Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Η ερωτική απογοήτευση του κ. Σκουρλέτη


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Όσα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από τον κ. Τσίπρα, έλαβαν τον λόγο κατά τη συζήτηση του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου της «δεύτερη φορά αριστεράς», δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να απορούν επειδή η αντιπολίτευση αρνήθηκε να υπερψηφίσει.
Η… απορία τους, ήταν ευθέως ανάλογη με την αμηχανία τους. Έκαναν πως δεν καταλάβαιναν!
Ήταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά αντί να απολογηθούν για όλα τους τα ψέματα, αντί να ψηφίσουν με κατεβασμένο το κεφάλι, κατέφυγαν στην επίθεση (που νομίζουν πως είναι η καλύτερη άμυνα). 
Και επειδή όταν το ψέμα αποκαλύπτεται δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο από το θράσος, ξεπέρασαν ακόμη και αυτά τα όρια του ψέματος και του θράσους. Και πέρασαν στη χυδαιότητα. 
Ένας από τους… επιθετικά «απορούντες» ήταν και ο κ. Π. Σκουρλέτης. Ο οποίος θεώρησε πως είπε μια μεγάλη εξυπνάδα, λέγοντας πως του θυμίζω κάποιον που έχει πάθει… ερωτική
απογοήτευση! 
Ουδείς ανελήφθη τι εννοούσε, αλλά το θέμα ήταν αρκετά γαργαλιστικό για να προβληθεί αρκούντως.
Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι ο κ. Σκουρλέτης αναφερόταν σε κάποια δική του ερωτική απογοήτευση, καθώς ετοιμαζόταν να αποδεχθεί πως ο αντιμνημονιακός έρωτάς του τον είχε εγκαταλείψει και ο ίδιος είχε μείνει κρατώντας στην αγκαλιά του την καινούργια του αγάπη, που δεν είναι άλλη από ένα πελώριο μνημόνιο.
Είχε δηλαδή κοιταχτεί στον καθρέφτη!
Και έπρεπε να ξεχάσει τόσα πολλά! Ας δούμε μερικά:

-24 Φεβρουαρίου 2014, Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Σκάι (Λυριτζής-Οικονόμου):
«Είμαστε απόλυτα σαφείς ότι αυτό που ονομάζεται μνημονιακό πρόγραμμα από την επομένη της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα πάψει να ισχύει. Είναι προϋπόθεση για να αρχίσουμε να…/ Εμείς είπαμε ότι τότε θα ξεκινήσει για πρώτη φορά η διαπραγμάτευση των μνημονιακών συμβάσεων. Στο τραπέζι είναι η πρότασή μας για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, η διαμόρφωση ενός ανορθωτικού προγράμματος για την ελληνική οικονομία. Δεν έχω ακούσει για καμία πολιτική και σχεδιασμό για την ελληνική οικονομία. Το μόνο που ακούω είναι για τα προαπαιτούμενα που είχε πει ο ΟΟΣΑ, τα προαπαιτούμενα που θέλει το ΔΝΤ, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ…».

-8 Σεπτεμβρίου 2014, Σκάι τηλεόραση: «Λέτε για μεταρρυθμίσεις. Να σας πω ένα παράδειγμα. Λέτε επένδυση την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Χανίων. Για πηγαίνετε κάτω να δείτε τι επιπτώσεις θα έχει. Σύσσωμη η κοινωνία των Χανίων, εργαζόμενοι, επιχειρηματικός κόσμος εναντιώνονται. Ξέρετε γιατί; Γιατί 500 χιλιάδες επιβάτες ήρθαν το 2013 από την Rayanair, να πούμε και το όνομα της εταιρείας, η οποία έχει πει ότι αν ιδιωτικοποιηθεί, εγώ θα σηκωθώ και θα φύγω. Διότι ο ιδιώτης θα κοιτάξει να βάλει τέτοια τέλη που θα κάνει ασύμφορη τη χρήση. Και ξέρετε τι σημαίνει 500 χιλιάδες προσγειώσεις επιβατών στο αεροδρόμιο των Χανίων για τον τουρισμό; Αφήστε τα λοιπόν. Δεν έχετε σχέδιο. Θέλετε να εξυπηρετείτε ημετέρους και πολιτικά είστε ουραγός της Μέρκελ στην Ευρώπη.

-7 Οκτωβρίου 2014, Σκάι (Πορτοσάλτε): «Καταγγελία, απαγκίστρωση, κατάργηση του μνημονίου και των μνημονιακών νόμων και παράλληλη έναρξη διαπραγμάτευσης για τις δανειακές συμβάσεις, όπου μέσα εκεί θα αντιμετωπίσουμε και το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας».

-14 Οκτωβρίου 2014,  Σκάι (Πορτοσάλτε). «Όταν λέμε για διαπραγμάτευση δεν κολλάει το θέμα της μονομερούς απόφασης. Μονομερής θα είναι η κατάργηση των εφαρμοστικών μνημονιακών νόμων, αλλά η διαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι μονομερής απόφαση και δεν είναι μονομερές το πρόβλημα».

-5 Νοεμβρίου 2014, άτυπη ενημέρωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οτιδήποτε υπογράψει η κυβέρνηση».

-11 Νοεμβρίου 2014, Alpha Radio: «Αν δεν συμφωνήσουν οι εταίροι μας; Είναι μονόδρομος».

-14 Νοεμβρίου 2014, Σκάι: «Ως προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και λογικές, το κράτος επί ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ασυνέχεια».

-24 Νοεμβρίου 2014, Σταρ, Στον Ενικό, Χατζηνικολάου: «Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, καθώς δεν υπάρχει πολιτική βάση. Το μόνο που μπορεί να υπάρχει είναι μια αντιπαράθεση με δημοκρατικούς κανόνες».

-15 Δεκεμβρίου 2014, Σκάι τηλεόραση: «Δεν μπορώ να καταλάβω πως ο κόσμος μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αν περάσει κι αυτή η αξιολόγηση της τρόικας θα του κοπεί κι άλλο η σύνταξη, θα του κοπεί το ΕΚΑΣ, θα εισαχθεί ένας μηχανισμός μείωσης των συντάξεων».

-15 Δεκεμβρίου 2014, Real Fm (Χατζηνικολάου): «Έχει φανεί αποδεδειγμένα ότι η αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων δεν σχετίζεται με τον τρόπο που ασκείται πολιτική στο εσωτερικό. Ουσιαστικά έχουμε ένα αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί ουσιαστικά ως πρόγραμμα διόγκωσης του χρέους»./ «Εμείς από την πρώτη στιγμή, και μένουμε σ’ αυτό, έχουμε πει ότι όσον αφορά στους εφαρμοστικούς νόμους, τους νόμους που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα συνταξιοδοτείται κάποιος, τη φορολογία των πολιτών, τον ΕΝΦΙΑ, τη δημοσιονομική πολιτική έτσι όπως ψηφίζεται από το ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι κάτι που αφορά την ελληνική κυβέρνηση. Λέμε, επιπλέον, ότι εμείς αυτό το πλαίσιο, το μνημονιακό πλαίσιο και τους 400 και πλέον εφαρμοστικούς νόμους, αρχίζουμε να τους ξηλώνουμε έναν-έναν. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Και μάλιστα το συνδέουμε με μια αξιόπιστη προσπάθεια, με μια πραγματική και σε βάθος προσπάθεια να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές».

-15 Δεκεμβρίου 2014, Σκάι τηλεόραση: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο κόσμος μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αν περάσει κι αυτή η αξιολόγηση της τρόικας θα του κοπεί κι άλλο η σύνταξη, θα του κοπεί το ΕΚΑΣ, θα εισαχθεί ένας μηχανισμός μείωσης των συντάξεων. Για να αναφέρω ένα από αυτά τα οποία αναφέρει το mail του κ. Χαρδούβελη και το οποίο δεν το έχουν διαψεύσει, αλλά το απέκρυψαν».

-19 Δεκεμβρίου 2014, Παραπολιτικά fm: Δημοσιογράφος: «Σε περίπτωση που πάμε σε εκλογές και βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, εσείς δεσμεύεστε ότι δεν θα εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα του κ. Χαρδούβελη;»
Απάντηση: «Το ακούτε για πρώτη φορά; Αλίμονο…»
Δημοσιογράφος: «Το λέω, γιατί τα ηχητικά μένουν…»
Απάντηση: «Δεν είναι ανάγκη να προστεθεί άλλο ένα ηχητικό. Είναι σαφέστατη η δέσμευσή μας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε αυτό το πλαίσιο των εφαρμοστικών και μνημονιακών νόμων».

-30 Δεκεμβρίου 2014, Real Fm: «Εμείς έχουμε δύο βασικές πλευρές στην πολιτική που καταθέτουμε και παρουσιάζουμε απέναντι στον ελληνικό λαό. Η μια αφορά αυτό που έχουμε ονομάσει κωδικοποιημένα τις δεσμεύσεις μας, γύρω από τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας και έχουμε δώσει τον τίτλο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, είναι πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουμε δεσμευτεί και μπορούν να εφαρμοστούν, ανεξαρτήτως της διαπραγμάτευσης και της πορείας αυτών των συζητήσεων»./ «Δεν πέφτει λόγος στους δανειστές εάν εμείς καταργήσουμε τον ένα φόρο, εάν βάλουμε ένα άλλο μέτρο.  Μιλάμε για το κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής δημοκρατίας να ασκεί φορολογική και δημοσιονομική πολιτική. Η επαναφορά του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ. Και για μισθωτούς και για ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί η πρώτη κατοικία για κάποια τετραγωνικά και για ένα ύψος αντικειμενικής αξίας, να φορολογείται».

-4 Ιανουαρίου 2015, Βήμα fm: «Ακούμε ότι θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά αυτό τι σημαίνει; Θα πρέπει να κλείσει με τους όρους του mail του κ. Χαρδούβελη, δηλαδή νέα μνημονιακά μέτρα;»

-9 Ιανουαρίου 2015, Αντέννα: «Δεν επιδιώκουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, των μνημονιακών μέτρων και σημαίνει συνέχιση των πολιτικών των μνημονίων. Η αξιολόγηση σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα εφαρμοστούν τα μέτρα Χαρδούβελη. Όλα αυτά, δηλαδή για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις, κλπ. Σε αυτά, λοιπόν, έχουμε απαντήσει και απαντάμε κάθε μέρα πως δεν θα υπάρξει συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών».

-14 Ιανουρίου 2015, ΑΠΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί μέσα από την παρουσίαση του προγράμματός του στη Θεσσαλονίκη ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει, τα πρώτα μέτρα που θα ξεκινήσει να βάζει μπρος αφορούν αυτό που ονομάζουμε ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένος: Η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αυτού του ληστρικού και ισοπεδωτικού φόρου επί των ακινήτων, που ουσιαστικά οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας και δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, η επαναφορά στα 751 ευρώ του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η επαναφορά του 13ου μισθού, του Δώρου Χριστουγέννων για συντάξεις κάτω από 700 ευρώ, αλλά και θεσμικές αλλαγές, όπως η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας, η ανακατάθεση του νόμου για τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, αυτά που αφορούν μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες και είναι τα φλέγοντα ζητήματα που έχει σήμερα απέναντί της η ελληνική κοινωνία. Βεβαίως, για άλλη μία φορά, θα ζητήσουμε μέσα από έκτακτη διάσκεψη κορυφής να θέσουμε το θέμα της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, να ξεκινήσει δηλ. αυτό που όλου οσμιζόμαστε ότι υπάρχει πια στην ατμόσφαιρα, μια πραγματική διαπραγμάτευση για τα θέματα των δανειακών μας υποχρεώσεων».  

-23 Ιανουαρίου 2015, Μέγκα. «Δεν θα συζητήσουμε με την τρόικα. Διαπραγμάτευση γίνεται με τους εταίρους μας και τις πολιτικές ηγεσίες. Τελεία και παύλα». / «Εμείς τη Δευτέρα θα ζητήσουμε πίστωση χρόνου για να ξεκινήσει μια πραγματική διαπραγμάτευση και όχι παράταση του υπάρχοντος μνημονιακού προγράμματος. Αυτό το μεταβατικό διάστημα της πραγματικής διαπραγμάτευσης, προφανώς δεν είναι ένα διάστημα κάτω από το καθεστώς του μνημονίου. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες σε σχέση με τις εσωτερικές υποχρεώσεις της χώρας δεν σχετίζονται με τα χρήματα που παίρνουμε από το πρόγραμμα». / «Οι εσωτερικές ανάγκες της χώρας είναι απολύτως εξασφαλισμένες».

-26 Ιανουαρίου 2015, δήλωση: «Είναι μια ηλιόλουστη μέρα. Τα ΑΤΜ έχουν χρήματα. Ο κόσμος πάει στις δουλειές του. Όλα πάνε καλά».

-28 Ιανουαρίου 2015: «Θα κινηθούμε στον αντίποδα των μνημονιακών επιταγών, γιατί αυτό είναι επιλογή του λαού».

-28 Ιανουαρίου 2015, Αντέννα (Παπαδάκης): «Δεν μπορεί η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος να συνοδεύεται με την ισοπέδωση της ζωής και της καθημερινότητας».

-3 Φεβρουαρίου 2015, Βήμα Fm: «Δεν μπορεί να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων».

-4 Φεβρουαρίου 2015, Real Fm: «Με τις προτάσεις Βαρουφάκη επιτυγχάνουμε την απαραίτητη πλαστικότητα. Δεν έχει φανεί πως θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας. Υπάρχουν και τα τεχνικά μαξιλαράκια».

-10 Φεβρουαρίου 2015, Π. Σκουρλέτης, υπουργός Εργασίας, ομιλία στις Προγραμματικές: «Πρώτο μας βήμα είναι η κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων, προωθείται η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ./ Η κυβέρνησή μας θα βάλει άμεσο τέλος στις πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν τους πολίτες στην απόγνωση και θα αναστρέψει τη ζοφερή εικόνα της χώρας./ Στόχος μας και προτεραιότητα μας είναι η αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, το καθεστώς εργασιακών σχέσεων και μισθωτής εργασίας, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, δικαίου και εργασιακής ειρήνης».

-11 Φεβρουαρίου 2015, Παραπολιτικά fm. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τους όρους της μνημονιακής επιτήρησης μέσω της τρόικας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα όχι παράταση του υπάρχοντος μνημονιακού προγράμματος». / «Στο τέλος του 2015 η 13η σύνταξη».

-12 Φεβρουαρίου 2015, Σκάι τηλεόραση: «Για ποιον λόγο να υπάρχουν πλεονασματικοί; Πού εξυπηρετεί. Είναι ένας  δογματισμός.  Προτιθέμεθα τα μέτρα που θα πάρουμε το επόμενο διάστημα είναι αυτά που έχουν τη μικρότερη δημοσιονομική επιβάρυνση. Η πρώτη πρωτοβουλία του υπουργείου είναι οι συλλογικές συμβάσεις». / «Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν μιλάμε για παράταση του υφισταμένου προγράμματος».

-17 Φεβρουαρίου, Παραπολιτικά fm, μετά το ναυάγιο του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου: «Δεν μπορούσαμε να υπογράψουμε ανακοινωθέν που στην ουσία θα ακύρωνε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα».

-19 Φεβρουαρίου 2015, Σταρ: «Σε καμιά περίπτωση δεν ζητάμε παράταση του υπάρχοντος προγράμματος».

-20 Φεβρουαρίου 2015, Παραπολιτικά Fm: «Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι παράταση του ισχύοντος».

-25 Φεβρουαρίου 2015, Μέγκα. «Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας για 13η σύνταξη. Δεν έχουμε πει ότι θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ».

-5 Μαρτίου 2015, Παραπολιτικά fm: «Η τρόικα διαμεσολαβούσε αιτήματα εγχώριας μερίδας επιχειρηματιών. Η ελαστική μορφή εργασίας πρέπει να είναι συμπληρωματικό μοντέλο. Επαναφορά ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 2%, αύξηση χρόνου προειδοποίησης».

-7 Μαρτίου 2015, Σκάι, (Αυτιάς): «Σταδιακά ο κατώτατος μισθός μέχρι το τέλος του 2016».

-12 Μαρτίου 2015, Μέγκα: «Δεν έχουμε τη σχέση που είχαμε με την τρόικα και την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν πηγαίνουν οι τροϊκανοί για να πάνε και να εγκρίνουν, να αποδέχονται ή να βγάζουν έξω από τη λίστα διάφορα μέτρα. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση γίνεται στη βάση των μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν γίνεται στη βάση μνημονιακών απαιτήσεων και μέτρων, γίνεται στη βάση πρωτοβουλιών και ενός σχεδίου που καταθέτει η Ελληνική κυβέρνηση ανταλλάσσονται τεχνικού τύπου πληροφορίες».

-13 Μαρτίου, 2015, Alpha Radio (Βερύκιος): «Προχωράμε με βάση αυτά που είχαμε διατυπώσει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουμε το ν/σ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αμέσως μετά θα υπάρχει το ν/σ σχετικά με το καθεστώς των απολύσεων. Έχουμε να κάνουμε πολλά».

-16 Μαρτίου 2015, Real fm. «Αξιολόγηση με την έννοια της 5ης αξιολόγησης δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι, αν επιμείνουν νομίζω ότι θα είναι μια επιμονή που θα μείνει μόνο στο επίπεδο της επιμονής. Έχουμε σαφή εντολή αν φθάσουμε σε διλήμματα πέρα από τα όρια της εντολής, τότε βεβαίως όλα πια είναι ανοιχτά».

-16 Μαρτίου 2015, Σκάι. «Χρηματοδότηση μνημονιακή δεν θέλουμε».

-16 Μαρτίου 2015,Σκάι: «Η κυβέρνηση κινείται σε μια σχέση αντιπαλότητας με τους εταίρους κατ’ επιλογήν της και κατ’ επιλογήν του ελληνικού λαού. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τον όρο της δημιουργικής ασάφειας. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία του Φεβρουαρίου ήταν κατ’ αρχήν ένα πλαίσιο με πολύ σκοτεινά σημεία. Και είχαμε πει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι συνεχής όλο αυτό το 4μηνο και θα φωτίζονται αυτά τα σκοτεινά σημεία ανάλογα με τις συζητήσεις». / «Η κυβέρνηση διατηρεί όλα τα όπλα στη φαρέτρα της». / «Δεν υπάρχει καμιά αναστολή των προεκλογικών δεσμεύσεων, υπάρχει ένα  χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των  δεσμεύσεων και βάσει αυτών των δεσμεύσεων κινούμαστε. Κανένα νέο μέτρο λιτότητας δεν θα πάρουμε». / «Προηγουμένως θέλουμε να ψηφίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα  της σταδιακής εφαρμογής σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Η υλοποίησή του θα ξεκινήσει μέσα στο 2015 και θα γίνει σε δυο φάσεις. Τα Χριστούγεννα του 2015 οι συνταξιούχοι θα λάβουν 13η σύνταξη, όπως το είχαμε προσδιορίσει και στις προγραμματικές».
-16 Μαρτίου 2015, Real fm: «Έχουμε σαφή εντολή αν φθάσουμε σε διλήμματα πέρα από τα όρια της εντολής, τότε βεβαίως όλα πια είναι ανοιχτά».

-18 Μαρτίου 2015, ΑΠΕ: «Τοποθετήσεις που ζητούν να αγνοηθεί το μήνυμα των τελευταίων εκλογών και να συνεχιστεί μια πολιτική, η οποία καταδικάστηκε από τους Έλληνες, μόνο φιλικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Θα έλεγα ευθέως και με απόλυτη σαφήνεια ότι είναι εχθρικές τοποθετήσεις προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προς τον ελληνικό λαό».

-20 Μαρτίου 2015, Αντέννα: «Δεν υπάρχει έντιμος συμβιβασμός αν περιλαμβάνει έστω και ένα μνημονιακό μέτρο. Να είμαστε απόλυτα καθαροί. Κρατήστε την ημερομηνία και την ώρα που σας το λέω. Η κρίσιμη φράση είναι αυτή που είπε ο πρωθυπουργός. Ότι το τρένο ξαναμπήκε στις ράγες. Αυτή η δημιουργική ασάφεια ήταν η αναγκαία γέφυρα. Είχε σκοτεινά σημεία. Κάναμε ένα ποιοτικό άλμα. Δεν έρχονται στα υπουργεία (οι τροϊκανοί). Ο κατώτατος μισθός δεν μπαίνει για έγκριση από τους θεσμούς».

-23 Μαρτίου 2015, Σταρ, Στον Ενικό, Χατζηνικολάου: «Θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ εντός του 2015/ Δεν θα υπάρξει έκτακτος φόρος ενώ δεν σχεδιάζεται αύξηση του ΦΠΑ».

-1 Απριλίου 2015, συνέντευξη στην «Ντι Τσάιτ»: «Θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που λέγεται Ευρώπη, αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε».

-1 Απριλίου 2015, Μέγκα (Τρέμη-Ευαγγελάτος): «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταργήσει το επόμενο τετράμηνο τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να νομοθετήσει για τις συλλογικές συμβάσεις. Το
νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις είναι έτοιμο. Ήδη το έχω στα χέρια μου. Εάν δεν ήταν η αργία του Πάσχα θα το είχαμε ήδη καταθέσει».

3 Απριλίου 2015, real fm (Κ. Μακρή): «Το σενάριο της ρήξης, που δεν το εύχομαι, αν προκύψει, θα είναι κάτι το οποίο θα προκύψει με κύρια ευθύνη των δανειστών μας». / «Εγώ δεν έχω δει καμία πολυγλωσσία στο θέμα του ΕΝΦΙΑ. Είναι σαφές ότι θα καταργηθεί εντός του 2015. Όλοι συμφωνούν ότι δεν θέλουμε να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, είτε στα ξενοδοχεία, είτε στα φάρμακα».

-6 Απριλίου 2015, Βήμα fm: «Σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές εκ μέρους της κυβέρνησης εξακολουθούν κι υπάρχουν./ Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. / Στον τομέα των εργασιακών έχουμε μια άλλη προσέγγιση.  Πρόκειται για μέτρα που περιορίζουν τα φαινόμενα αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων.  Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ούτε χιλιοστό στα ζητήματα αυτά σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

-7 Απριλίου 2015, Μέγκα. «Εάν ήθελε το ΔΝΤ ή οποιοσδήποτε άλλος η σημερινή κυβέρνηση να υιοθετήσει νεοφιλελεύθερες απόψεις για τα ζητήματα της εργασίας, ας πήγαινε αλλού. Ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει τέτοια εντολή».

-7 Απριλίου 2015. Επιστολή Σκουρλέτη σε συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις για κατώτατο μισθό. (ενόψει συνάντησης στις 15 Απριλίου): 1/10/15, στα 650 ε μικτά οι υπάλληλοι και 29,05 το ημερομίσθιο για εργατοτεχνίτες (αύξηση 10,91%). 1/7/16 στα 751 ευρώ οι μικτές αποδοχές και 33,57 το ημερομίσθιο. Επαναφορά μετενέργειας, ΟΜΕΔ κλπ.

-8 Απριλίου 2015, Παραπολιτικά fm: «Έχουμε μιλήσει σε όλους τους τόνους ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι πρέπει να απομειωθεί. Μιλάμε για μεγάλη μείωση».

-9 Απριλίου 2015, Σκάι ραδιόφωνο. Αν δεν επιτευχθεί έντιμος συμβιβασμός, είναι απρόβλεπτες οι συνέπειες για όλους.

-17 Απριλίου 2015, την ώρα που ξεκινά το Brussels Group, Αντέννα: «Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της»/ «Τι συμφωνία θα είναι αυτή που θα συνεχίσει να φτωχοποιεί τον ελληνικό λαό; Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια συμφωνία». / «Τη Δευτέρα, 20 Απριλίου, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, σε δύο δόσεις, και για τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης συντάξεων».

-28 Απριλίου 2015, δήλωση σε εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την υγεία και την ασφάλεια: «Εκ μέρους της κυβέρνησης θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα χάσουμε τον δρόμο της υπεράσπισης των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με το πραγματικό τους περιεχόμενο ώστε να δοθεί φωνή και όπλα στους εργαζόμενους, η αναδιοργάνωση και ενίσχυση του σώματος επιθεώρησης εργασίας, όσα καθορίσαμε σαν βασικές μας προτεραιότητες είναι δρομολογημένα και θα προχωρήσουν».

-1 Μαΐου 2015, μετά τη διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά: «Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν βαθιά κόκκινες».

-3 Μαΐου 2015, Αθήνα 9,84: «Πρέπει να επιμείνουμε στις κόκκινες γραμμές και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, για να υπάρχει αυτή η αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Οι κόκκινες γραμμές είναι κόκκινες, για να υπάρχουν. Αν είναι συνεχώς να τις πηγαίνουμε πιο πίσω ή να αλυσοδεθούμε με αυτές, τότε παύουν να είναι κόκκινες γραμμές». 

-4 Μαΐου 2015, Μέγκα: «Μας ζητούν να μην αγγίξουμε τίποτα από αυτά τα οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια διέλυσαν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών… Είναι δυνατόν; Στα ζητήματα τα εργασιακά φαίνεται πιο άκαμπτη η πλευρά του ΔΝΤ».

-7 Μαΐου 2015, απάντηση σε ερώτημα δημοσιογράφου που δίνεται στη δημοσιότητα μέσω επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου του: «Οι κόκκινες γραμμές, παραμένουν βαθιά κόκκινες. Δεν έχουν τεθεί για να αλυσοδεθεί η κυβέρνηση, αλλά για να υπάρχουν και να εκφράζουν τις δεσμεύσεις μας απέναντι το λαό».

-9 Μαΐου 2015, Real News: «Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, γιατί οδηγεί κατ’ ουσίαν στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, δεν θα υπάρξει καμία μείωση για τις κύριες συντάξεις, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων». Όπως δηλώνει σε μια τέτοια περίπτωση "θα συνιστά βασική υποχώρηση". Για τον κατώτατο μισθό, δηλώνει πως "θα εφαρμοσθεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου".

-9 Μαΐου 2015, «Παρασκήνιο»: Επισημαίνει ότι παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης σε εργασιακά και Ασφαλιστικό. Δηλαδή «όχι μειώσεις σε συντάξεις, σε κύριες και επικουρικές. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω του νόμου που έχει κατατεθεί για διαβούλευση και βρίσκεται στα χέρια της ΟΚΕ. Και ταυτόχρονα κανένα μέτρο υφεσιακού χαρακτήρα, που θα επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων».

-10 Μαΐου 2015, Σκουρλέτης, Real News: «Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα μιας άλλης εκδοχής του μνημονίου, έστω και με άλλο όνομα».

-11 Μαΐου 2015, Real fm:  «Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή αλλά κάποια πράγματα καμιά φορά γίνονται χωρίς να είναι στις επιλογές σου». 

-7 Μαΐου 2015, έγγραφο στη Βουλή: «Στο πλαίσιο του προγράμματος της κυβέρνησης για άμεση ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατηγοριών συνταξιούχων θα προωθηθεί διάταξη νόμου, με την οποία θα προβλέπεται η επαναχορήγηση του δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) εντός του έτους 2015 στους συνταξιούχους, των οποίων τα ποσά σύνταξης δεν υπερβαίνουν τα 700 ευρώ».

-19 Μαΐου 2015, Αντέννα: «Ο αντίπαλος μας θέλει να πετύχει ρήγματα. Είναι σαφές ότι έχουμε απέναντί μας ένα σχέδιο που θέλει να διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και να δούνε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώνεται σε μια διαχειριστική μνημονιακή λογική. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».

-4 Ιουνίου 2015, Βουλή. «Δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που θα προσθέτει έστω και ένα μέτρο σε βάρος των εργαζομένων και των πολιτών./Ο πόλεμος που διεξάγεται αυτές τις μέρες είναι μεγάλος/Υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος που είναι όμως πραγματικός, που δεν γίνεται με στρατεύματα στα σύνορα, δεν γίνεται με κανονιοφόρους, αλλά με όλους τους όρους και όλα τα μέσα που διαθέτει ο σύγχρονος καπιταλισμός»/ «Επαίσχυντη και κατάπτυστη η συμφωνία που προσπαθούν να επιβάλουν. Θρασύτατη και προκλητική η απαίτησή τους. Η χώρα δεν θα χαθεί, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που στοιχίζουν λιγότερο».

-7 Ιουνίου 2015, Σκάι, Χατζής:  «Αυτό που παρουσίασαν όχι μόνο δεν θα ψηφιστεί, δεν θα περάσει το προαύλιο της Βουλής. Αν το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά θα δοθεί η 13η σύνταξη ή ένα μέρος αυτής».
-11 Ιουνίου 2015, Real Fm: «Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει μια συμφωνία, η οποία θα κινδυνεύει να μην περάσει από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θεωρώ ότι ξέρει πολύ καλά ποιο είναι το πρόγραμμά μας, τι θέλουμε να εκφράσουμε, ποιους αντιπροσωπεύουμε».

-12 Ιουνίου 2015, Στο Κόκκινο: «Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το ν/σ για τα εργασιακά αν ισχύσει ο σχεδιασμός που έχει γίνει».

-13 Ιουνίου 2015, δήλωση: «Χωρίς διάθεση υπερβολής, η νομοθετική προστασία του κόσμου της εργασίας είναι η «ψυχή» μας. Από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνει καθαρό σε όλους ότι η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνία που θα κινείται έξω από τα όρια της λαϊκής εντολής. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να υπάρξει το όποιο θέμα στη Βουλή».

-20 Ιουνίου, Αντέννα: «Αν ήταν να κάνουμε κωλοτούμπα θα την είχαμε κάνει από τον Μάρτιο».

-22 Ιουνίου 2015, Βήμα FM: «Δεν θα υπάρξει καμία μείωση, είτε σε επικουρικές, είτε σε βασικές συντάξεις. Αυτό είναι, θεωρώ, το βασικό από μας σταθερό σημείο και να το θεωρήσετε ως δεδομένο. Τουλάχιστον σε σχέση με τις δικές μας επιδιώξεις».

-25 Ιουνίου 2015, Αντέννα: «Στη Θεσσαλονίκη είπαμε συγκεκριμένα πράγματα και αυτά ισχύουν μέσα στο χρονικό πλαίσιο τετραετίας. Δεν έχουμε εγκαταλείψει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Δεν θα δεχτούμε τα υποζύγια να είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι».

-26 Ιουνίου, Μέγκα: «Επιλέγουν να αυξήσουν τον ΦΠΑ στο 23% στον τουρισμό έτσι ώστε να τον καταστήσουν μη ανταγωνιστικό.  Αυτό δεν είναι στοχευμένο;Με βάση αυτό το σκηνικό είναι πάρα πολύ μικρές οι πιθανότητες να συμφωνήσουμε. Για να έρθει μια συμφωνία που θα την εισηγηθεί και ο πρωθυπουργός θα πρέπει το περιεχόμενο της να είναι ανάλογο έτσι ώστε αυτή να είναι πράγματι αμοιβαία επωφελής». 

-1 Ιουλίου 2015, 9,84: «Αν υπάρξει μία συμφωνία, η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία εμείς λέμε, θα είναι μία επιτυχία για την κυβέρνηση. Αν υπάρξει μία συμφωνία, η οποία δεν θα μπορεί πολιτικά να αντιστοιχείται με αυτά τα οποία υποστήριζε η κυβέρνηση, θα είναι μία μεγάλη υποχώρησή της. Θα κριθούμε όλοι από το αποτέλεσμα».

-2 Ιουλίου 2015,  ομιλία στην Πάτρα ενόψει του δημοψηφίσματος: «Την Κυριακή ψηφίζουμε όχι στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στη διάταξη για την εγγυημένη σύνταξη 360 ε». /  «Το πραγματικό δίλημμα της Κυριακής είναι αν θα συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από τη μπότα των μνημονίων και στη σκιά της ακραίας λιτότητας»/ «Εμείς πιστεύουμε ότι λιτότητα και δημοκρατία δεν πάνε μαζί».
-9 Ιουλίου 2015, Βουλή: «Ότι έχει ειπωθεί δεν έχει χαθεί, είναι πάνω στο τραπέζι, γνωρίζουμε ότι είμαστε η αδύνατη πλευρά, αλλά κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τις προθέσεις μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι, μεταξύ των άλλων, να καταφέρει μια αναφορά μέσα στη συμφωνία να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο που να αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
-13 Ιουλίου 2015, ΕΡΤ. «Αυτή η συμφωνία δεν μας αντιπροσωπεύει/δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι μπορούσαμε να φθάσουμε ως εδώ». «Είναι προφανές ότι καταλύεται κάθε έννοια κυριαρχική. Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρα της Ευρώπης να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο».

-5 Αυγούστου 2015, δήλωση: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι, όπως ίσως να έγινε σε προηγούμενες εποχές, πολύ πρόσφατες, να αποδεχθούμε τα όρια της συμφωνίας που πάμε να υπογράψουμε. Το αντίθετο. Θέλουμε να τα διευρύνουμε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε στην έννοια της παραγωγικής ανασυγκρότησης συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

-23 Αυγούστου 2015, συνέντευξη στη Real News: «Η ελπίδα δεν ήλθε για να φύγει, πρέπει να γίνει συγκεκριμένο σχέδιο στις νέες συνθήκες. Να μετριάσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις της συμφωνίας και την ίδια στιγμή να ανοίγουμε νέους δρόμους ανάπτυξης».

-29 Αυγούστου 2015, ομιλία στην Πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν έχουμε δικαίωμα το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να ηττηθεί, θα είναι πισωγύρισμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη».

-3 Σεπτεμβρίου 2015, Παραπολιτικά fm:  «Αν είχαμε κάνει αυτό που μας πρότεινε ο Λαφαζάνης, τότε αυτό που λέμε «πρώτη φορά αριστερά» θα είχε ταυτιστεί με χώρα μετά την κατοχή» είπε χαρακτηριστικά και μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο είπε: «Τα γνωρίζει αυτά ο Παναγιώτης. Αν πηγαίναμε ακόμη μια βδομάδα παραπέρα τη διαπραγμάτευση, τότε θα πηγαίναμε σε δελτίο στα καύσιμα, γνωρίζει επίσης ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα φάρμακα των καρκινοπαθών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου