Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Ο εμίρης του Κατάρ, η ελληνική γραφειοκρατία και οι επενδύσεις 2 δις. δολλαρίων που τελικά ποτέ δεν έγιναν

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλαντζής
Η κρίση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις σχέσεις του Κατάρ με τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου και τις χώρες του Ισλαμικού κόσμου, με πρόσχημα την υποτιθέμενη οικονομική υποστήριξη του Κατάρ σε μουσουλμανικές εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, δημιουργεί ερωτήματα για το μέλλον και τη σχέση μεταξύ των κρατών της Αραβικής Χερσονήσου, με στόχο όλων, τα μεγάλα συμβόλαια που προκύπτουν από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις επενδύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια στις πλούσιες χώρες της περιοχής.
Η ελληνική ναυτιλία παρούσα εκεί με συμβόλαια που αφορούν πλοία LNG και LPG παρακολουθεί τις εξελίξεις και τον
αποκλεισμό που προχωρούν οι γύρω χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία προς το Κατάρ, δημιουργώντας οικονομική αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Η επιρροή ή όχι στα ναύλα και την πρόσβαση στα λιμάνια είναι πολύ νωρίς ακόμη να φανεί αν θα επηρεάσει την παγκόσμια ναυτιλία, άρα και την ελληνική.
Η κρίση στο Κατάρ έρχεται να υπενθυμίσει την υπόθεση των επενδύσεων που επιθυμούσε να κάνει στην Ελλάδα ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι και τελικά δεν μπόρεσε να τις ολοκληρώσει, εμποδιζόμενος από την ελληνική γραφειοκρατία.
Αφού είχε συναντηθεί με όλους τους πρωθυπουργούς των τελευταίων ετών, αφού επιθυμούσε να πληρώσει κανονικά στο ελληνικό κράτος τους φόρους που του αναλογούσαν, αντιμετώπισε την απίστευτη ελληνική γραφειοκρατία που αφορά τις επενδύσεις και τις αγορές νησιών, όπως η Οξυά στο Ιόνιο που ήθελε να τη μετατρέψει σε art island και η περιοχή στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, που ουσιαστικά έμειναν αδρανείς, μπλοκάροντάς τες δασαρχείο, πολεοδομία κλπ.
Το επενδυτικό fund του Κατάρ, από τα ισχυρότερα στον κόσμο, με portfolio που διαχειρίζεται από τους οίκους Tiffany & Co, Valentino και Louis Vuitton μέχρι τον έλεγχο της γνωστής βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury’s, τα διάσημα πολυκαταστήματα «Harrods», τα κινηματογραφικά στούντιο της Miramax , ενώ είναι και στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου αυτοκινητοβιομηχανιών της Volkswagen και της Porsche και κανείς δε ξέρει τις τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και μετρητά στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.
Ο εμίρης του Κατάρ επισκεπτόμενος την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι είχε την πρόθεση να επενδύσει σε ακίνητα, τράπεζες και τουρισμό, όπως έκανε και στην Τουρκία, όμως αντιμετώπισε εμπόδια που το κράτος ηθελημένα ή μη, τα έβαλε.
Το ερώτημα είναι αν θα συνεχιστεί αυτή η πρακτική, εμποδίων και μη άρση της γραφειοκρατίας απέναντι στις επενδύσεις και να γίνει επιτέλους πράξη, μια ενιαία υπογραφή για όλους τους φορείς που εμπλέκονται, με μόνη εξαίρεση την υποχρεωτική προστασία του περιβάλλοντος.
Η περιπέτεια με το Costa Navarino στη Μεσσηνία, που για να ολοκληρωθεί απαιτούσε χιλιάδες υπογραφές και σήμερα έχει εκτινάξει τον νομό τουριστικά, καθιστώντας τον διεθνή προορισμό, σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο, έχει μείνει στην ιστορία.
Η επένδυση του Ελληνικού που ακόμη και σήμερα κολλάει στο δασαρχείο, μια επένδυση που θα δώσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, η επένδυση στην Αφάντου στη Ρόδο με το γκολφ που δεν υλοποιείται, αυτή της Μονής Τοπλού στη Σητεία της Κρήτης, στη Χαλκιδική και τόσες άλλες ανα την Ελλάδα, δεν μπορούν να γίνουν εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των εμποδίων από φορείς.
Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να υιοθετήσει την αμερικανική λογική διευκολύνσεων για επενδύσεις, της μιας υπογραφής και να αφήσει τους ιδιώτες να επενδύσουν στη χώρα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, των νέων ανθρώπων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, μιας και στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα η λέξη επένδυση αποτελεί ανέκδοτο, όπως είχε δηλώσει και ο εμίρης του Κατάρ λίγο καιρό πριν.

(Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι Ναυτιλιακός Οικονομολόγος και Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (ΙΑΜΕ) -Μέλος του Τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου