Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Η Ανθελληνική στάση των Άγγλων κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και οι άγνωστες θηριωδίες τους

 Η Ανθελληνική στάση των Άγγλων κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και οι άγνωστες θηριωδίες τους

Γράφει ο Θεόδωρος Λάμπρος

Ιστορικός – Διαχειριστής του μίνι ιστορικού πόρταλ “To skalistiri.news ζωντανεύει το 1821”

και Δημιουργός του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”

(skalistirinews@gmail.com)

 Η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί όπως πολλές φορές έχω γράψει

το σημαντικότερο κεφάλαιο κατ’ εμέ της ιστορίας μας ως κράτους που μας σημάδεψε και μας σημαδεύει ακόμα και σήμερα εν έτει 2021.

 Όσο πλησιάζουμε στο να εορτάσουμε με διάφορους τρόπους τα 200 χρόνια από την έκρηξη της Επανάστασης που συγκλόνισε την Ευρώπη, μαθαίνουμε και έρχονται στο φως μέσα από την ιστορική έρευνα οι άγνωστες πτυχές του 1821. Έχει δε μεγάλο ενδιαφέρον όταν η ιστορική έρευνα φέρνει στο φως τις σκοτεινές πτυχές της Επανάστασης και ειδικά για τους “προστάτες” της – δηλαδή τις τρεις μεγάλες δυνάμεις και τα γεωπολιτικά συμφέροντά τους την περίοδο που οι Έλληνες αγωνιζόνταν στα βουνά και στις θάλασσες για να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό.

Μια από τις “προστάτιδες” δυνάμεις που ο ρόλος της υπήρξε καθαρά ανθελληνικός και φίλα προσκείμενος προς την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν αυτός της Μεγάλης Βρετανίας.

Παρόλα αυτά λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις θηριωδίες που διέπραξαν οι “πολιτισμένοι” Βρετανοί απέναντι στους αγωνιζόμενους Έλληνες την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ένα από αυτά τα “μελανά” γεγονότα των “πολιτισμένων” Άγγλων προς τους Επαναστατημένους Έλληνες θα θίξουμε στις παρακάτω γραμμές για να δείξουμε τον ρόλο που έπαιξε η Μεγάλη Βρετανία απέναντι στην αγωνιζόμενη Ελλάδα του 1821. Έναν ρόλο “βρώμικο” όπως αποδεικνύεται από την ιστορική έρευνα.

 

Τα φαγοπότια του Καρά -Αλή με τον Άγγλο Διοικητή της Ζακύνθου
Λίγους μήνες μετά την εκδήλωση της Επανάστασης του 1821, ο τουρκικός στόλος, με επικεφαλής τον Καρά Αλή, έχει βρει ασφαλές ορμητήριο για τις επιδρομές του στη Ζάκυνθο. Τα Επτάνησα αγγλοκρατούνται, αλλά οι Βρετανοί είναι ολοφάνερα εχθρικοί απέναντι στους έλληνες επαναστάτες και βοηθούν απροκάλυπτα τους Τούρκους….

    Ο Τούρκος ναύαρχος Καρά Αλής μπαινοβγαίνει όποτε θέλει με τον στόλο του στο λιμάνι της Ζακύνθου, τρώει και πίνει με τον άγγλο διοικητή του νησιού Ζακ Ανκί, ενώ τροφοδοτείται συστηματικά με τρόφιμα, νερό και μπαρούτι. Από τη Ζάκυνθο έφυγε ο στόλος που ρήμαξε το Γαλαξίδι και το Αίγιο κι εκεί πάλι επέστρεψε για τροφοδοσία στις 27 Σεπτεμβρίου του 1821.

Ο ελληνικός στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, προσπάθησε κι αυτός να μπει στη Ζάκυνθο, αλλά οι Άγγλοι το απαγόρευσαν. Οι αρχές μάλιστα, όταν έβλεπαν τη σημαία της ελληνικής επανάστασης σε πλοία ή βάρκες, την κατέβαζαν με μανία και την έσχιζαν….

(Ο Τούρκος ναύαρχος Καρά Αλής μπαινόβγαινε όποτε ήθελε με τον στόλο του στο λιμάνι της Ζακύνθου. Έτρωγε και έπινε με τον άγγλο διοικητή του νησιού ενώ τροφοδοτούνταν συστηματικά με τρόφιμα, νερό και μπαρούτι).
Η ναυμαχία κοντά στον Λαγανά
Στις 29 Σεπτεμβρίου ο τουρκικός στόλος απέπλευσε, αλλά ο Μιαούλης τον παρακολουθούσε από κοντά. Μόλις λοιπόν ένα πλοίο απομακρύνθηκε λίγο από τον κορμό του τουρκικού στόλου, δύο ελληνικά πλοία με καπετάνιους τους Σαχίνη και Ραφαλιά το απέκοψαν και του επιτέθηκαν. Άρχισε ναυμαχία πολύ κοντά στη στεριά, με τους Ζακυνθινούς να έχουν πλημμυρίσει τα γύρω υψώματα και να την παρακολουθούν ανήμποροι. Σε κάθε κανονιά των ελληνικών πλοίων ζητωκραύγαζαν, ενώ έβριζαν και χειρονομούσαν κατά των Τούρκων. Γρήγορα φάνηκε η ανωτερότητα των ελλήνων ναυτικών. Το τουρκικό πλοίο έχασε είκοσι από τους εξήντα άνδρες του και πήρε φωτιά, οπότε ο καπετάνιος του αποφάσισε να το ρίξει στη στεριά για να βρει υποστήριξη στους Άγγλους. Το φλεγόμενο πλοίο προσάραξε στη θέση Υψόλιθος, δίπλα στην παραλία του Λαγανά. Μόλις όμως έπιασε στεριά, οι ερεθισμένοι Ζακυνθινοί, που στήριζαν ολόψυχα τον ελληνικό Αγώνα, όρμησαν εναντίον του πληρώματος με άγριες διαθέσεις.
Η επίθεση των κατοίκων και η αντίδραση των Άγγλων
Ο άγγλος διοικητής, συνηθισμένος σε ντόπιους που ποτέ δεν είχαν δείξει επαναστατικές διαθέσεις, έστειλε απλώς ένα στρατιωτικό απόσπασμα από δεκαοχτώ άτομα κι έναν αξιωματικό για να περιμαζέψουν τους Τούρκους. Οι Βρετανοί όμως βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι εξαγριωμένοι Ζακυνθινοί, οπλισμένοι με ό,τι όπλο είχαν στα σπίτια τους, επιτέθηκαν και σε αυτούς, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας έναν αξιωματικό. Νέο απόσπασμα, από πενήντα στρατιώτες, απώθησε προσωρινά τους εξεγερμένους, αλλά το βράδυ δέχθηκε νέα επίθεση από εκατοντάδες Ζακυνθινούς, με αποτέλεσμα να αφήσει πίσω πάνω από δέκα νεκρούς. Οι βρετανοί κατακτητές αντέδρασαν με την αγριότητα που εκδήλωναν απέναντι σε επαναστατημένες αποικίες.
(Οι Αγγλικές αρχές όταν έβλεπαν τη σημαία της ελληνικής επανάστασης σε πλοία ή βάρκες, την κατέβαζαν με μανία και την έσχιζαν).
Ο “πολιτισμένος” ανθαρμοστής  Άνταμ
Στις 8 Οκτωβρίου του 1821 έφτασαν δύο φρεγάτες με πεζικό και πυροβολικό και αρχηγό τον ανθαρμοστή Άνταμ. Ο Άνταμ επιβάλλει στρατιωτικό νόμο, απαγορεύει την κυκλοφορία, κλείνει τις εκκλησίες και αρχίζει ελέγχους σε όλα τα σπίτια….

     Στήνει κανόνια και τηλεβόλα στα σταυροδρόμια και στις εισόδους των χωριών ενώ μαζεύει όλα τα τραπεζομάχαιρα από τα σπίτια. Διατάζει τους διαπρεπέστερους πολίτες να παρουσιαστούν στο στρατοδικείο και φέρνει τους φυλακισμένους ενώπιόν του, κατηγορούμενους για εσχάτη προδοσία. Προτού καν συνεδριάσει το στρατοδικείο, είχε στηθεί στην κεντρική παραλιακή πλατεία του Μόλου μια ολόκληρη σειρά αγχόνες, λες και η ετυμηγορία ήταν γνωστή εκ των προτέρων. Φυσικό ήταν. Πρόεδρος του στρατοδικείου ήταν ο ίδιος ο Άνταμ και μέλη του ένας ταγματάρχης, ένας λοχαγός, ένας υπολοχαγός, ένας ανθυπολοχαγός κι ένα στρατιώτης, όλοι μέλη του αποσπάσματος που είχε φέρει μαζί του. Φυσικά επρόκειτο για δίκη-παρωδία. Δεν επετράπησαν μάρτυρες υπεράσπισης, μόνο κατηγορίας. Κι όταν ο επιφανής πολίτης Διονύσιος Καπνίσης επέμεινε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης, το δικαστήριο τον τιμώρησε με την ποινή της μπερλίνας..

(Ο “πολιτισμένος” ανθαρμοστής Φρέντερικ Άνταμ ήταν το ίδιο βάναυσος στις μεθόδους τους με τους Οθωμανούς κατακτητές. Οι παραπάνω ενέργειές του αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και τον ανθελληνικό ρόλο της Βρετανίας στην Επανάσταση του 1821).

 

Τα φρικτά βασανιστήρια στους Ζακυνθινούς

Παρουσιάστηκε τότε ο γέροντας πατέρας του και ζήτησε να τιμωρηθεί αυτός αντί του γιου του, διότι η μπερλίνα εθεωρείτο πολύ ατιμωτική. Οι Άγγλοι το δέχθηκαν χωρίς πρόβλημα. Περιέφεραν τον γέροντα σε όλη την πόλη, καβάλα σ έναν γάιδαρο κι έπειτα τον πήγαν στην πλατεία. Εκεί είχε στηθεί ένας μεγαλοπρεπής θρόνος , όπου τον κάθισαν και στη συνέχεια ένας λόχος στρατιώτες άρχισε να του πετά αυγά στο πρόσωπο, μέχρι που άδειασαν τα δυο μεγάλα πανέρια που υπήρχαν εκεί. Στη δίκη αυτή καταδικάστηκαν σε θάνατο επτά άτομα. Ο ένας το έσκασε στην Πελοπόννησο κι ο ιερωμένος παπα- Κεφαληνός τη γλίτωσε, επειδή δεν τόλμησαν να τον σκοτώσουν. Τους άλλους πέντε τους απαγχόνισαν, αφού τους δήμευσαν την περιουσία και πέταξαν τις οικογένειές τους στο δρόμο. Ο δημόσιος απαγχονισμός όμως δεν ήταν αρκετός για τους «πολιτισμένους» Βρετανούς.

      Βύθισαν τα πτώματα των κρεμασμένων σε βραστή πίσσα, τα έκλεισαν σε σιδερένια κλουβιά και τα τοποθέτησαν σε πασσάλους πάνω στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία. Τα τέσσερα από τα πέντε πτώματα, καταφαγωμένα από τα όρνεα, έμειναν στον Προφήτη Ηλία έως το 1831, δηλαδή δέκα ολόκληρα χρόνια, ενώ το σώμα του Κλαυδιανού, που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του χωριού του, Φιολίτι, απομακρύνθηκε το 1836, δηλαδή 15 χρόνια αργότερα. Τα δραματικά γεγονότα του Υψόλιθου, όπως ονομάστηκαν, σφράγισαν την ιστορία της Ζακύνθου. Τα πτώματα των επαναστατών διατηρήθηκαν στα κλουβιά ακόμα και τους κατοπινούς χρόνους, όταν η Βρετανία άλλαξε πολιτική και υιοθέτησε φιλική στάση απέναντι στους επαναστάτες….

 

Η άποψη μας

Αυτός υπήρξε ο ανθελληνικός ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας και οι “πολιτισμένοι” μέθοδοι που υιοθετούσε όταν οι αγωνιζόμενοι Έλληνες επαναστατούσαν απέναντι στους Οθωμανούς. Παραδείγματα σαν και αυτό στη Ζάκυνθο υπήρξαν πολλά κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης από την πλευρά των Βρετανών οι οποίοι είχαν εγκαθιδρύσει το δικό τους προτεκτοράτο στα Ιόνια Νησιά. Μην ξεχνάμε τον σκοτεινό ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας στην δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια καθώς και τα απαγορευμένα αρχεία του foreign office για την εν λόγω υπόθεση.

  Το ιστορικό μας πόρταλ “Το skalistiri.news ζωντανεύει το 1821” θα σας παρουσιάζει τέτοιες άγνωστες πτυχές με σκοπό να φωτίσουμε ακόμα περισσότερο το 1821.

Γιατί για εμάς στο skalistiri.news η ιστορία δεν είναι μια βαρετή υπόθεση.

ΠΗΓΕΣ:
1)”Μια σταγόνα ιστορία, Δημήτρης Καμπουράκης, Εκδόσεις Πατάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου