Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

ΕΛ.ΑΣ.: Να μην τα μηδενίζουμε όλα

Οι ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ. είναι αυταπόδεικτες για τα όσα συνέβησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και δε χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός, καθώς ειπώθηκαν τα πάντα. Αυτή η ανεπάρκεια δε μπορεί όμως να μηδενίσει το έργο της ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια. Δε θα απαριθμήσω ξεχασμένες δολοφονίες που εξιχνιάστηκαν ούτε εγκλήματα που διαλευκάνθηκαν σχεδόν ακαριαία. Ούτε πώς περιόρισε τη δράση των μπαχαλάκηδων.

Μια και στην επικαιρότητα είναι η δολοφονία του Μιχάλη θέλω να υπενθυμίσω ότι εμείς οι πολίτες μαθαίνουμε για τα εγκλήματα και τις αδικοπραξίες που έχουν γίνει. Δεν πληροφορούμαστε ποτέ πόσα εγκλήματα ή καταστάσεις που θα μπορούσαν να λάβουν δραματική τροπή, έχουν αποτραπεί λόγω της προληπτικής δράσης της ΕΛ.ΑΣ. Πόσα ραντεβού θανάτου των χούλιγκαν έχουν ματαιωθεί γιατί επενέβη έγκαιρα η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. πριν γίνει το κακό. 

Μόλις προχθές στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν τρεις οπαδοί

εφοδιασμένοι με φονικά εργαλεία οι οποίοι αναζητούσαν οπαδούς αντίπαλης ομάδας για να τους ξυλοκοπήσουν. Όταν όμως χρησιμοποιείς ρόπαλα και σιδερολοστούς είναι ζήτημα χιλιοστών το κτύπημα να αποβεί μοιραίο. Αυτή την περιπολία του θανάτου τη σταμάτησαν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Δεν ακούστηκε ούτε ένα «μπράβο» διότι είπαμε πως απλώς εκτέλεσαν με σοβαρότητα το καθήκον τους. 

Να λάβουμε υπόψη, όταν κρίνουμε το έργο της ΕΛ.ΑΣ., πόσο έχει αυξηθεί ο όγκος των υποθέσεων που καλούνται να εξιχνιάσουν τα στελέχη της, κάτι που οφείλεται τόσο στην αυξημένη παραβατικότητα των πάσης φύσεως αλλοδαπών όσο και στις προόδους που έχει κάνει το οργανωμένο έγκλημα. Και πόσο δυσκολεύει αυτό το έργο η δαιμονοποίηση των καμερών από την «προοδευτική» ιντελιγκέντσια.

Το βασικό πρόβλημα που ταλανίζει την υπηρεσία βρίσκεται στην ευθυνοφοβία και στην αναποφασιστικότητα αυτών που δίνουν τις εντολές και στην ασάφεια των σχετικών πρωτοκόλλων. Από σχεδιασμούς καλά πάμε, όμως όταν γίνεται η «στραβή» κάτι δεν πήγε καλά στην εφαρμογή τους. Έλλειψη συντονισμού, το λένε.

Και οι προϊστάμενοι πολιτικοί; Νομίζω πως αν συντελέσουν ώστε να αποβληθεί η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που επικρατεί στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., αυτό θα είναι μια μεγάλη επιτυχία και σημαντική δική τους προσφορά. Δεν είναι εύκολο, αλλά εξ όσων γνωρίζω υπάρχουν τομείς στην υπηρεσία που λειτουργούν με άψογο επαγγελματισμό. 

Είναι επίσης αλήθεια πως η ΕΛ.ΑΣ. αποτελούσε κατά το παρελθόν-- και πιθανόν αυτό να ισχύει και σήμερα—χώρο μέσα στον οποίο παιζόταν παιχνίδια της πολιτικής εξουσίας και όχι μόνο. Και σε αυτά τα παιχνίδια εκόντες-άκοντες ενεπλέκοντο και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό είχε συνέπειες στην εξέλιξή τους, θετική ή αρνητική, κάτι που επηρέαζε κατά διαστήματα την απόδοση της υπηρεσίας. 

Είναι γνωστές οι καταγγελίες αξιωματικών που αποστρατεύθηκαν, μερικές εκ των οποίων δεν οφείλονταν μόνο σε προσωπικές πικρίες, αλλά βρισκόταν κοντά στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε στη συνέχεια. 

Αυτή η κυβέρνηση που αρχικά δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ., οφείλει να ξαναβρεί τον δυναμισμό της και να ξεπεράσει τάχιστα τις συνέπειες του πρωτοφανούς φιάσκου με τους Κροάτες χούλιγκαν—νεοναζί. Δεν είναι εύκολο, τίποτα στην ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι εύκολο. Όλα είναι σύνθετα, όπως έδειξε και η περίεργη πορεία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ένας ακόμα γρίφος που απαιτεί μια πολιτική απόφαση. 

Πάντως, όταν κρίνουμε την ΕΛΑΣ να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα για να την κρίνουμε ακριβοδίκαια.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου