Το ακριβώς αντίθετο υπόσχεται ο κ. Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση της 7ης Απριλίου, είπε: “Ευθύς ως επιτευχθεί η Συμφωνία των Τεχνικών Κλιμακίων, το Eurogroup θα επιστρέψει στο ζήτημα των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών μέτρων, για την περίοδο μετά το τρέχον Πρόγραμμα, και της βιωσιμότητας του χρέους…”.
(Το αγγλικό κείμενο από την ιστοσελίδα του Consilium: “Once a Staff Level Agreement is reached, the Eurogroup will come back to
the issue of the medium-term fiscal path for the post-programme period and debt sustainability…”)
(http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/eurogroup/2017/04/07/).
Ο Υπουργός Οικονομικών, στις δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup της 7ης Απριλίου, ανακοίνωσε “την ταυτόχρονη νομοθέτηση μέτρων και αντίμετρων τις επόμενες εβδομάδες”, διευκρινίζοντας ότι “τα μέτρα για την περίοδο 2019 - 2020 θα εφαρμοστούν μόνο αν υπάρχουν μέτρα για το χρέος” (ΑΥΓΗ, 7.4.17).
Δέχτηκε, με δυο λόγια, πως η νομοθέτηση των μέτρων θα γίνει “τις επόμενες εβδομάδες” αλλά η εφαρμογή τους θα αρχίσει “μόνο αν υπάρχουν μέτρα για το χρέος”.
Ο Πρωθυπουργός “προειδοποίησε”, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Απριλίου: “Χωρίς μια μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει στη νομοθέτηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν” (ΑΥΓΗ, 9.4.17).
Επί ματαίω μάλλον η “προειδοποίηση” του Πρωθυπουργού.
2. Δύο απόψεις για το πότε και πώς θα εφαρμοστούν τα “αντίμετρα”.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση της 7ης Απριλίου, είπε: “Συμφωνήσαμε πως η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί επίσης, παράλληλα, να νομοθετήσει μέτρα για την επέκταση της ζήτησης, με την προϋπόθεση ότι η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και τα δημοσιονομικά πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι αναμένεται, χρησιμοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο που τότε θα έχει δημιουργηθεί από αυτές τις πρόσθετες μεταρρυθμίσεις”.
(Το αγγλικό κείμενο από την ιστοσελίδα του Consilium: “We agreed that the Greek government can also, in parallel, legislate expansionary measures, on the assumption that the economy is doing better and the fiscal path is doing better than expected, and using the fiscal space that then will be created by these additional reforms”).
(http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/eurogroup/2017/04/07/).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ερμηνεύει ως εξής αυτήν τη συμφωνηθείσα ρύθμιση:
- “Βασική αρχή της συμφωνίας είναι πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για την περίοδο μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018…” (ΑΥΓΗ, 9.3.17).
- Τα μέτρα και αντίμετρα αφορούν σε “αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος της τάξης του 1% το 2019, που σημαίνει 1% περικοπές και 1% ελαφρύνεις ή παροχές κοινωνικού χαρακτήρα και το ίδιο θα επαναληφθεί και το 2020” (ΑΥΓΗ, 7.4.17).
Η σωστή γραμματική και λογική ερμηνεία της ρύθμισης οδηγεί στα εξής:
- Τα “αντίμετρα” θα μπορούν να εφαρμόζονται μόνο αν η εκτίμηση για το δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι πάνω από το συμφωνημένο πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ).
- Στην περίπτωση αυτή, το ποσό των “αντίμετρων” θα είναι ίσο με το πλεόνασμα που εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείον το συμφωνημένο πλεόνασμα (αυτό που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ).
3. Το αν ορθά ερμηνεύει ο κ. Τσίπρας την απόφαση του Eurogroup της 7ης Απριλίου για τα ως άνω ζητήματα θα φανεί πολύ σύντομα, το αργότερο όταν το “Κουαρτέτο” επιστρέψει στην Αθήνα.
www.antilogoi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου