Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Έτσι θα μας πάρουν τη γη, ακόμη και τα σπίτια!

Ο Verheugen ήρθε στην πόρτα μας! Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από προχθες 25 Αυγούστου το Σχέδιο “Εθνικής Πολιτικής της Χώρας για την Αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου”.
Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι η http://www.opengov.gr/minenv/?p=2619 και θα είναι ανοικτή για σχόλια μέχρι τις 30
Σεπτεμβρίου. Το κείμενο της δημόσιας διαβούλευση σε μορφή .pdf εδώ. Περάστε να τους πείτε τη γνώμη σας!

To κείμενο της “εθνικής πολιτικής” είναι
ακριβώς το ίδιο με αυτό που είχε κυκλοφορήσει μαζί με την προσκληση στην ημερίδα του ΥΠΕΚΑ με αυτό το θέμα που επρόκειτο να γίνει στις 16 Ιουνίου 2011, όμως ακυρώθηκε μυστηριωδώς. Δυο μήνες μετά, το ΥΠΕΚΑ βγάζει για διαβούλευση αυτό το ίδιο κείμενο, στο οποίο δεν έχει προστεθεί ούτε λέξη. Πρόκειται ουσιαστικά για μια παράθεση βασικών αξόνων πολιτικής, για την υλοποίηση των οποίων προαναγγέλλεται μια σειρά νομοθετικών αλλαγών στους κρίσιμους τομείς του χωροταξικού σχεδιασμού και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η “εθνική πολιτική” ικανοποιεί στο σύνολό τους τις απαιτήσεις του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και της ευρωπαϊκής “Πρωτοβουλίας Verheugen” για απρόσκοπτη πρόσβαση στα κοιτάσματα ορυκτών πόρων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, “εννέα ορυκτές πρώτες ύλες που βρίσκονται στο ελληνικό υπέδαφος χαρακτηρίζονται ως «ιδιαίτερης σημασίας για την εξορυκτική βιομηχανία της χώρας» και για την αξιοποίησή τους θα προωθηθεί άμεσα η εκπόνηση σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόκειται για τα ορυκτά λιγνίτης, λατερίτης, βωξίτης, μικτά θειούχα, χρυσός, λευκόλιθος, μάρμαρα, μπεντονίτης και περλίτης”.

Δεν χρειαζόταν και άλλα. Με αυτά τα εννέα ορυκτά καλύπτεται σχεδόν
το σύνολο των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της χώρας (ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ, ΕΛΜΙΝ, S&B κλπ) και μένουν απ’έξω ως “μη ιδιαίτερης σημασίας” μόνο κάποιες μικρές επιχειρήσεις εξόρυξης βιομηχανικών ορυκτών και διακοσμητικών πετρωμάτων. Θα περιμένουμε να δούμε τι είναι αυτά τα φοβερά “σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης”, όμως η “εθνική πολιτική” μας δίνει ήδη μια ιδέα:
“Στις περιοχές κοιτασμάτων πρώτων υλών που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως ιδιαίτερης σημασίας για την εθνική οικονομία να γίνεται ειδική πρόβλεψη/αναφορά στα χωροταξικά/πολεοδομικά σχέδια, ώστε κατά το σχεδιασμό να προβλέπονται χρήσεις γης συμβατές με την εξορυκτική δραστηριότητα για να μην υπάρχει σύγκρουση χρήσεων γης κατά την εκμετάλλευσή τους“!


Το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού του 2008 (ΚΥΑ 6876/4871/08) έγραφε σχετικά:
“στη διευθέτηση συγκρούσεων χρήσεων γης και στη διασφάλιση προϋποθέσεων συνύπαρξης δραστηριοτήτων, να λαμβάνονται υπόψη η μοναδικότητα και διαθεσιμότητα των πόρων για την ανάπτυξη κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και η στάθμισης κόστους – ωφέλειας σε κοινωνικό-οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο”.

Σήμερα, βαφτίζοντας
ΟΛΕΣ τις ενεργές και σχεδιαζόμενες μεταλλευτικές δραστηριότητες “ιδιαίτερης σημασίας για την εθνική οικονομία”, το πρόβλημα των συγκρούσεων χρήσεων γης επιλύεται μια και καλή. Χρήσεις γης συμβατές με την εξορυκτική δραστηριότητα είναι ΜΟΝΟ αυτές του εξορυκτικού/βιομηχανικού τομέα και αυτές θα είναι οι μόνες που θα επιτρέπονται, ενώ όλες οι άλλες θα σβήσουν από το χάρτη. Ξεχάστε τουρισμό, οικιστική ανάπτυξη, δασοπονία, γεωργία, ξεχάστε ακόμα και την προστασία των δασών γιατί μέσα στα δάση επιτρέπονται πλέον όχι μόνον εξορυκτικές δραστηριότητες αλλά και μεταλλουργικές βιομηχανίες και η απόθεση των αποβλήτων της μεταλλουργίας!

Όσοι κατοικούμε σ’αυτές τις περιοχές, είναι καιρός να ξυπνήσουμε και ν’αντιδράσουμε. Διαφορετικά, ας ξεχάσουμε τη Χαλκιδική, την Εύβοια και τα όμορφα βουνά της Στερεάς Ελλάδας και όλες τις άλλες περιοχές που έχουν την ατυχία να έχουν ορυκτούς πόρους.

Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου