Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

ΝΔ: Ο Αμερικανός πρέσβης ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για την έρευνα του FBI

ΝΔ: Ο Αμερικανός πρέσβης ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για την έρευνα του FBIΔημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2018, 12:15 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2018, 14:31

Όπως αναφέρει η ΝΔ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που να περιλαμβάνει και την επίμαχη δήλωση του πρέσβη

Επιμένει η Νέα Δημοκρατία, με νέα της ανακοίνωση, ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ο δεύτερος αποκάλυψε ότι
στην έρευνα του FBI για τη Novartis δεν εμπλέκονται Έλληνες πολιτικοί. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΝΔ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που να περιλαμβάνει και την επίμαχη δήλωση του πρέσβη, την οποία έσπευσε εξαρχής να διαψεύσει η κυβέρνηση. Για δημιουργία εντυπώσεων από τη ΝΔ, κάνει λόγο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που όμως διευκρινίζει πως το FBI ελέγχει το κατά ποσό πολυεθνικές εταιρείες αναπτύσσουν πολιτικές διαφθοράς, «δεν ελέγχουν πολιτικά πρόσωπα».
Το Μέγαρο Μαξίμου αμφισβήτησε χθες τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας σε non paper: «Σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου (σ.σ. δεν κατονομάζεται από το γραφείο Τύπου του κ. Τσίπρα) του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως προς την ουσία της υπόθεσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα». 
Η Νέα Δημοκρατία επανήλθε την Τρίτη με νέα ανακοίνωση, εξαπολύοντας επίθεση τόσο κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου όσο και κατά του πρωθυπουργού:
«Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρέσβη των Η.Π.Α., η οποία έγινε με πρωτοβουλία του τελευταίου, ο κ. Geoffrey R. Pyatt άνοιξε μόνος του τη συζήτηση για τη Novartis και είπε, επί λέξει, στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το FBI για την υπόθεση Novartis δεν εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολιτικός. Του τόνισε, επίσης, ότι ακόμη και η εν εξελίξει έρευνα του FBI δεν σχετίζεται με Έλληνες πολιτικούς, καθώς επικεντρώνεται σε παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας και ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε ανάμιξή της στις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αυτές αφορούν την ενδεχόμενη παραβίασης της ελληνικής έννομης τάξης.
Μετά τη συνάντησή τους οι κ. Μητσοτάκης και Pyatt συμφώνησαν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που να περιλαμβάνει και την κάτωθι δήλωση του Πρέσβη, η οποία μέσω των επιτελείων τους συντάχθηκε γραπτώς και στα ελληνικά και στα αγγλικά, ως είθισται, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία. “Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς”.
"Aυτή είναι η δήλωση που είχε το θράσος να αμφισβητήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δημ. Τζανακόπουλος και στη συνέχεια μέσω διαρροών του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι την αναπαρήγαγε δημοσίως ο κ. Pyatt μέσω Twitter", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
"Αυτά είναι τα δεδομένα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες και ποιος προσπαθεί να τους χειραγωγήσει για να στοιχειοθετήσει μια αστήρικτη σκευωρία κατά των πολιτικών του αντιπάλων", καταλήγει η ανακοίνωση.

Τζανακόπουλος: Το FBI δεν ελέγχει πολιτικά πρόσωπα

Για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κατηγόρησε τη ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας, κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τ/σ Alpha, υπογράμμισε πως η έρευνα των αμερικανικών Αρχών ξεκίνησε στο πλαίσιο ελέγχου των πολυεθνικών εταιρειών και τη συμμετοχή αυτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Όπως είπε, το FBI ελέγχει το κατά ποσό πολυεθνικές εταιρείες αναπτύσσουν πολιτικές διαφθοράς, «δεν ελέγχουν πολιτικά πρόσωπα». Υπογράμμισε, δε, πως δεν μπορεί μια ξένη κυβέρνηση να στοχεύει σε πολίτες και υπενθύμισε ότι με την ίδια διαδικασία οι αμερικανικές Αρχές ξεκίνησαν την έρευνα για τη Siemens και κατόπιν προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων και στελεχών της εταιρείας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η ανακοίνωση της ΝΔ για τον κ. Πάιτ, εντάσσεται στην προσπάθειά της να δημιουργήσει εντυπώσεις, κάτι το οποίο -όπως εκτίμησε ο υπουργός- δεν θα καταφέρει.
Μιλώντας επί της ουσίας της υπόθεσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο τρόπος λειτουργίας των πολυεθνικών είναι το να ρίχνουν τις τιμές των γενοσήμων έτσι ώστε να αποσύρονται από την αγορά και να μένουν τελικά μόνο τα δικά τους φάρμακα. Ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στις έρευνες των εισαγγελικών Αρχών αναφορικα με την επίμαχη πρακτική των πολυεθνικών.
Το σκάνδαλο Novartis, όπως σημείωσε ο υπουργός, εξετάζεται σε δύο στάδια: στον πιθανό χρηματισμό γιατρών με στόχο την υπερσυνταγογράφηση -και αυτό δεν αποτελεί πολιτικό θέμα, όπως τονίστηκε- αλλά υπάρχει και το ζήτημα με τη χειραγώγηση της τιμής του φαρμάκου. «Υπάρχει μια ποινική διαδικασία για τη χειραγώγηση της τιμής του φαρμάκου» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και παρέπεμψε στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την προανακριτική επιτροπή.
Αναφερθείς στη στάση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο εκπρόσωπος είπε πως «είθισται, όταν ένας πολιτικός κατηγορείται, να παραιτείται για λόγους ευθιξίας». Πάντως, κατέληξε, «ο καθένας κρίνει και κρίνεται στη βάση των επιλογών του».
Ερωτηθείς για πιθανή εμπλοκή του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην υπόθεση Novartis, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή και πως το μόνο που υπάρχει είναι μια μήνυση σε βάρος του κ. Κουρουμπλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η τοποθέτηση της αμερικανικής πρεσβείας

Θέση για το ζήτημα πήρε και η αμερικανική πρεσβεία, η δηλώνει πως «δεν μπορεί να σχολιάσει την ελληνική έρευνα, η οποία θα πρέπει να είναι διαχωρισμένη, από οποιαδήποτε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που σχετίζεται με την παραβίαση των αμερικανικών νόμων».
Ουσιαστικά με την εν λόγω τοποθέτηση, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα παίρνει αποστάσεις από τη διαχείριση της Αθήνας των στοιχείων του FBI που αφορούν την υπόθεση Novartis, ενώ παράλληλα δεν ακυρώνει τις πληροφορίες για τα όσα συζήτησαν οι κ.κ. Πάιατ και Μητσοτάκης αναφορικά με το αμερικανικό σκέλος των ερευνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου