Καθώς τα εσωκομματικά κτυπήματα στον ΣΥΡΙΖΑ διαδέχονται το ένα το άλλο, προκύπτουν και κάποιες ομολογίες που έχουν βάση. Μπορεί να είναι ενταγμένες στις διαμάχες των τάσεων, ανταποκρίνονται όμως σε αλήθειες που εμείς οι απέναντι τις φωνάζαμε εδώ και πολύ καιρό.
Έτσι, ο Π. Πολάκης, με το δικό του αγοραίο ύφος, δήλωσε πως η πολιτική της δικής του κυβέρνησης εξόντωσε την μεσαία τάξη, η οποία φυσικά την τιμώρησε με την ψήφο της. Στόχος ο Ε.
Τσακαλώτος, ο ηγέτης των 53. Όμως είχε άδικο ο Πολάκης; Δεν εξόντωσε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την μεσαία τάξη; Η αξία αυτής της παραδοχής βρίσκεται στο γεγονός πως ακούγεται από ένα ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και, ασχέτως αν ο ίδιος στοχεύει τον Ε. Τσακαλώτο, τα σκάγια του πιάνουν όλη την κυβέρνηση και φυσικά και τον τότε πρωθυπουργό.Όντως ο Ε. Τσακαλώτος, όταν τον κατηγορούσε η αντιπολίτευση πως υπερφορολογούσε την μεσαία τάξη, δεν αμφισβητούσε αυτό το γεγονός. Απεναντίας επαίρονταν γι΄αυτό, γιατί ήταν μια ταξική επιλογή, όπως υποστήριζε. Έπαιρνε ευρώ από την μεσαία τάξη και, μέσω επιδομάτων, τα διένειμε σε εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που νόμιζε πως ήταν η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου είναι κοινός τόπος πως οι θεσμοί, με τα μνημόνια, απαιτούσαν δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Το πώς θα επιτευχθεί αυτό δεν τους ενδιέφερε. Αφορούσε την ιδεολογία και τις βασικές θέσεις των τριών κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση. Έτσι, όπως προκύπτει από τους πίνακες της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, είχαμε την παρακάτω εικόνα:
Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ 2010—2012, πρώτο μνημόνιο. Φόροι και εισφορές 54,2%, μειώσεις δαπανών 45,8%.
Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας—ΠΑΣΟΚ 2012—2014, δεύτερο μνημόνιο. Φόροι και εισφορές 27,82%, μειώσεις δαπανών 72,18%
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 2015—2019 τρίτο μνημόνιο. Φόροι και εισφορές 82,40%, μειώσεις δαπανών 17,60%.
Όταν μιλούν οι αριθμοί, τα λόγια είναι περιττά.
Η ουσία της συζήτησης βρίσκεται στο αν ένα κόμμα της Αριστεράς στην εξουσία μπορεί να ασκήσει διαφορετική πολιτική από αυτήν που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα κάνει την αναδιανομή του εισοδήματος αν δεν φορολογήσει τον πλούτο; Πώς θα αυξήσει τις κρατικές δαπάνες;
Το πρόβλημα με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν πως δεν φορολογούσαν τον πλούτο, γιατί δεν παραγόταν πλούτος. Αυτό που έκαναν ήταν μια μπακάλικη αφαίμαξη εισοδήματος από τους πολλούς, για να στήσουν μια στέρεη κοινωνική βάση που θα αποτελούσε την εκλογική πελατεία τους.
Η μεσαία τάξη έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την μαζική κινητοποίηση των ελευθέρων επαγγελματιών που αποκλήθηκε τότε «κίνημα της γραβάτας», μια αντίδραση που υποτίμησε η τότε κυβέρνηση. Έκαναν λάθος εκτίμηση για την πολιτική ισχύ της μεσαίας τάξης, κάτι που το πλήρωσαν ακριβά στις εκλογές.
Συνεπώς, σήμερα, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να επανασυνδεθεί πολιτικά με αυτή την πολυπληθή κοινωνική τάξη θα πρέπει να κάνει βασικές υπερβάσεις τόσο στο πρόγραμμα του κόμματος όσο και στην ιδεολογική φυσιογνωμία του. Μπορεί; Θέλει;
Πάντως με τον όλον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η υπέρβαση δεν γίνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου