Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Σκάνδαλα κι εξεταστικές στην εποχή του Τρικούπη

image
Ο Τρικούπης στο βήμα


Του Τάσου Κοντογιαννίδη 

Οι παραπομπές πολιτικών σε προανακριτικές επιτροπές από εκδίκηση ή για καθησυχασμό της εξαγριωμένης κοινής γνώμης, ήταν φαινόμενο πολύ παλιό. Για κάθαρση δεν ετίθετο θέμα, διότι τότε, κάποιος θα πήγαινε φυλακή…
 Το 1891, ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, που κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε την εξουσία για να σπιλώσει τον αντίπαλο του Χαρίλαο Τρικούπη, συνέστησε εξεταστική επιτροπή για να τον παραπέμψει σε δίκη με τους υπουργούς του Γ. Θεοτόκη, Στ. Δραγούμη, Ν. Τσαμαδό και Δ. Βουλπιώτη για αιωρούμενα δήθεν σκάνδαλα…
Η σπίλωση του Τρικούπη είχε αρχίσει πριν από τις εκλογές και συνεχίστηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Δηλιγιάννη και τον φιλικά προσκείμενο σ’ αυτόν Τύπο. Ο «Ρωμηός» μάλιστα είχε γράψει τότε: « Ως πότε παλληκάρια θα ζούμε νηστικοί, και θάναι σα μανάρια οι κυβερνητικοί;»
Η πολιτική του Τρικούπη, την εποχή εκείνη στηρίχθηκε περισσότερο στον δανεισμό παρά στη φορολογία, ευελπιστώντας στην αύξηση των κρατικών εσόδων από την οικονομική ανάπτυξη. Αργότερα στηρίχτηκε στους φόρους, ενώ ο Δηλιγιάννης στα εξωτερικά δάνεια.
Είναι γεγονός, ότι την εποχή εκείνη η Ελλάδα, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό όφειλε την επιβίωσή της στους «Δανειστές» κι αυτά τα δάνεια μετατράπηκαν σε θηλιά στο λαιμό της. Το « δυστυχώς επτωχεύσαμε» το είπε ο Τρικούπης το 1893 στη Βουλή όταν επανήλθε στην εξουσία…
Το Μάρτη του 1891, είκοσι Δηλιγιαννικοί βουλευτές καταθέτουν στη Βουλή πρόταση παραπομπής του Τρικούπη στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορητήριο για σκάνδαλα από:
-Την προμήθεια χόρτου δια τα κτήνη της Φρουράς Αθηνών και Πειραιώς, την εκποίηση κτηνών του Στρατού, τις προκαταβολές στους υποστρατήγους Καραϊσκάκη ( 3.000 δρχ) και Ζυμβρακάκη (2.500 δρχ), την προμήθεια αρβυλών και καττυμάτων ( χονδρά δέρματα για μπάλωμα των φθαρμένων αρβυλών) και τα ενοίκια των στρατώνων της Χωροφυλακής Άρτας.
Στο κατηγορητήριο αναφερόταν ακόμα, οτι δάνεια 56 εκατ. δρχ. εις χρυσόν τα οποία, αντί να δαπανηθούν για τον σκοπό που ελήφθησαν, σπαταλήθηκαν στις λεγόμενες «συνήθεις και τακτικές ανάγκες της υπηρεσίας»…
Όταν ο Τρικούπης ανέβηκε στο βήμα, προτίμησε να επιτεθεί με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης παρά να αμυνθεί. Δεν θα δώσω είπε εξηγήσεις στην πλειοψηφία της Βουλής που με παραπέμπει, αλλά στην δικαστική αρχή και τόνισε ότι πρόκειται για εκδίκηση που εκπορεύεται από ευτελή κομματικά συμφέροντα. Όσο μιλούσε, ο Δηλιγιάννης αμήχανος έπαιζε το κομπολόγι του...
Η δυναμική στάση του Τρικούπη έφερε σε δύσκολη θέση τον Δηλιγιάννη που επεδίωκε αναβολή της παραπομπής για να σέρνονται οι κατηγορίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην αγόρευση του εμφανίστηκε ως παντελώς αμέτοχος του κατηγορητηρίου, ότι τελούσε εν αγνοία, αλλά αφού ετέθη, είπε, ο μηχανισμός του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έπρεπε να προχωρήσει. Όσο μιλούσε, ο Τρικούπης διάβαζε την «Παλιγγενεσία»…
Με απούσα την αντιπολίτευση, ψήφισαν 91 βουλευτές και όταν ανακοινώθηκε η παραπομπή του Τρικούπη (64 ψήφους υπέρ, 27 κατά), ξέσπασαν επευφημίες και παρατεταμένα χειροκροτήματα. Το ίδιο έγινε και στις περιπτώσεις των υπουργών…
δηλιγιαννης
Όταν ο Δηλιγιάννης, που εκμεταλλεύτηκε κομματικά την δίωξη των αντιπάλων του, διαπίστωσε ότι η κοινή γνώμη πείστηκε ότι οι κατηγορίες ήταν ασήμαντες, δεν υπήρχε δόλος και δεν συνέτρεχε εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ανέκρουσε πρύμνα! Επικαλούμενος λόγους εθνικού συμφέροντος, εμφανίσθηκε στη Βουλή δηλώνοντας, ότι, αν και το πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής είναι ορθό, εν τούτοις κατέληξε σε αντίθετο συμπέρασμα και παρακάλεσε τη Βουλή «να δειχθεί μεγάθυμος και δώσει αθωωτικήν ψήφον υπέρ τουπρώην πρωθυπουργού».
Με νέα ψηφοφορία, η Βουλή απεφάνθη να μη γίνει κατηγορία εναντίον του Τρικούπη και των υπουργών του …. Ο Δηλιγιάννης αποχώρησε από τη Βουλή με αστυνομική συνοδείαενώ μέγα πλήθος οπαδών του Τρικούπη συγκρότησε συλλαλητήριο από την Βουλή έως την κατοικία του ( στεγάζει σήμερα την ΑΤΕ στην Πανεπιστημίου) από τον εξώστη της οποίας ο μέγας πολιτικός τούς ευχαρίστησε θερμά.
Η κομματική αυτή εκμετάλλευση και πράξη εκδίκησης του Δηλιγιάννη εντάσσεται στις περιπτώσεις των σκευωριών που κατά καιρούς έχουν εμφανισθεί στον δημόσιο βίο της χώρας.

ΥΓ) Το 2011 ας είναι μία καλή χρονιά ( όσο γίνεται) και ας λησμονήσουμε το τι έγινε την προηγούμενη!

akontogiannidis@yahoo.gr
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην πρωτοχρονιάτικη Real News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου