Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

"Σφαγή 220 μελών της Π.Α.Ο. και χωρικών από τους αιμοσταγείς ελασιτες, στην περιοχή Τραπέζια Νικοκλείας και Ντερέ στις 21 Νοεμβρίου 1944"

 Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα που στέκονται, λουλούδι και υπαίθριες δραστηριότητες
 
  Μετά τη μάχη της Τριάδος Σερρών στις 14 Νοεμβρίου 1944 και την ηρωική έξοδο, οι διαφυγοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Τα 200 μέλη της πρώτης ομαδας κατευθύνθηκαν προς Πετρίτσι-Σιδηροκαστρο όπου και αιχμαλωτίστηκαν από τους Βούλγαρους και αυτοί με την σειρά τους τους παρέδωσαν στον ελάς που τους εκτέλεσε εν ψυχρώ στις 15 Νοεμβρίου 1944 στον Προμαχώνα.
Η δεύτερη και μεγαλύτερη ομάδα, κατέφυγε και κρύφτηκε στην περιοχή Βερτισκου-Κερδυλλιων. Κάτι που έγινε γνωστό στις δυνάμεις του ελάς, που τους κάλεσε να επιστρέψουν στα χωριά τους δίνοντας εγγυήσεις για την ασφάλεια τους. Για ακόμα μια φορά οι κομμουνιστές δεν τήρησαν τον λόγο τους, έτσι οι πρώτοι 180 που επέστρεψαν μετά από δύο ημέρες συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στο δημοτικό σχολείο Νικόκλειας.
Στις 21 Νοεμβρίου 1944 οι ελασιτες αφού έδεσαν τους 180 συλληφθέντες με αγκαθωτό σύρμα ανά τέσσερις, τους οδήγησαν στην περιοχή Τραπέζια όπου και τους εκτέλεσαν με τσεκούρια και μαχαίρια. Την ίδια ώρα άλλοι 40 συλληφθέντες εκτελέστηκαν με παρόμοιο τρόπο στη θέση Μαϊμού Ντερέ Βισαλτίας και επιχειρήθηκε να καούν τα πτώματα τους.
Η μόνη αντίσταση των κομμουνιστών, κατά τη διάρκεια της κατοχής όσο και μετά τη φυγή των κατακτητών, ήταν κατά των Ελλήνων πολιτικών τους αντιπάλων και η εξολόθρευση των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΏΝ αντιστασιακών οργανώσεων. Σκοπός τους δεν ήταν άλλος από τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας στη μετά Γερμανών εποχή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου