Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Κατασκοπεία στο Καστελλόριζο: Ο άγνωστος πόλεμος των πρακτόρων

«Η υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο είναι το “κερασάκι στην τούρτα” της δραστηριότητας των τουρκικών υπηρεσιών στο Αιγαίο, τα τελευταία δύο χρόνια». Με αυτά τα λόγια σκιαγραφεί στη Realnews την προσπάθεια διείσδυσης της Τουρκίας στον ελλαδικό χώρο στέλεχος των ειδικών υπηρεσιών που έχει γνώση των ερευνών όχι μόνο για την υπόθεση της Ρόδου, αλλά και για το σύνολο των δραστηριοτήτων που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η υπόθεση της Ρόδου ήταν μια καλοκουρδισμένη επιχείρηση της ΕΥΠ, σε συνεργασία με την Κρατική Ασφάλεια, για την εξάρθρωση κυκλώματος κατασκοπείας που είχε ως στόχο την καταγραφή της πολεμικής ικανότητας της χώρας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι απλώς ένα επεισόδιο στο σίριαλ που παίζεται εδώ και δύο χρόνια στο Αιγαίο, αλλά και στον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας, όσον αφορά τις προσπάθειες της Τουρκίας να μάθει μυστικά και ντοκουμέντα που θα αποκαλύψουν την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής πολεμικής μηχανής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια των τουρκικών υπηρεσιών να βρεθούν στην καρδιά των γεγονότων, όσον αφορά την Ελλάδα, είναι πολύ έντονη, με αποκορύφωμα την πολιορκία του Εβρου από «εργαλειοποιημένους» μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και την κρίση στο Αιγαίο με το ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis». Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, φαίνεται πως οι περισσότερες προσπάθειες της Τουρκίας να προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας ή να χαρτογραφήσει τα ελληνικά νησιά με «μάτια που φωτογραφίζουν» έχουν πέσει στο κενό, καθώς οι ελληνικές υπηρεσίες σε μεγάλο βαθμό έχουν καταφέρει να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά. Το ζευγάρι στο Κολωνάκι

Χαρακτηριστικό το περιστατικό που περιήλθε σε γνώση της «R» και αφορά μια άγνωστη επιχείρηση της ΕΥΠ στην περιοχή του Κολωνακίου, με ένα ζευγάρι Τούρκων «επιστημόνων» που είχε εμφανιστεί στις αρχές του 2019, ως διωκόμενο από το καθεστώς Ερντογάν. Συγκεκριμένα, οι δύο... επιστήμονες είχαν επικαλεστεί την ιδιότητά τους ζητώντας άσυλο, με το αίτημά τους να βρίσκεται εκείνη την εποχή υπό διερεύνηση.

Από την αρχή τα έμπειρα στελέχη της ΕΥΠ είχαν καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά με το ζευγάρι, που, μάλιστα, είχε νοικιάσει διαμέρισμα στους πρόποδες του Λυκαβηττού στο Κολωνάκι, δηλώνοντας τη διεύθυνση στις αρμόδιες Αρχές. Αμέσως, οι... επιστήμονες τέθηκαν σε διακριτική παρακολούθηση υπό το άγρυπνο βλέμμα των πρακτόρων της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αρχικά έδειχναν να διάγουν έναν ήσυχο βίο και να περνούν αρκετές ώρες σε βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας και παράλληλα να έχουν επαφές με άλλους Τούρκους, ακόμα και κουρδικής καταγωγής, ωστόσο όπως φαίνεται επρόκειτο για κοινωνικές επαφές με ανθρώπους που μιλούσαν την ίδια γλώσσα.

Σταδιακά άρχισαν να έχουν επαφές και με τον μικρόκοσμο του Κολωνακίου, πίνοντας καφέ στην πλατεία, ενώ συχνά επισκέπτονταν τα καταστήματα της περιοχής για φαγητό.

Προφανώς, όταν κατάλαβαν πως μπορούν να κάνουν τη δουλειά για την οποία είχαν έρθει στην Ελλάδα, άρχισαν περίεργες νυχτερινές εξόδους, ακoλουθώντας, μάλιστα, μεθόδους αντι-παρακολούθησης, ακόμα και διαφορετικά δρομολόγια ο άνδρας από τη γυναίκα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έβγαιναν από το μικρό διαμέρισμα μαζί και στη συνέχεια οι δρόμοι τους χώριζαν. Στις περισσότερες από αυτές τις περίεργες νυχτερινές βόλτες, τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα είχαν αμφότεροι από ένα σακίδιο πλάτης, τα οποία ίσως να περιείχαν ακόμα και φωτογραφικές μηχανές. Αυτές οι κινήσεις οδήγησαν τους πράκτορες της ΕΥΠ στο συμπέρασμα πως το ζευγάρι δεν είναι αθώοι πανεπιστημιακοί που διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν, με αποτέλεσμα να ενταθεί η παρακολούθησή τους. Οταν οι πράκτορες της ΕΥΠ διαβίβασαν στις ειδικές υπηρεσίες αυτές τις πληροφορίες και αποφασίστηκε να γίνει έρευνα στο διαμέρισμα, καθώς είχαν να τους δουν για περισσότερες από πέντε ημέρες, τους περίμενε μια μικρή έκπληξη που ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις υποψίες τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ζευγάρι είχε ξενοικιάσει το διαμέρισμα λίγες ημέρες πριν και, μάλιστα, προς μεγάλη ευχαρίστηση και έκπληξη της ιδιοκτήτριας, το παρέδωσε βαμμένο, ενώ είχαν αλλάξει και τα σιφώνια, διότι δήθεν είχαν βουλώσει.

Βέβαια, οι πράκτορες των Ειδικών Υπηρεσιών κατάλαβαν αμέσως πως το ζευγάρι είχε καλύψει τα ίχνη του (αποτυπώματα, DNA και τρίχες που μαζεύουν τα σιφώνια). Οι Ελληνες πράκτορες ήταν πεπεισμένοι πως η παρακολούθηση, που ίσως είχε γίνει αντιληπτή από τους έμπειρους Τούρκους «πανεπιστημιακούς», τους οδήγησε στο να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια και να εξαφανιστούν άρον άρον από την Ελλάδα. Οι άνδρες της ΕΥΠ είχαν καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα για το ζευγάρι των «επιστημόνων» από την Τουρκία. Σκοπός τους ήταν η δημιουργία δικτύου κατασκόπων στην καρδιά της Αθήνας. Βέβαια, όπως εξελίχθηκε η υπόθεση, έμειναν μόνο στην επιθυμία δημιουργίας αυτού του δικτύου.

Ο μάγειρας δείχνει τον γραμματέα

Την ίδια στιγμή, οι δύο συλληφθέντες για την υπόθεση κατασκοπείας στο Καστελλόριζο απολογήθηκαν στους δικαστικούς λειτουργούς. Ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου ισχυρίζεται ότι ο 52χρονος ναυτικός ήταν αυτός που τον πλησίασε, ενώ το αντίθετο ισχυρίζεται ο τελευταίος.

Στο απολογητικό του υπόμνημα, που αποκαλύπτει η «R», ο ναυτικός υποστήριξε ότι «τον Αύγουστο του 2020 μου τηλεφώνησε κάποια στιγμή στο κινητό μου τηλέφωνο ο Μ. Σεμπαετίν, ο οποίος είναι γραμματέας στο τουρκικό προξενείο στη Ρόδο, μουσουλμάνος με καταγωγή από την Κομοτηνή.

Μου είπε ότι είχε βρει τον τηλεφωνικό μου αριθμό από μία κοινή μας γνωστή από την Κομοτηνή και μου ζήτησε να βρεθούμε από κοντά. Στη συνάντησή μας μιλούσαμε για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως για τις οικογένειές μας, για τον κοινό τόπο καταγωγής μας, την Κομοτηνή, καθώς και για διάφορα άλλα ζητήματα της επικαιρότητας. Μία εβδομάδα μετά την πρώτη μας συνάντηση, μου ζήτησε να ξαναβρεθούμε και τότε μου είπε να του δίνω τις θέσεις των πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν στο Καστελλόριζο, καθώς και τους αριθμούς που έφεραν αυτά, ζητώντας μου η επικοινωνία αυτή να γίνεται μόνο μέσω της εφαρμογής what’s app.

Στα επόμενα δύο ταξίδια μου επικοινώνησα με τον ανωτέρω γραμματέα του τουρκικού προξενείου της Ρόδου και του απάντησα γενικά και αόριστα σχετικά με τον αριθμό των πολεμικών πλοίων που ευρίσκονταν στην περιοχή της Μεγίστης. Εκτοτε διέκοψα κάθε επαφή με τον ως άνω κύριο, ενώ ουδέποτε ήρθαν εις γνώση μου πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, στρατιωτικούς και στρατιώτες ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που θα μπορούσε να βλάψει τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ακόμα και ο αριθμός των πλοίων που μετέφερα κατά τις δύο μοναδικές μας συνομιλίες στον ως άνω κύριο ήταν εμφανής με γυμνό μάτι από τον οποιονδήποτε που θα μπορούσε να διασχίζει εκείνη την ημέρα τη συγκεκριμένη περιοχή. Είμαι Ελληνας πολίτης, σέβομαι τη χώρα μου και δεν έβαλα ποτέ σε κίνδυνο τα συμφέροντά της στη συγκεκριμένη περιοχή».

Από την πλευρά του, ο 35χρονος γραμματέας του προξενείου στη Ρόδο ισχυρίστηκε ότι πρώτος τον πλησίασε ο ναυτικός και ότι οι σχέσεις τους είχαν αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα λόγω της καταγωγής τους. Μιλούσαν, όπως διατείνεται, για οικογενειακά θέματα, για τη μηχανοκίνηση και το φαγητό, αλλά και για το θέμα των τελευταίων μηνών, την… πανδημία του κορωνοϊού.

Οι ισχυρισμοί τους, ωστόσο, δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα, που έκριναν μετά τις απολογίες τους και τους δύο προφυλακιστέους

Των Θ. Πάνου & Α. Κανδύλη
realnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου