Νίκος Φελέκης
Όποιος πετάει πέτρες στους άλλους θα πρέπει να γνωρίζει πως αργά ή γρήγορα θα λιθοβοληθεί κι ο ίδιος
Την απλή αυτή αλήθεια ο Κασσελάκης προφανώς την αγνοεί ή θεωρεί, όπερ
και το πιθανότερο, ότι δεν ισχύει για τον ίδιον. Αν τον ρωτήσει κάποιος
θα του απαντήσει πως δικαίως ρίχνει πέτρες στον Τσίπρα, στους
εργαζόμενοι στην ΑΥΓΗ, στον Σπίρτζη, στους «διασπαστές» της Νέας
Αριστεράς, στον Θεοχαρόπουλο, τον Τεμπονέρα και άλλους. Τον αμφισβητούν
ως βασικό μέτοχο και «τσέο», που θα έλεγε και η Νοτοπούλου, της
Κουμουνδούρου Α.Ε. κι αυτό ο Stefanos δεν το δέχεται. Βέβαια, η αλήθεια
είναι πως το παρακάνει. Όπως πάει σε λίγο θα αρχίσει να πετροβολάει,
μεθυσμένος από την δόξα του, τον Παππά, την Πολλάκη, την Τσάκρη, ακόμη
και τον Καπνισάκη. Ενδεχομένως, και τον ναύαρχο Αποστολάκη. Πάντως, αν
συνεχίσει τις πετριές μην απορήσει αν τον εγκαταλείψουν και οι
σκληρότεροι των kasselistas, όπως ο Γιώργος Λιάγκας, ο Άρης
Σπηλιωτόπουλος, ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο/η Πεν Νταλαούρα.
Ήδη στα παρασκήνια του ΣΥΡΙΖΑ η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θεωρείται κομβική για τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου. Αν ο Stefanos δεν συμφωνήσει με τους συντρόφους του να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκαθαρίσει τι εννοεί λέγοντας για «μαύρα ταμεία» στον ΣΥΡΙΖΑ, και να δηλώσει, ρητά και κατηγορηματικά, πως «ούτε τώρα ούτε επί Τσίπρα υπήρξε χρηματισμός στελεχών και του κόμματος» τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι δραματικές και ενδεχομένως να έχουμε διάσπαση ακόμη και πριν την 6η Οκτωβρίου, όταν θα συνέλθει το συνέδριο του κόμματος για τις καταστατικές αλλαγές, τις «ιδέες», όπως ονομάζει τις επιθυμίες του ο Πρόεδρος Κασσελάκης. Εάν δεν το πράξει τότε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και την πιθανότητα να αρχίσουν να τον λιθοβολούν και σύμμαχοί του, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολλάκης, ο Πάνος Ρήγας, η Ράνια Σβίγγου, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι «μαύρα ταμεία» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξαν ποτέ και μάλιστα ούτε ο Μητσοτάκης δεν διανοήθηκε να κατηγορήσει για διαφθορά τον Τσίπρα.
Το πρόσθετο επιχείρημα προκειμένου να αναδιπλωθεί ο Stefanos είναι ότι τη μεγάλη ζημιά, με τις συζητήσεις για «μαύρα ταμεία», διαφθορά και μίζες, δεν την υφίστανται ο Μητσοτάκης και η ΝΔ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι διατείνονται ότι η συμπεριφορά του Κασσελάκη (στο συγκεκριμένο θέμα) πολιτικά παραπέμπει σε αυτοκτονικό ιδεασμό. Θεωρούν μάλιστα σίγουρη την κλήση του, κάποια στιγμή, από τον εισαγγελέα προκειμένου να προσκομίσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες του. Και φυσικά θεωρούν περισσότερο και από σίγουρο ότι ο Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ θα κάνουν, προεκλογικά, φέϊγ βολάν τα «μαύρα ταμεία» του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ίσως και ο σημαντικότερος λόγος που ακόμη και Kasselistas λένε στον Stefanos αφενός να ανασκευάσει τα περί μαύρων ταμείων και αφετέρου «να επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση της δεξιάς και την οικογένεια Μητσοτάκη για ‘’μαύρο χρήμα’’, ‘’μαύρα ταμεία’’ και ‘’μαύρες σακκούλες’’ από προμήθειες και αναθέσεις έργων σε ημετέρους και μεγαλοεπιχειρηματίες».
Όμως δεν είναι βέβαιον ότι ο Κασσελάκης θα τους ακούσει. Τα όσα είπε την Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία και την επομένη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη συνηγορούν περί του αντιθέτου, ό,τι δηλαδή θα επιμείνει στη γραμμή περί διεφθαρμένου ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην συνοχή του κόμματος. Άλλωστε, οι συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου, θεωρούν πως οι «οκτώ» δεν θα πρέπει να επιμείνουν να υπάρξει κείμενο για τα «μαύρα ταμεία» το οποίο θα δοθεί και στη δημόσιότητα επειδή, όπως λένε, οι εξηγήσεις που παρείχε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ο Κασσελάκης για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και των Μέσων Ενημέρωσης (ΑΥΓΗ, Κόκκινο) ήταν επαρκείς.
Βέβαια, ο Stefanos έχει εύκολους τους μεταμορφισμούς. Ενώ έκανε άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ με τα «μαύρα ταμεία» του Τσίπρα μπορεί να ισχυριστεί ότι ποτέ ο ίδιος δεν είπε ότι υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ. Και να τους στείλει όλους στο ψυχιατρείο. Ο μόνος που μάλλον δεν θα χρειαστεί να νοσηλευθεί είναι ο Τσίπρας αφού ο πρώην πρωθυπουργός έχει κάνει delete οτιδήποτε αφορά τον Κασσελάκη. Ούτε λαμβάνει υπόψιν του τα όσα «ανερμάτιστα» «βλακώδη» και «ανερμάτιστα» λέει ο διάδοχός του. Ούτε και πρόκειται ποτέ να «τσιμπήσει» και να του απαντήσει επειδή, κατά τη γνώμη συνομιλητών του Αλέξη, αυτό θέλει ο Κασσελάκης.
Πάντως, είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Κασσελάκης, παρά τους (πιθανολογούμενους) μεταμορφισμούς του, δεν εγκαταλείπει την βούλησή του να καθαρίσει, πάση θυσία, την Κουμουνδούρου από οτιδήποτε αριστερό και «Τσιπρικό» έχει απομείνει προκειμένου να έχει ένα καθαρό προσωπικό κόμμα, το οποίο θα μπορούσε να γίνει και κυβερνητικός εταίρος στην (λίαν πιθανή) περίπτωση που στις επόμενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν έγινε υπουργός του Μητσοτάκη το 2019 μπορεί να γίνει με οκτώ χρόνια καθυστέρηση, το 2027, και μάλιστα έχοντας και την ιδιότητα του αντιπροέδρου», λένε οι άσπονδοι φίλου του Stefanos. Και προσθέτουν «όσο συνειδητοποιεί ότι δεν πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός τόσο περισσότερο προσανατολίζεται στη δημιουργία των Kasselistas, ενός μικρού κόμματος με 15-20 βουλευτές, το οποίο -στην εποχή της μη αυτοδυναμίας που εισερχόμαστε- θα μετέχει της κυβερνήσεως και θα απολαμβάνει των ωφελημάτων της εξουσίας.
Αντί να λάβει μέρος στις διαδικασίες αναδιοργάνωσης της Κεντροαριστεράς, όπως τον προτρέπουν οι περισσότεροι και δεν του αρέσει, είναι καλύτερα για τον Κασσελάκη να γίνει κυβερνητικός εταίρος της Κεντροδεξιάς. Μάλιστα, όσοι τον γνωρίζουν καλά διατείνονται πως η πιθανολογούμενη στροφή του Κασσελάκη από την Κεντροαριστερά στην Κεντροδεξιά υπαγορεύεται κι από έναν ακόμη λόγο. Εάν η Άννα Διαμαντοπούλου λάβει μέρος, όπως ακούγεται, στην κούρσα εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και κερδίσει τότε ο Μητσοτάκης θα έχει έναν σίγουρο εταίρο και σύμμαχο και δεν θα χρειαστεί να διαπραγματευθεί την κυβερνητική σταθερότητα με τον Κασσελάκη ή να γίνει όμηρος του Βελόπουλου. Όμως το ίδιο σκέπτονται και οι αντιφρονούντες. Δεν θα αφήσουν, λένε, τον Κασσελάκη να τους απαξιώνει, να τους …ξεδοντιάζει και να τους αποτελειώσει στο συνέδριο με την κατάργηση της κομματικής δομής και τη μετατροπή της Κεντρικής Επιτροπής σε σώμα κληρωτών(!). Θα κινηθούν πριν από αυτόν.
Επειδή η απόφαση που θα λάβουν είναι, όπως λένε, στρατηγικού χαρακτήρα για την Αριστερά δίνουν ραντεβού για τον Σεπτέμβριο. Τότε θα ληφθεί η απόφαση για το τι θα κάνουν. Πριν το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πριν την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Εξυπακούεται πως μια νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα επηρεάσει ακόμη και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αφού η προοπτική δημιουργίας της μεγάλης Προοδευτικής και αντιδεξιάς Παράταξης θα γίνει ευκρινέστερη. Όμως ακόμη κι αν δεν ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να έχουμε την ελληνική εκδοχή του Λαϊκού Μετώπου, μια εκλογική συμμαχία με τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, τον Κόσμο του Πέτρου Κόκκαλη, αριστερόστροφα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προσωπικότητες και συλλογικότητες του προοδευτικού χώρου, η οποία θα διεκδικήσει, υπό την ηγεσία προσώπου ευρύτερης αποδοχής και ακτινοβολίας, να ξαναδώσει υπόσταση στην έννοια της κυβερνώσας αριστεράς. Βέβαια, ένα Λαϊκό Μέτωπο χωρίς τα επίσημα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα έχει, εκ των πραγμάτων, περιορισμένη εκλογική απήχηση και ίσως χρειαστεί να προσφύγει στη βοήθεια και του Τσίπρα προκειμένου να καταστεί σοβαρή και υπολογίσιμη πολιτική δύναμη. Και οπωσδήποτε είναι κρίσιμος ο χρόνος της συγκρότησής του αφού κάποιοι εκ των βουλευτών δεν θα ήθελαν να κατηγορηθούν ότι παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή και στερούν από τον ΣΥΡΙΖΑ την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Βέβαια, η απάντηση που τους δίνεται είναι αφενός ότι η πολιτική είναι η τέχνη των δυνατοτήτων και αφετέρου πως όσοι είναι επιεικείς με τον εαυτό τους καταστρέφουν το κόμμα και καθυστερώντας τις ζυμώσεις για την Προοδευτική Παράταξη υπονομεύουν την προοπτική πολιτικής αλλαγής.
Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να επιταχυνθούν και για έναν ακόμη λόγο. Η επίθεση Κασσελάκη στην συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα αναμένεται να έχει και εσωτερικές αναταράξεις καθώς οι επιχειρηματίες (Εξάρχου, Μπάκος και Καϋμενάκης) που βρίσκονται πίσω από το deal έχουν στην κυριότητά τους Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία μέχρι τώρα προσέγγιζαν μάλλον με θετική διάθεση τα συμβαίνοντα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Μάλιστα, ορισμένοι «δεν κατανοούν», όπως μάς λένε, «την εμπλοκή του Stefanos στα επιχειρηματικά παιχνίδια και μάλιστα με τέτοια ένταση και συχνότητα αναρτήσεων όταν μέχρι τώρα δήλωνε ότι ο ίδιος, σε αντίθεση με τον Τσίπρα, θα πολεμήσει μέχρι τέλους τα συμφέροντα και δεν τον πειράζει αν πέσει μαζί τους και ο ίδιος». Σημειωτέον πως για το θέμα του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα ο Κασσελάκης φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να μην έχει ζητήσει τη γνώμη των υπευθύνων για τα θέματα των τραπεζών και της οικονομίας, αλλά να το αντιμετωπίζει, όπως άλλωστε συνηθίζει, και αυτό με βάση την προσωπική του οπτική και ατζέντα στα πράγματα.
Οπτική και ατζέντα με την οποίαν διαφωνούν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία αναμένεται -από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και Τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού)- να κάνουν γνωστή τη διαφωνία τους. Από τον Ζαχαριάδη και τον Σπίρτζη μέχρι τον Γιώργο Τσίπρα και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Εν αναμονή λοιπόν της συζήτησης στην Πολιτική Γραμματεία κινούνται τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι οκτώ διαφωνούντες, αλλά και κάποιοι σύμμαχοι του Stefanos θα επιμείνουν να τελειώσει το θέμα των «μαύρων ταμείων». Οι σύμμαχοι θα στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα, όχι όμως και τον Χρήστο Σπίρτζη. Η παραπομπή του πρώην υπουργού στο Πειθαρχικό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μετά και την προχθεσινή ραδιοφωνική γνωμάτευση του Κασσελάκη. Παραπομπή που μάλλον δεν απασχολεί τον Σπίρτζη αφού από μακρού χρόνου κινείται εκτός των προδιαγραφών του κόμματος των Kasselistas και στο παρασκήνιο προσπαθεί να στήσει γέφυρες με παλιούς του συντρόφους στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, το οπλοστάσιο Σπίρτζη κατά Κασσελάκη ενισχύθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ο Μπάμπης Παπαδάκης, διευθυντής του γραφείου τύπου του Κασσελάκη, βρίσκεται σε ομαδική επικοινωνία με τον (εξαιρετικό και όχι «ξεπεσμένο») στιχουργό Νίκο Μωραΐτη και διάφορα συριζαϊκά τρολς προκειμένου να αποδοκιμάζονται δηλώσεις και συμπεριφορές αντιφρονούντων, όπως ο Σπίρτζης. Την Πέμπτη, στην Πολιτική Γραμματεία, ο Stefanos πήρε πάντως αποστάσεις λέγοντας ότι οι επιθέσεις των τρολς δεν γίνονται με δική του εντολή και ο ίδιος έχει χιλιάδες φόλουερς για τις αναρτήσεις των οποίων δεν μπορεί ο ίδιος να ευθύνεται.
Ευθύνεται όμως για την αυξανόμενη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σταδιακά μετατρέπεται σ’ ένα πολιτικό κέλυφος χωρίς οργανωτικό περιεχόμενο. Αν μάλιστα υιοθετηθούν οι ιδέες -προσοχη: οι ιδέες, όχι οι προτάσεις- Κασσελάκη τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί από κόμμα σε προσωπική πολιτική πλατφόρμα. Αυτό θέλουν να προλάβουν οι «οκτώ» αλλά και όσοι από τους συμμάχους συμμερίζονται τις αγωνίες τους. Η επιτυχία του γαλλικού Λαϊκού Μετώπου ενίσχυσε την επιχειρηματολογία των «οκτώ» της Πολιτικής Γραμματείας και των «87» της Κεντρικής Επιτροπής για αναδιοργάνωση της πληθυντικής Αριστεράς, αλλά και όσων εκ των συμμάχων του Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Παππάς, έχουν τη γνώμη πως πρέπει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να ενωθούν σε (εκλογική) σάρκα μία και να εκλέξουν επικεφαλής, ο οποίος στις βουλευτικές εκλογές θα τεθεί απέναντι στον Μητσοτάκη. Επικεφαλής που θα εκλεγεί από τη βάση και ο οποίος μπορεί να μην είναι ο Κασσελάκης ή ο Ανδρουλάκης, αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Στον κατάλογο αυτό μπορούν να περιλαμβάνονται οι δύο πρώην πρωθυπουργοί (Παπανδρέου και Τσίπρας) αλλά και όποιος/α άλλος/η επιθυμεί.
Η πρόταση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο να τελεσφορήσει και οπωσδήποτε είναι και ένας επιπλέον λόγος που ο Stefanos δεν θέλει με τίποτε να ακούσει για την Κεντροαριστερά χωρίς τον ίδιον επικεφαλής. Όχι μόνον δεν θέλει να ακούσει, αλλά και θα σαμποτάρει, όπως λένε, παντί τρόπω κάθε προσπάθεια να τεθεί στην ίδια εκλογική κάλπη με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Χάρη Δούκα και οποιονδήποτε άλλον μπορεί να τον στείλει στην ανεργία. «Δεν μπορεί να μαγειρεύει ο Τσίπρας και να πληρώνω τον λογαριασμό εγώ», θα μπορούσε να ήταν η απάντηση του Κασσελάκη, αλλά δυστυχώς δεν του την έγραψε κάποιος εκ των λογογράφων του. Ποτέ δεν είναι αργά, θα μου πείτε. Και αύριο, όπως είπε και η Σκάρλετ, είναι μια άλλη μέρα…
Ήδη στα παρασκήνια του ΣΥΡΙΖΑ η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θεωρείται κομβική για τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου. Αν ο Stefanos δεν συμφωνήσει με τους συντρόφους του να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκαθαρίσει τι εννοεί λέγοντας για «μαύρα ταμεία» στον ΣΥΡΙΖΑ, και να δηλώσει, ρητά και κατηγορηματικά, πως «ούτε τώρα ούτε επί Τσίπρα υπήρξε χρηματισμός στελεχών και του κόμματος» τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι δραματικές και ενδεχομένως να έχουμε διάσπαση ακόμη και πριν την 6η Οκτωβρίου, όταν θα συνέλθει το συνέδριο του κόμματος για τις καταστατικές αλλαγές, τις «ιδέες», όπως ονομάζει τις επιθυμίες του ο Πρόεδρος Κασσελάκης. Εάν δεν το πράξει τότε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και την πιθανότητα να αρχίσουν να τον λιθοβολούν και σύμμαχοί του, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολλάκης, ο Πάνος Ρήγας, η Ράνια Σβίγγου, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι «μαύρα ταμεία» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξαν ποτέ και μάλιστα ούτε ο Μητσοτάκης δεν διανοήθηκε να κατηγορήσει για διαφθορά τον Τσίπρα.
Το πρόσθετο επιχείρημα προκειμένου να αναδιπλωθεί ο Stefanos είναι ότι τη μεγάλη ζημιά, με τις συζητήσεις για «μαύρα ταμεία», διαφθορά και μίζες, δεν την υφίστανται ο Μητσοτάκης και η ΝΔ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι διατείνονται ότι η συμπεριφορά του Κασσελάκη (στο συγκεκριμένο θέμα) πολιτικά παραπέμπει σε αυτοκτονικό ιδεασμό. Θεωρούν μάλιστα σίγουρη την κλήση του, κάποια στιγμή, από τον εισαγγελέα προκειμένου να προσκομίσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες του. Και φυσικά θεωρούν περισσότερο και από σίγουρο ότι ο Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ θα κάνουν, προεκλογικά, φέϊγ βολάν τα «μαύρα ταμεία» του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ίσως και ο σημαντικότερος λόγος που ακόμη και Kasselistas λένε στον Stefanos αφενός να ανασκευάσει τα περί μαύρων ταμείων και αφετέρου «να επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση της δεξιάς και την οικογένεια Μητσοτάκη για ‘’μαύρο χρήμα’’, ‘’μαύρα ταμεία’’ και ‘’μαύρες σακκούλες’’ από προμήθειες και αναθέσεις έργων σε ημετέρους και μεγαλοεπιχειρηματίες».
Όμως δεν είναι βέβαιον ότι ο Κασσελάκης θα τους ακούσει. Τα όσα είπε την Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία και την επομένη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη συνηγορούν περί του αντιθέτου, ό,τι δηλαδή θα επιμείνει στη γραμμή περί διεφθαρμένου ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην συνοχή του κόμματος. Άλλωστε, οι συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου, θεωρούν πως οι «οκτώ» δεν θα πρέπει να επιμείνουν να υπάρξει κείμενο για τα «μαύρα ταμεία» το οποίο θα δοθεί και στη δημόσιότητα επειδή, όπως λένε, οι εξηγήσεις που παρείχε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ο Κασσελάκης για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και των Μέσων Ενημέρωσης (ΑΥΓΗ, Κόκκινο) ήταν επαρκείς.
Βέβαια, ο Stefanos έχει εύκολους τους μεταμορφισμούς. Ενώ έκανε άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ με τα «μαύρα ταμεία» του Τσίπρα μπορεί να ισχυριστεί ότι ποτέ ο ίδιος δεν είπε ότι υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ. Και να τους στείλει όλους στο ψυχιατρείο. Ο μόνος που μάλλον δεν θα χρειαστεί να νοσηλευθεί είναι ο Τσίπρας αφού ο πρώην πρωθυπουργός έχει κάνει delete οτιδήποτε αφορά τον Κασσελάκη. Ούτε λαμβάνει υπόψιν του τα όσα «ανερμάτιστα» «βλακώδη» και «ανερμάτιστα» λέει ο διάδοχός του. Ούτε και πρόκειται ποτέ να «τσιμπήσει» και να του απαντήσει επειδή, κατά τη γνώμη συνομιλητών του Αλέξη, αυτό θέλει ο Κασσελάκης.
Πάντως, είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Κασσελάκης, παρά τους (πιθανολογούμενους) μεταμορφισμούς του, δεν εγκαταλείπει την βούλησή του να καθαρίσει, πάση θυσία, την Κουμουνδούρου από οτιδήποτε αριστερό και «Τσιπρικό» έχει απομείνει προκειμένου να έχει ένα καθαρό προσωπικό κόμμα, το οποίο θα μπορούσε να γίνει και κυβερνητικός εταίρος στην (λίαν πιθανή) περίπτωση που στις επόμενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν έγινε υπουργός του Μητσοτάκη το 2019 μπορεί να γίνει με οκτώ χρόνια καθυστέρηση, το 2027, και μάλιστα έχοντας και την ιδιότητα του αντιπροέδρου», λένε οι άσπονδοι φίλου του Stefanos. Και προσθέτουν «όσο συνειδητοποιεί ότι δεν πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός τόσο περισσότερο προσανατολίζεται στη δημιουργία των Kasselistas, ενός μικρού κόμματος με 15-20 βουλευτές, το οποίο -στην εποχή της μη αυτοδυναμίας που εισερχόμαστε- θα μετέχει της κυβερνήσεως και θα απολαμβάνει των ωφελημάτων της εξουσίας.
Αντί να λάβει μέρος στις διαδικασίες αναδιοργάνωσης της Κεντροαριστεράς, όπως τον προτρέπουν οι περισσότεροι και δεν του αρέσει, είναι καλύτερα για τον Κασσελάκη να γίνει κυβερνητικός εταίρος της Κεντροδεξιάς. Μάλιστα, όσοι τον γνωρίζουν καλά διατείνονται πως η πιθανολογούμενη στροφή του Κασσελάκη από την Κεντροαριστερά στην Κεντροδεξιά υπαγορεύεται κι από έναν ακόμη λόγο. Εάν η Άννα Διαμαντοπούλου λάβει μέρος, όπως ακούγεται, στην κούρσα εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και κερδίσει τότε ο Μητσοτάκης θα έχει έναν σίγουρο εταίρο και σύμμαχο και δεν θα χρειαστεί να διαπραγματευθεί την κυβερνητική σταθερότητα με τον Κασσελάκη ή να γίνει όμηρος του Βελόπουλου. Όμως το ίδιο σκέπτονται και οι αντιφρονούντες. Δεν θα αφήσουν, λένε, τον Κασσελάκη να τους απαξιώνει, να τους …ξεδοντιάζει και να τους αποτελειώσει στο συνέδριο με την κατάργηση της κομματικής δομής και τη μετατροπή της Κεντρικής Επιτροπής σε σώμα κληρωτών(!). Θα κινηθούν πριν από αυτόν.
Επειδή η απόφαση που θα λάβουν είναι, όπως λένε, στρατηγικού χαρακτήρα για την Αριστερά δίνουν ραντεβού για τον Σεπτέμβριο. Τότε θα ληφθεί η απόφαση για το τι θα κάνουν. Πριν το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πριν την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Εξυπακούεται πως μια νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα επηρεάσει ακόμη και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αφού η προοπτική δημιουργίας της μεγάλης Προοδευτικής και αντιδεξιάς Παράταξης θα γίνει ευκρινέστερη. Όμως ακόμη κι αν δεν ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να έχουμε την ελληνική εκδοχή του Λαϊκού Μετώπου, μια εκλογική συμμαχία με τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, τον Κόσμο του Πέτρου Κόκκαλη, αριστερόστροφα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προσωπικότητες και συλλογικότητες του προοδευτικού χώρου, η οποία θα διεκδικήσει, υπό την ηγεσία προσώπου ευρύτερης αποδοχής και ακτινοβολίας, να ξαναδώσει υπόσταση στην έννοια της κυβερνώσας αριστεράς. Βέβαια, ένα Λαϊκό Μέτωπο χωρίς τα επίσημα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα έχει, εκ των πραγμάτων, περιορισμένη εκλογική απήχηση και ίσως χρειαστεί να προσφύγει στη βοήθεια και του Τσίπρα προκειμένου να καταστεί σοβαρή και υπολογίσιμη πολιτική δύναμη. Και οπωσδήποτε είναι κρίσιμος ο χρόνος της συγκρότησής του αφού κάποιοι εκ των βουλευτών δεν θα ήθελαν να κατηγορηθούν ότι παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή και στερούν από τον ΣΥΡΙΖΑ την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Βέβαια, η απάντηση που τους δίνεται είναι αφενός ότι η πολιτική είναι η τέχνη των δυνατοτήτων και αφετέρου πως όσοι είναι επιεικείς με τον εαυτό τους καταστρέφουν το κόμμα και καθυστερώντας τις ζυμώσεις για την Προοδευτική Παράταξη υπονομεύουν την προοπτική πολιτικής αλλαγής.
Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να επιταχυνθούν και για έναν ακόμη λόγο. Η επίθεση Κασσελάκη στην συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα αναμένεται να έχει και εσωτερικές αναταράξεις καθώς οι επιχειρηματίες (Εξάρχου, Μπάκος και Καϋμενάκης) που βρίσκονται πίσω από το deal έχουν στην κυριότητά τους Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία μέχρι τώρα προσέγγιζαν μάλλον με θετική διάθεση τα συμβαίνοντα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Μάλιστα, ορισμένοι «δεν κατανοούν», όπως μάς λένε, «την εμπλοκή του Stefanos στα επιχειρηματικά παιχνίδια και μάλιστα με τέτοια ένταση και συχνότητα αναρτήσεων όταν μέχρι τώρα δήλωνε ότι ο ίδιος, σε αντίθεση με τον Τσίπρα, θα πολεμήσει μέχρι τέλους τα συμφέροντα και δεν τον πειράζει αν πέσει μαζί τους και ο ίδιος». Σημειωτέον πως για το θέμα του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα ο Κασσελάκης φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να μην έχει ζητήσει τη γνώμη των υπευθύνων για τα θέματα των τραπεζών και της οικονομίας, αλλά να το αντιμετωπίζει, όπως άλλωστε συνηθίζει, και αυτό με βάση την προσωπική του οπτική και ατζέντα στα πράγματα.
Οπτική και ατζέντα με την οποίαν διαφωνούν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία αναμένεται -από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και Τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού)- να κάνουν γνωστή τη διαφωνία τους. Από τον Ζαχαριάδη και τον Σπίρτζη μέχρι τον Γιώργο Τσίπρα και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Εν αναμονή λοιπόν της συζήτησης στην Πολιτική Γραμματεία κινούνται τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι οκτώ διαφωνούντες, αλλά και κάποιοι σύμμαχοι του Stefanos θα επιμείνουν να τελειώσει το θέμα των «μαύρων ταμείων». Οι σύμμαχοι θα στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα, όχι όμως και τον Χρήστο Σπίρτζη. Η παραπομπή του πρώην υπουργού στο Πειθαρχικό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μετά και την προχθεσινή ραδιοφωνική γνωμάτευση του Κασσελάκη. Παραπομπή που μάλλον δεν απασχολεί τον Σπίρτζη αφού από μακρού χρόνου κινείται εκτός των προδιαγραφών του κόμματος των Kasselistas και στο παρασκήνιο προσπαθεί να στήσει γέφυρες με παλιούς του συντρόφους στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, το οπλοστάσιο Σπίρτζη κατά Κασσελάκη ενισχύθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ο Μπάμπης Παπαδάκης, διευθυντής του γραφείου τύπου του Κασσελάκη, βρίσκεται σε ομαδική επικοινωνία με τον (εξαιρετικό και όχι «ξεπεσμένο») στιχουργό Νίκο Μωραΐτη και διάφορα συριζαϊκά τρολς προκειμένου να αποδοκιμάζονται δηλώσεις και συμπεριφορές αντιφρονούντων, όπως ο Σπίρτζης. Την Πέμπτη, στην Πολιτική Γραμματεία, ο Stefanos πήρε πάντως αποστάσεις λέγοντας ότι οι επιθέσεις των τρολς δεν γίνονται με δική του εντολή και ο ίδιος έχει χιλιάδες φόλουερς για τις αναρτήσεις των οποίων δεν μπορεί ο ίδιος να ευθύνεται.
Ευθύνεται όμως για την αυξανόμενη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σταδιακά μετατρέπεται σ’ ένα πολιτικό κέλυφος χωρίς οργανωτικό περιεχόμενο. Αν μάλιστα υιοθετηθούν οι ιδέες -προσοχη: οι ιδέες, όχι οι προτάσεις- Κασσελάκη τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί από κόμμα σε προσωπική πολιτική πλατφόρμα. Αυτό θέλουν να προλάβουν οι «οκτώ» αλλά και όσοι από τους συμμάχους συμμερίζονται τις αγωνίες τους. Η επιτυχία του γαλλικού Λαϊκού Μετώπου ενίσχυσε την επιχειρηματολογία των «οκτώ» της Πολιτικής Γραμματείας και των «87» της Κεντρικής Επιτροπής για αναδιοργάνωση της πληθυντικής Αριστεράς, αλλά και όσων εκ των συμμάχων του Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Παππάς, έχουν τη γνώμη πως πρέπει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να ενωθούν σε (εκλογική) σάρκα μία και να εκλέξουν επικεφαλής, ο οποίος στις βουλευτικές εκλογές θα τεθεί απέναντι στον Μητσοτάκη. Επικεφαλής που θα εκλεγεί από τη βάση και ο οποίος μπορεί να μην είναι ο Κασσελάκης ή ο Ανδρουλάκης, αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Στον κατάλογο αυτό μπορούν να περιλαμβάνονται οι δύο πρώην πρωθυπουργοί (Παπανδρέου και Τσίπρας) αλλά και όποιος/α άλλος/η επιθυμεί.
Η πρόταση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο να τελεσφορήσει και οπωσδήποτε είναι και ένας επιπλέον λόγος που ο Stefanos δεν θέλει με τίποτε να ακούσει για την Κεντροαριστερά χωρίς τον ίδιον επικεφαλής. Όχι μόνον δεν θέλει να ακούσει, αλλά και θα σαμποτάρει, όπως λένε, παντί τρόπω κάθε προσπάθεια να τεθεί στην ίδια εκλογική κάλπη με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Χάρη Δούκα και οποιονδήποτε άλλον μπορεί να τον στείλει στην ανεργία. «Δεν μπορεί να μαγειρεύει ο Τσίπρας και να πληρώνω τον λογαριασμό εγώ», θα μπορούσε να ήταν η απάντηση του Κασσελάκη, αλλά δυστυχώς δεν του την έγραψε κάποιος εκ των λογογράφων του. Ποτέ δεν είναι αργά, θα μου πείτε. Και αύριο, όπως είπε και η Σκάρλετ, είναι μια άλλη μέρα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου