Η κατάσταση γύρω από τα περίφημα «αντιμέτρα» που θα αποτελέσουν το (κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο) «αντίδωρο» για τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση δέχθηκε να προνομοθετήσει για το 2019 και το 2020 δεν είναι συγκεχυμένη και νεφελώδης μόνο επειδή αυτά θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι θα πιαστούν οι στόχοι.
Είναι νεφελώδης και επειδή μέχρι στιγμής έχουν δοθεί (μέσω κυβερνητικών non papers) τουλάχιστον δύο διαφορετικές λίστες.
Στη λίστα της 9ης Απριλίου αναφέρονται: Επιδότηση στέγασης (που ήδη υπάρχει), ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, επέκταση προγράμματος σχολικών γευμάτων, αύξηση του αριθμού των παιδιών που θα γίνονται δεκτά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μείωση του ποσοστού συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα, ανάσχεση του brain drain (φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό), υποστήριξη της αγροτικής υποδομής, μείωση
φόρων σε φυσικά πρόσωπα (από 22% σε 20%) και επιχειρήσεις (από 29% σε 26%), μείωση του
ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από 12.000 και ως 65.000 (κάτω των 12.000 είναι μηδενική).
Στη λίστα της 12ης Απριλίου αναφέρονται: Μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη, αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για το πρώτο και το δεύτερο παιδί (στα 60 ευρώ και 90 ευρώ, αντίστοιχα), παραμένοντας, ωστόσο, ίδιο το επίδομα για το τρίτο και για κάθε επιπλέον παιδί, επιδότηση (με εισοδηματικά κριτήρια και οικογενειακή κατάσταση) ενοικίου, με στόχο να καλυφθεί περίπου το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας, ένταξη του 1/3 των βρεφών έως 4 ετών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (ύψος δαπάνης 150 εκ. ευρώ) και αύξηση των δομών βρεφονηπιακών σταθμών, δημιουργία άνω των 30.000 περίπου, νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (ύψος δαπάνης 300 εκατ. ευρώ, 12μηνης διάρκειας θέσεις εργασίας) για την αντιμετώπιση του brain drain («διαρροή εγκεφάλων»), επέκταση των σχολικών γευμάτων, με σκοπό να καλυφθεί το 50% των μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία, δημόσιες επενδύσεις.
Δηλαδή, σ’ αυτήν την δεύτερη λίστα δεν αναφέρονται οι μειώσεις στη φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης – στις οποίες, όμως, αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή στις 13 Απριλίου, κατά τη συζήτηση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.
Και δεν είναι μόνο αυτό!
Αρκεί να ρίξει κανείς μια πρόχειρη ματιά και θα διαπιστώσει ότι πολλά από τα λεγόμενα «αντίμετρα» περιλαμβάνονταν στις υποσχέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το πού θα διέθετε τα χρήματα που ΘΑ ελάμβανε (τα περίφημα 246 εκ. ευρώ δηλαδή), από τον «διαγωνισμό» για τις τηλεοπτικές άδειες!
Αυτά, βέβαια, πριν από την απόφαση του ΣτΕ και την επιστροφή των προκαταβολών στους καναλάρχες και επίδοξους καναλάρχες από τον κ. Παππά (γνωστό και ως… υπερκαναλάρχη)!
Σύμφωνα με κυβερνητικό non paper της εποχής του… θριάμβου, «τα 246 εκατ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες θα διατεθούν για:
-Την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας.
-Την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
-Το πρόγραμμα «Γυρίζουμε Ελλάδα», για κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
-Την ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων στους επόμενους μήνες με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς».
Τα ίδια είπε και ο κ. Τσίπρας στις 10 Σεπτεμβρίου 2016, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ:
«Εμείς από τη πρώτη στιγμή δεσμευτήκαμε και το κάναμε πράξη: Για αυτό και μέχρι το τελευταίο ευρώ, τα 246 εκ θα τα δώσουμε εκεί όπου ανήκουν: Στον ελληνικό λαό. Σε συγκεκριμένες δράσεις για να στηρίξουμε κοινωνικές ανάγκες.
Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Έτσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.
Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για την χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Και οι προσπάθειες στήριξης της κοινωνίας δεν τελειώνουν εδώ.
Μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά κυρίως να αλλάξει η δημόσια εικόνα, αυτή που έχουμε όλοι όταν πηγαίνουμε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και βλέπουμε μια νοσηλεύτρια, νοσηλευτή για 20 ασθενείς.
Μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς. Σχέδιό μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία να έχει ανατραπεί πλήρως η εικόνα που κληρονομήσαμε. Η εικόνα της υποβάθμισης και της απαξίωσης».
Και τα επανέλαβε (για να τα εμπεδώσουμε), την επομένη, 11 Σεπτεμβρίου, στη συνέντευξη Τύπου.
Και όλοι θυμούνται την περίφημη δήλωση της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Γεροβασίλη, ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου 2016, μετά την απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο και επιτέθηκε, λέγοντας πως με την απόφασή του στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών (που προσλαμβάνονταν μέσω ΕΣΠΑ).
Συμπέρασμα: Οι τρεις από τις τέσσερις «δεσμεύσεις» (επιπλέον σχολικά γεύματα, περισσότερες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και η ανάσχεση του brain drain) που θα καλύπτονταν από τα χρήματα των τηλεοπτικών αδειών, μεταφέρθηκαν στη λίστα των «αντιμέτρων» του τέταρτου μνημονίου!
Οι λίστες της κυβέρνησης εξελίχθηκαν σε… κινητή γιορτή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου