Ακούμε αυτές τις μέρες ότι παρουσιάζεται αύξηση των εξαγωγών. Ωστόσο, αυτό που δεν ακούμε από τα κυβερνητικά χείλη είναι τι γίνεται με το εμπορικό έλλειμμα, δηλαδή το έλλειμμα που προκύπτει αν η αξία των εξαγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών μιας χώρας είναι μικρότερη από την αξία των εισαγόμενων.
Επίσης, αυτό που δεν ακούμε από τα κυβερνητικά χείλη είναι τι γίνεται με τον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό», δηλαδή την αύξηση του γενικού δείκτη τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα – ο οποίος ανεβαίνει συνεχώς.
Έτσι, τον περασμένο Ιούνιο είχαμε αύξηση εξαγωγών της τάξης
του 11,8%, αλλά στο τέλος του α' εξαμήνου καταγράφηκε αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 20,7%.
Στο πεντάμηνο (Ιανουάριος – Μάιος), το συνολικό εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 24,7% φτάνοντας τα 10,08 δις ευρώ.
Τον περασμένο Ιούλιο, είχαμε αύξηση εξαγωγών 6,5%, αλλά στο τέλος του επταμήνου το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παρουσίασε αύξηση 19,1%, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 17,6%.
Αλλά και να τα πεις όλα αυτά, θα σου πουν πως τα πράγματα είναι καλύτερα! Σε σχέση με το 2015, βέβαια, όταν το πρώτο τρίμηνο το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε κατά 44,8%!
Και θα σου πουν πως… δεν πειράζει, είχαμε αύξηση εξαγωγών – κάτι που πρέπει να το δούμε στο τέλος του χρόνου ως τελικό νούμερο.
Διότι τα ίδια έλεγαν και το 2015 και είχαμε μείωση 5,1% και το 2016 που τελικά είχαμε μείωση 6,1%.
Και μια ακόμη «λεπτομέρεια»: Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, το (περίφημο) 2015, σε 37.455 ανήλθαν οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποίησαν εισαγωγές, εξαγωγές ή και τα δύο είδη συναλλαγών.
Ωστόσο, με βάση το μέγεθος των συναλλαγών, το 25,9% της συνολικής αξίας των εξαγωγών πραγματοποιήθηκε από 5 συνολικά επιχειρήσεις, πάνω από το ήμισυ της συνολικής αξίας των εξαγωγών (53,6%) πραγματοποιήθηκε από 100 συνολικά επιχειρήσεις, ενώ το 75,1% πραγματοποιήθηκε από 500 συνολικά επιχειρήσεις.
Δηλαδή, γύρω στις 600 όλες – όλες είναι οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν να στείλουν τα προϊόντα τους εκτός συνόρων…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου