοσηλεύεται. Το βράδυ της 29ης Ιουνίου 2002 είχε πάει μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα για να τοποθετήσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins.

Όταν ο Ξηρός πήγε να αφήσει την ωρολογιακή βόμβα στο κιόσκι της εταιρείας έσπασε για κακή του τύχη το πλαστικό τζαμάκι του κινέζικου ρολογιού με το οποίο ήταν συνδεδεμένος ο μηχανισμός με αποτέλεσμα να γυρίσουν οι δείκτες και να σκάσει στα χέρια του.

Ο Κουφοντίνας αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να βοηθήσει και τρέχει να «εξαφανιστεί». Ήταν η αρχή του τέλους για την «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη».

*Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου