Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Ηθικό Αειζητούμενο


Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
Η (Ελληνική) Αριστερά και ιδίως ο κυβερνητικός της κλάδος / εκπρόσωπος διαφημίζει κάποια χαρακτηριστικά της γνωρίσματα.Εξέχουσα θέση κατέχει το: «Ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».(Σ.Σ Σε αντιδιαστολή με τα λοιπά …. ανήθικα κόμματα; Όπως πχ τους ΑΝΕΛ με τους οποίους συγκυβερνά και συμβαίνει να είναι Δεξιοί;).
Η διακυβέρνηση όμως έχει κόστος και αποκαλύψεις, αφού «Αρχή άνδρα – και γυναίκα – δείκνυσι».
Το όποιο «Ηθικό πλεονέκτημα» υπήρχε (;) χάθηκε, ή δεν διαπιστώθηκε.

Περιέργως ακόμη το επικαλούνται ως – υπαρκτό;- προσόν. Ενώ, ταυτόχρονα, αυτοαναιρούνται παραδεχόμενοι ότι δεν τήρησαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις λόγω …. ανάγκης (!).
Αναπόφευκτα αναφύεται το ερώτημα (τροφή για σκέψη /προβληματισμό):
Συνάδει η Ηθική / Ήθος / Αρετή με τους Πολιτικούς / Πολιτική πρακτική;
Είχε δίκαιο ο Μέτερνιχ (καί όσοι ασπάστηκαν και εφάρμοσαν το) ότι :
» Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»;

Η δική μου θέση είναι πως: «Ο σκοπός δεν – πρέπει να – αγιάζει τα μέσα».
Όντως οι πολιτικοί αναγκάζονται – αιφνιδίως- να παίρνουν αποφάσεις σε απρόβλεπτες, μη γνωστές εκ των προτέρων καταστάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους άλλους.
Στην πράξη, δυστυχώς, γίνεται εκμετάλλευση από επίορκους πολιτικάντηδες, οι οποίοι νομίζουν ότι έχουν ασυλία / ασυδοσία.

Έρχονται και οι ανήθικες παραγραφές και …. δένει το γλυκό!
Παράλληλα – και πονηρά – η εκάστοτε εκλογική διαδικασία χρησιμοποιείται ως «κολυμβήθρα Σιλωάμ» ώστε να ξεπλένονται όλα τα ανομήματα τους … δημοκρατικά.

Αποτελεί αρχή/ μήτρα δεινών η καθαγίαση των μέσων χάριν των σκοπιμοτήτων. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να αποτελεί: πυξίδα, οδηγό, πλοηγό των πολιτικών. Μόνον ως: καταφυγή, δικαιολογία, άλλοθι θα μπορούσε – εκ των υστέρων – κάπως να σταθεί.
Η σύγχυση που επικρατεί αναφορικά με την Πολιτική και την Ηθική οφείλεται ακριβώς στην, σιωπηρή – μιθριδατικής προέλευσης αποδοχή του ασύμβατου της συνύπαρξης των δύο. Κάτι που δίνει την δυνατότητα σε ορισμένους πολιτικούς σχηματισμούς να ….. οικειοποιούνται το (Αειζητούμενο = Αεί +ζητούμενο) Ήθος!
ΥΓ. Αν οι πολίτες – επαγγελματικά και κοινωνικά – μιμηθούν τους άρχοντες και εφαρμόσουν την μετερνίχιο θεωρία στην πράξη , τότε (ο γενικευμένος θάνατος της Ηθικής /Αρετής) θα οδηγήσει σε κοινωνική αποσάρθρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου