Γράφει ο Ιωάννης Ασλανίδης Αντιστράτηγος ε.α
Επίτιμος Δκτής της Σ.Σ.Ε.
Σύσσωμος ο Ελληνισμός θα εορτάσει και εφέτος την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Μετά από 75 χρόνια το Ελληνικό έθνος ξαναζωντανεύει και ξαναζεί την αλησμόνητη εποχή του 1940-41.
Στο σημερινό λίαν περιληπτικό επετειακό δημοσίευμά μας, δεν θα εξιστορήσουμε τα δραματικά γεγονότα της εποχής εκείνης, ως και τους ανδρείους και ηρωϊκούς αγώνες της γενιάς του 1940 των Ελλήνων. Αλλά! στοιχειωδώς θ’ αναφέρω στα λεχθέντα των ηγετών και πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης, για μια τελική αυτοκριτική που είναι η «λυδία λίθος» που ξεχωρίζει την σοβαρότητα από την φθήνεια, την ανθρώπινη ποιότητα από την
ιδιοτέλεια και τη ναρκιστική ευτέλεια. Χρειάζεται σήμερα η αυτοκριτική περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Επειδή στις ημέρες μας επισσυσωρεύονται σύννεφα πολέμου και επειδή σημαντική μερίδα του Ελληνικού λαού, ενώ αξιώνει να διασωθεί η ιστορική προσφορά των Ελλήνων, δεν μεταφράζει όμως την αξίωση αυτή σε ρεαλιστική πολιτική πράξη.
Από της μεταπολιτεύσεως και εντεύθεν ο Ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η νεολαία μας υφίσταται την πλέον ακραία παραπληροφόρηση για τους ηγέτες που διεξήγαγαν τον ένδοξο πόλεμο της Ελλάδος εναντίον της Φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι και της Ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ κατά το εξάμηνο 1940-41. Συγκεκριμένα διαγράφουν από τις σελίδες της ιστορίας την Ηγετική Τριάδα εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της πολιτικής, και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, της πολεμικής εκείνης περιόδου, τον ασκητή Βασιλέα Γεώργιο Β΄, τον Αρχιστράτηγο της Νίκης Αλέξανδρο Παπάγο και κυρίως τον Εθνικό Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά.
Όταν απεβίωσε ο Ιωάννης Μεταξάς εις τον κολοφώνα της δόξης του, την 29ην Ιανουαρίου 1941, σύσσωμος ο λαός τότε προσήλθε αυθορμήτως κατά χιλιάδας εις την κηδεία του. Με την ανακοίνωση του θανάτου του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Άντονι Ήντεν, εδήλωσε: «Σήμερα θρηνούμε διά τον θάνατον ενός σημαντικού και γενναίου ηγέτη, του στρατηγού Ιωάννου Μεταξά. Η δήλωση αυτή έγινε στο BBC την 29ην Ιανουαρίου 1941, ενώ συγχρόνως εκηρύχθη εθνικό πένθος με την αγγλική σημαία να κυματίζει μεσίστιος επί τριήμερον εις τα δημόσια καταστήματα της Βρετανίας.
Στην συνέχεια θ’ αναφέρω ελάχιστες από τις δηλώσεις και απόψεις πρωταγωνιστών πολιτικών και Στρατιωτικών ηγετών της εποχής εκείνης για τους ηρωικούς αγώνες των Ελλήνων στον Ελληνοιταλικό και Ελληνογερμανικό πόλεμο:
Ο ΧΙΤΛΕΡ, μιλώντας με ιδιαιτέρως κολακευτικά λόγια για τους Έλληνες πολεμιστές του 1940-41, είπε μεταξύ άλλων στη διάσημη κινηματογραφήστρια φίλη του Leni Riefenstahl στις 30 Μαρτίου 1944:
«Η είσοδος της Ιταλίας στον πόλεμο, αποδείχτηκε καταστροφική για μας. Αν οι Ιταλοί δεν είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα και δεν χρειάζονταν τη βοήθειά μας, ο πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Θα είχαμε προλάβει να κατακτήσουμε το Λένινγκραντ και τη Μόσχα, πριν μας πιάσει το ρωσικό ψύχος». Είπε επίσης: «Χάριν της ιστορικής αλήθειας οφείλω να διαπιστώσω ότι εξ όλων των αντιπάλων μόνον οι Έλληνες μας αντιμετώπισαν, επολέμησαν με παράτολμο θάρρος και υψίστη περιφρόνηση προς τον θάνατο» (Από λόγο που εκφώνησε την 4ην Μαΐου 1941 στο Ράιχσταγκ).
ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ, πρώτος Λόρδος του Βρετανικού Ναυαρχείου, στις 28/10/41 επεσήμανε:
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα ανέτρεψε το σύνολο των σχεδίων της Γερμανίας εξαναγκάσασα αυτήν να αναβάλει για έξι εβδομάδες την επίθεση κατά της Ρωσίας. Διερωτόμαστε ποια θα ήταν η θέση της Σοβιετικής Ένωσης χωρίς την Ελλάδα».
Ο ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ μετέδιδε στις 27/4/42 προς τους Έλληνες: «Πολεμήσατε εναντίον πανόπλων και νικήσατε. Πολεμήσατε μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Ως Ρώσοι κερδίσαμε, χάρη στη θυσία σας, χρόνο για να αμυνθούμε. Σας ευγνωμονούμε».
ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ (1874-1965) Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, «Μαχόμενοι οι Έλληνες εναντίον του κοινού εχθρού θα μοιραστούν μαζί μας τα αγαθά της ειρήνης». (Από λόγο που εκφώνησε την 28ην Οκτωβρίου 1940 μόλις εξεδηλώθη η Ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδος). Επίσης θα πει: «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». (Από λόγο που εκφώνησε στο BBC τις πρώτες ημέρες του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου).
ΓΚΙΟΡΚΙ ΖΟΥΚΟΦ (1869-1974) Στρατάρχης του Σοβιετικού Στρατού. «Εάν ο Ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στις πύλες της Μόσχας, να συγκρατήσει και να ανατρέψει τον Γερμανικό χείμαρρο το οφείλει στον Ελληνικό λαό που καθυστέρησε τις Γερμανικές μεραρχίες όλον τον καιρό που θα μπορούσαν να μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία της Κρήτης υπήρξε το κορύφωμά της».
ΚΑΡΟΛΟΣ ΝΤΕ ΓΚΩΛ (1890-1970) Πρόεδρος της Γαλλίας 1958-1969, Αρχηγός της Γαλλικής αντίστασης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αδυνατώ να δώσω το δέον εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι δια την ηρωική αντίσταση του λαού και των ηγετών της Ελλάδος» (Από ομιλία του στο Κοινοβούλιο μετά τη λήξη του πολέμου).
ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΡΟΥΣΒΕΛΤ: Όταν οι πλέον ατρόμητοι άνδρες έχουν χάσει κάθε ελπίδα, ο Ελληνικός λαός ετόλμησε με υπερηφάνεια ν’ αμφισβητήσει το αήττητο του Μηχανοκίνητου Θηρίου του Γερμανικού Στρατού.
XALNTER (Γερμανός στρατηγός, αρχηγός του Γερμανικού Επιτελείου μέχρι τον Σεπτ. 1942), όταν συνάντησε το Στρατάρχη ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΓΟ στο Νταχάου τον Μάιο του 1944, όπου ο ΠΑΠΑΓΟΣ εκρατείτο ως όμηρος, ομολόγησε εις αυτόν: «…Η Ελληνική αντίσταση, παραταθείσα επί εξ ολόκληρους μήνες, ανάγκασε το Γερμανικό Στρατηγείο να μεταβάλλει επανειλημμένως τα σχέδιά του, τελικώς δε να αναβάλλει την έναρξη της εκστρατείας εναντίον της Ρωσίας, παρά την σαφή επίγνωση ότι η αναβολή αυτή θα ηδύνατο να αποβεί εν τέλει καταστρεπτική δια τον Γερμανικό Στρατό και τις επιχειρήσεις του…».
Παρόμοια εγκώμια διατυπώθηκαν για την προσφορά της Ελλάδος, στην Ήττα του τότε πανίσχυρου Γερμανικού Στρατού και από τους:
– Α. ΗΝΤΕΝ, Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας στις 24-9-42
– ΜΩΡΙΣ ΣΟΥΜΑΝ (1911-1992) Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας 1969-1973
– ΦΑΜΠΙΟ ΝΤΕΛ ΦΡΙΟΥΛΙ, Ιταλός Στρατηγός, μαχητής το 1940-41.
– ΜΠΟΥΡΕ, Γάλλος Στρατηγός
– ΡΕΜΑΡΚ, Συγγραφέας
– ΑΝΤΡΕ ΜΩΡΟΥΑ, διακεκριμένος συγγραφέας
– ΤΡΕΒΟΡ-ΡΟΠΕΡ, Βρετανός Ιστορικός
– P. ZHILIN, Ρώσος στρατιωτικός Ιστορικός
– ΠΛΑΤΟΡΟΒ, Ρώσος Υποστράτηγος Ιστορικός του Β΄ Π.Π.
– BLUMENTRITT, Γερμανός Στρατηγός, αρχηγός Επιτελείου της 4ης Στρατιάς 1940-41
– READER E., Γερμανός Αντιναύαρχος
– ANDERS W., Στρατηγός των Ελεύθερων Πολωνικών Δυνάμεων του Β΄ Π.Π.
– L. HART, Βρετανός Ιστορικός
Και πληθώρα άλλων διακεκριμένων και πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης.
Συμπερασματικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι:
Η αντίσταση της Ελλάδος κατά του Άξονος άλλαξε την έκβαση του Β΄ Π. Πολέμου. Υπήρξαν αρνητικές πολιτικοστρατιωτικές συνέπειες δια τον Άξονα, από την απόφαση της Ελλάδος ν’ αμυνθεί.
Διότι, δεν αμφισβητείται από όλους σχεδόν τους ιστορικούς, αλλά και από τους πρωταγωνιστάς της εποχής εκείνης, ότι η αντίσταση της Ελλάδος και μόνον ήταν η κυριωτέρα αιτία που επιβράδυνε την έναρξη της επιθέσεως του Γερμανικού Στρατού, εναντίον της Σοβ. Ενώσεως.
Εδώ, αξίζει τον κόπο να μνημονεύσουμε ότι, η μεγάλη επιτυχία του Ελληνικού Στρατού, οφείλετο:
- Στο υπάρχον τέλειο Σχέδιο Επιστρατεύσεως.
- Στους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους.
- Στο φλογερό πατριωτισμό των Ελλήνων, και
- Στη μεγάλη προθυμία του αμάχου πληθυσμού
Τ’ ανωτέρω ελάχιστα αναφερθέντα, από τα πάμπολλα ειπωθέντα από τους πρωτεργάτες των πολεμικών επιχειρήσεων 1940-1941, Πολιτικούς και Στρατιωτικούς, τεκμηριώνουν ότι, η αντίσταση της Ελλάδος εναντίον του Άξονος, ήταν η κυριωτέρα αιτία που επιβράδυνε την Έναρξη της Επιθέσεως εναντίον της Σοβ. Ενώσεως. Σήμερα, δυστυχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ιστορικά κείμενα για την εποχή εκείνη, μετά από μισό αιώνα και παραποιώντας τα πραγματικά γεγονότα της εποχής εκείνης, με τα οποία να προσπαθούν κάποιοι όψιμοι ιστορικοί και με αστήρικτες δικαιολογητικές σκέψεις, του τύπου: «ο Μάιος του 1941 ήταν εξόχως υγρός κ.λπ.» να μειώσουν την προσφορά της Ελλάδος κατά τον Β΄ Π.Π.. Φαίνεται κάποιοι ιστορικοί καλυπτόμενοι, πίσω από την επιστημονική ασπίδα του Ιστορικού σκόπιμα αγνοούν τα γεγονότα και επιχειρούν να γράψουν μία νέα Ιστορία, διαστρεβλωμένη και μη αντικειμενική κατά την οποία προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα γεγονότα όπως εξυπηρετεί τους κάποιους σκοπούς των. Υπ’ όψιν των ταγών της πατρίδος μας για ανάλογον εγρήγορση και όπου απαιτείται εκδήλωση ενεργειών.
Το Δίδαγμα που μας στέλνει και σήμερα η γενιά του 40 είναι, η ενότης ενός λαού, όταν αυτός σύσσωμος γιγαντώνεται και ανθίσταται απέναντι αδικίας είναι κάτι το ακαταμάχητο και ακατάβλητο.
Εορτάζοντας σήμερα την 75η επέτειο της εποποιίας του ’40, ας αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεκρούς ήρωες. Η θυσία τους ας γίνει για εμάς χρέος ενότητας και προσήλωση στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Βαρύτατες οι υποχρεώσεις μας έναντι αυτής της ανεκτίμητης Εθνικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερα η νέα γενιά, η ελπίδα του ΑΥΡΙΟ, πρέπει να ενστερνισθεί τα διδάγματα της εποποιίας του ’40 και να αντιληφθεί ότι μόνο με την Εθνική ενότητα, την Ιστορική μνήμη του λαού μας και το δημοκρατικό πολίτευμα θα διαφυλάξουμε αυτήν την ιερή πατρίδα.
Τέλος, ας ευτυχήσουν οι ερχόμενες γενεές να έχουν την εθνική και πολιτική Ελευθερία χωρίς την φρίκη του πολέμου, να υπάρξουν όμως αξίες της Ειρήνης, που θα κρατήσουν προπάντων υψηλά την ηθική στάθμη του βίου των Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου