Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει τη μνήμη

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να τονώσει τη μνήμη των μεσηλίκων και ηλικιωμένων πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι μια διατροφή με λίγα λιπαρά, αναφέρουν ισπανοί ερευνητές.
Επιπλέον... η μακροχρόνια υιοθέτησή της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδηλώσεως άνοιας, γράφουν στην «Επιθεώρηση Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής & Ψυχιατρικής» (JNNP).

Η μεσογειακή διατροφή έχει κατ’ επανάληψιν συσχετισθεί με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μείωση του κινδύνου εκδηλώσεως καρκίνου, αλλά νεώτερα ευρήματα δείχνουν πως κάνει καλό και στο μυαλό.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 522 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 55 έως 80 ετών, οι οποίοι διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, είτε επειδή έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη είτε επειδή είχαν πολλαπλούς άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Οι εθελοντές χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή με κύριο λίπος καθημερινά το ελαιόλαδο, η δεύτερη μεσογειακή διατροφή που περιείχε καθημερινά ξηρούς καρπούς και η Τρίτη μία διατροφή λίγων λιπαρών, η οποία είθισται να συνιστάται για την πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Τόσο κατά την έναρξη, όσο και έπειτα από 6,5 χρόνια κατά μέσον όρο, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.

Από τους 60 που παρουσίαζαν ήπια νοητική διαταραχή (είναι μία κατάσταση που θεωρείται πρόδρομος μορφή της άνοιας), οι 23 είχαν ακολουθήσει την λίγων λιπαρών διατροφή, οι 18 τη διατροφή με το ελαιόλαδο και οι 19 τη διατροφή με τους ξηρούς καρπούς.

Από τους 35 που είχαν εκδηλώσει στο μεσοδιάστημα άνοια, οι 17 ακολουθούσαν τη διατροφή των λίγων λιπαρών, οι 12 αυτή με το ελαιόλαδο και οι 6 αυτή με τα καρύδια.

Από τους εθελοντές που δεν είχαν άνοια ή ήπια νοητική διαταραχή, όσοι ακολουθούσαν τις μεσογειακές διατροφές πέτυχαν υψηλότερη μέση βαθμολογία στα τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν τη διατροφή των λίγων λιπαρών.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ακόμα και όταν ελήφθησαν υπ’ όψιν όλοι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ακόμα και η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό άνοιας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ναβάρα που πραγματοποίησαν τη μελέτη, λένε πως τα ευρήματά τους υποστηρίζουν εκείνα τα οποία έχουν καταδείξει προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής στην λειτουργία του εγκεφάλου.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου