Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE: Τα μέιλ που καίνε υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Βήμα της Κυριακής» και τα έγγραφα που αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής» περιγράφουν τις διαστάσεις της υπόθεσης ΔΕΠΑ-ELFE, αφήνοντας έκθετους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέιλ που καίνε υπουργούς...

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που περιλαμβάνει στο ρεπορτάζ του το «Βήμα» επιβεβαιώνουν ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης γνώριζαν την εξέλιξη του υπέρογκου χρέους Λαυρεντιάδη, εμπλέκοντας στενούς συνεργάτες των υπουργών Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη Δραγασάκη και Γιώργου Σταθάκη.
Συγκεκριμένα, το τρίτο και άκρως εμπιστευτικό email στάλθηκε από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Θεόδωρο Κιτσάκο, στους Στ. Αποστόλου και Μιχάλη Νικολακάκη, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη. Σε αυτό ο κ. Κιτσάκος υπενθυμίζει την «υφιστάμενη εκκρεμότητα αναφορικά με την ενδεχόμενη ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο σύνθετο πρόβλημα των υπερχρεωμένων ELFE». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «βιώσιμη λύση» που πρότεινε ήταν να υπογραφεί ένα MoU ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και στην ELFE, βάσει του οποίου θα ρυθμιζόταν η συνολική οφειλή 91-92 εκατ. ευρώ ως εξής:
-65 με 71 εκατ. ευρώ διά της μεταβίβασης των δύο βιομηχανικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης (52 στρέμματα στο sea access terminal Καλοχωρίου και 193 στρέμματα στα Διαβατά).
-17 με 18 εκατ. ευρώ μέσω διαγραφής «κουρέματος». Πρόκειται για ισόποσες χρεώσεις τόκων υπερημερίας των τελευταίων ετών.
-3 με 10 εκατ. ευρώ μέσω ρύθμισης ισόποσων δόσεων σε 18-24 μήνες εντόκως (EURIBOR +1%).
Προϋπόθεση για να υπογραφεί το MoU από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, επισημαίνει, είναι «να ληφθεί σχετική απόφαση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ, ήτοι ΤΑΙΠΕΔ 65% και ΕΛΠΕ 35%, μιας απόφασης που, κατά την άποψή μου, χρήζει σχετικής σύμφωνης γνώμης του υπουργού Ενέργειας ως καθ’ ύλην πολιτικού προϊσταμένου της ΔΕΠΑ».
Το σχέδιο πώλησης των ακινήτων
Τα έγγραφα που δημοσιεύει η «Καθημερινή» αποκαλύπτουν τη μεθόδευση που είχε ως στόχο την πώληση στη ΔΕΠΑ ακινήτων της ELFE πραγματικής αξίας 8,9 εκατ. ευρώ σε δεκαπλάσια τιμή προκειμένου να διαγραφούν αντίστοιχου ύψους χρέη.
Συγκεκριμένα, αν και η ΔΕΠΑ είχε από το 2011 έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή που αποτιμούσε την αξία αυτών των ακινήτων σε λιγότερο από 9 εκατ. ευρώ, ο κ. Κιτσάκος εμφάνισε στη συνέλευση του ΔΣ της ΔΕΠΑ (24 Οκτωβρίου 2016) έκθεση άλλης εταιρείας που αποτιμούσε τα ακίνητα στη δεκαπλάσια τιμή, ήτοι 90 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφέρει τότε πως η δεύτερη μελέτη είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της ELFE και όχι της ΔΕΠΑ.
Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως, βάσει των εγγράφων, το μεν ακίνητο στο Καλοχώρι δεν ανήκε στην ELFE, αλλά είχε παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, το δε ακίνητο στα Διαβατά είναι πολλαπλώς βεβαρυμένο από την αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος».
ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ τελικά απέρριψαν τις προτάσεις Κιτσάκου στη έκτακτη γενική συνέλευση που συνήλθε τον Ιούνιο του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου