Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Σαράντος Καργάκος: Μας έχει πιάσει μανία καταστροφής (Συνέντευξη)

image
Σε παρέμβαση- διδασκαλία ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος στάθηκε επικριτικά απέναντι σε όσους «αλλάζουν» την ιστορία του 1821.

Ο Σαράντος Καργάκος, μιλώντας στον
Realfm 97,8 και τον Ν. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επανάσταση του 1821 και έφερε ως παράδειγμα ότι στα χρόνια της δικτατορίας ένα τραγούδι που "χάλασε κόσμο" και ανέδειξε τον Γιώργο Νταλάρα ήταν το «να 'ταν το ‘21». «Νοσταλγούμε ήρωες γιατί βλέπουμε γύρω μας νάνους» υπογράμμισε ο ιστορικός.

Για τις αναφορές ότι οι Έλληνες διέπραξαν αγριότητες κατά την επανάσταση και είχαν ως κίνητρο την απόκτηση περιουσίας ο Σαράντος Καργάκος αναρωτήθηκε:
«εάν ήταν τα πράγματα τόσο αγαθά γιατί είχαμε 11 επαναστατικά κινήματα προ του '21;». Όπως υπογράμμισε ο ιστορικός όλα όσα περνούσε ο λαός μεταφέρονταν στην λαϊκή παράδοση, που μπορεί να έχει μια δόση υπερβολής, αλλά δεν λέει ποτέ ψέματα.

Σε ερώτηση αν όλη αυτή η διαφορετική ανάγνωση της ιστορίας έχει σχέση με την προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα σενάρια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, ο Σαράντος Καργάκος δεν το απέκλεισε.
«Δεν μπορούμε να αλλάζουμε κάθε λίγο και λιγάκι την ιστορία μας υπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες» είπε ο ιστορικός, που σημείωσε ότι και μετά το σύμφωνο "Ε. Βενιζέλου- Κ. Ατατούρκ" υπήρξε προσπάθεια μέσω της ιστορίας να σταματήσει η αντιτουρική διάθεση που υπήρχε στον ελληνικό πληθυσμό.

«Οι ανεξάρτητοι ιστορικοί, όπως ο Θουκυδίδης, δεν μπορούν να επιβιώσουν σήμερα εκτός αν είναι μοναχικοί καβαλάρηδες»
σημείωσε ο Σαράντος Καργάκος που υπογράμμισε ότι η ιστοριογραφία στις μέρες μας εξαρτάται από ορισμένα κέντρα.

Όπως είπε ο ιστορικός σήμερα έχει καλλιεργηθεί ένα πνεύμα αντιπατριωτισμού στο ευρύτερο κοινό.
«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε κάθε τι που λέγεται εις βάρος της Ελλάδος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα κουρελιασμένο παρόν πρέπει να κουρελιάσει και ένα ένδοξο παρελθόν» είπε ο ιστορικός.


Ακούστε τι είπε στον Realfm 97,8 ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου