Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Γυναίκες και παιδιά

Γράφει ο
Παναγιώτης Καραφωτιάς
H 10η /12ου /1948 αποτελεί σπουδαίο οικουμενικό ορόσημο γιατί τότε υιοθετήθηκε από τη ΓΣ του ΟΗΕ η ΟΔΔΑ που χαρακτηρίστηκε: “Πρότυπο επιτεύγματος για όλους τους λαούς»! Συντάκτης της ο Γάλλος νομομαθής και καθηγητής Ρενέ Κασέν ο οποίος είχε μελετήσει την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και την αξιοποίησε ως εμπνευστικό στοιχείο για τη σύνταξη της ΟΔΔΑ. Επίσης, η σύζυγος του σπουδαίου Προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, Ελεανόρ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Τέλος,  διάφορες ΜΚΟς.
Η ΟΔΔΑ αποτελείται από 30 άρθρα που καλύπτουν ολόκληρο το
φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών. Ωστόσο, δεν διαχωρίζουν κατά κατηγορίες τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα καλύπτουν γενικά. Όμως, στην πορεία, με τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές κ.λπ. εξελίξεις, ο ΟΗΕ, και πιο συγκεκριμένα το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC), αποφάσισε να κατηγοριοποιήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εστιάζει την προσοχή του ιδιαίτερα σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που θεωρούσε ότι ήσαν πιο ευάλωτες και έχρηζαν ειδικότερης μέριμνας. Ετσι, δημιουργήθηκαν ειδικά όργανα με σκοπό τη μελέτη συγκεκριμένων κατηγοριών όπως οι γυναίκες, τα παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, πρόσφυγες, μετανάστες κ.ά. Επίσης θεσπίστηκαν Συμβάσεις (Covenants and Conventions) που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  καθώς  και σχετικές Διακηρύξεις,  και πραγματοποιήθηκαν Διεθνή Συνέδρια για τον ίδιο σκοπό. Ο χρόνος δεν μας επιτρέπει μια λεπτομερή αναφορά. Όμως, πέραν από την ΟΔΔΑ, όσον αφορά στα ζητήματα των γυναικών, αυτά απασχόλησαν τον ΟΗΕ από τότε που ιδρύθηκε. Ο ίδιος ο Χάρτης του ΟΗΕ περιλαμβάνει άρθρα που αφορούν όλα τα άτομα ασχέτως φύλου. Σημαντικό σταθμό αποτελεί η συγκρότηση το 1946 (!) της Επιτροπής για τη Θέση της Γυναίκας (Commission on the Status of Women- διακυβερνητικό όργανο υπό την εποπτεία του ΟΚΣ-)  απαρτιζόμενη από 45 Κράτη-Μέλη που επεξεργάσθηκε διεθνείς συμβάσεις -το 1979 τη Σύμβαση για την Εξάλειψη Ολων των Μορφών Διακρίσεων εναντίον των Γυναικών (και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο το 1999),  που υιοθετήθηκε από τη ΓΣ το 1993 ( πολύ νωρίς!) και το 2010 η ΓΣ ίδρυσε την “Οντότητα για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών” (UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women) ως μέρος της UN Reform Agenda με ποικιλία στόχων. Στο Πρόγραμμα “Planet 50-50” έως το 2030, “Step It Up for Gender Equality». ΄Εως τα τέλη του 2016 περίπου 100 κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων της εκστρατείας για την ενδυνάμωση των γυναικών. Επίσης, ο ΟΗΕ διαχειρίζεται το «ΕΝΩΘΕΙΤΕ για να Τερματίσετε τη Βία εναντίον των Γυναικών» (UNiTE to End Violence against Women). Την εκστρατεία για τον τερματισμό της βίας εναντίον των γυναικών έχουν υπογράψει 1 δις. 1 εκατομμύριο άνθρωποι.  Επίσης, ίδρυσε την Επιτροπή (Committee)  για την Εξάλειψη Διακρίσεων εναντίον των Γυναικών, που απαρτίζεται από 23 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, και εποπτεύει την εφαρμογή της Σύμβασης.
Οσον αφορά στα Παγκόσμια Συνέδρια για τις γυναίκες: αναφέρω τα εξής:  1975 στην Πόλη του Μεξικού. Αποφασίστηκε και η Διεθνής Δεκαετία για τις Γυναίκες 1976-1985. Το 1979 θεσπίστηκε η Διεθνής Σύμβαση για την Εξάλειψη ΄Ολων των Μορφών Διακρίσεων σε Βάρος των Γυναικών. Το 1985 στο Ναϊρόμπι έγινε αξιολόγηση της έως τότε προόδου στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 1995  συνέδριο στο Πεκίνο με θέμα:  Δράση για Ισότητα, Ανάπτυξη και Ειρήνη όπου συζητήθηκαν θέματα όπως : Γυναίκες και φτώχια, μόρφωση και εκπαίδευση γυναικών, γυναίκες και υγεία, βία εναντίον των γυναικών, γυναίκες και ένοπλες συγκρούσεις, γυναίκες και οικονομία, γυναίκες σε εξουσία και σε θέσεις λήψης αποφάσεων, θεσμικοί μηχανισμοί για την εξέλιξη των γυναικών, ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, γυναίκες και ΜΜΕ, γυναίκες και περιβάλλον, το παιδί-κορίτσι, και    υιοθετήθηκε σχετική Διακήρυξη.
Μετά το Πεκίνο η ΓΣ αποφάσισε την οργάνωση πενταετούς προγράμματος ανασκόπησης και αξιολόγησης των αποφάσεων του Συνεδρίου του Πεκίνου καθώς και τη σύνταξη μελέτης για μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες με τίτλο: Γυναίκες 2000: Ισότητα Φύλλων, Ανάπτυξη και Ειρήνη για τον 21 αιώνα το 2000 (Νέα Υόρκη) και το 2005 πραγματοποίησε 10ετή ανασκόπηση και αξιολόγηση για τον ίδιο σκοπό και το 2010  15ετή ανασκόπηση και αξιολόγηση στα πλαίσια της 54ης συνόδου της Επιτροπής για τη Θέση της Γυναίκας όπου υιοθετήθηκε Διακήρυξη για παραπέρα δράσεις για την πλήρη εφαρμογή της Διακήρυξης του Πεκίνου.     
Το 2015 Το ECOSOC ζήτησε από την Επιτροπή να αξιολογήσει την πρόοδο που έγινε και τα κράτη-μέλη να κάνουν ολοκληρωμένη εθνική ανασκόπηση  και παρότρυνε τις περιφερειακές επιτροπές να πράξουν το ίδιο.
Στο ίδιο πλαίσιο ιδρύθηκαν το Ταμείο Ανάπτυξης του ΟΗΕ γα τις Γυναίκες(UNIFEM) και το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας και Εκπαίδευσης για την Εξέλιξη των Γυναικών (INSTRAW).
Σημαντικό ορόσημο αποτελεί η θέσπιση της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών, 8 Μαρτίου, με πρωτοβουλία των Αμερικανίδων Σοσιαλιστριών το 1909, των Σοσιαλιστριών γυναικών στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου στην Κοπεγχάγη το 1910 (πρωταγωνίστριες η Γερμανίδα Λουίζ Ζίετζ και η Κομμουνίστρια Κλάρα Ζέτκιν), των Ρωσίδων Σοσιαλιστριών το 1917 κ.ά. Ο εορτασμός της Ημέρας άρχισε στο πλαίσιο του Διεθνούς  Ετους των Γυναικών το 1975. ( Τη θυμάμαι έντονα γιατί το Γραφείο του ΟΗΕ είχε την πρωτοβουλία για τις σχετικές δραστηριότητες εδώ).
Τα Δικαιώματα των Παιδιών (ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ)
Οσον αφορά στα παιδιά, τo 1989 υιοθετήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο. Αξίζει να επισημανθεί ότι όλα σχεδόν τα κράτη την έχουν επικυρώσει εκτός από τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και τις ΗΠΑ οι οποίες την έχουν υπογράψει αλλά δεν την έχουν επικυρώσει! Οι λίαν συντηρητικοί κύκλοι φοβούνται ότι πλήττεται η εθνική τους κυριαρχία! 
Το 1990 η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) υιοθέτησε το Πρόγραμμα για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας.  Το 1992 η Γ.Σ. παρότρυνε τις κυβερνήσεις και την Επιτροπή για τα Δ.Α. να πάρουν μέτρα για τα παιδιά του δρόμου. Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού ιδρύθηκε το 1991 και απαρτίζεται από 18 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Υπάρχει και η Υποεπιτροπή για την Πρόληψη Διακρίσεων και την Προστασία των Μειονοτήτων  που μεριμνά για τον τερματισμό της επιστράτευσης παιδιών. Το 1997 διορίσθηκε από το ΓΓ Ειδικός Αντιπρόσωπος για τα Παιδιά σε Συγκρούσεις.  Επίσης, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διόρισε Ειδικό Εισηγητή (Ραπορτέρ) για την Εμπορία Παιδιών, την Παιδική Πορνεία και την Παιδική Πορνογραφία και τη Χρησιμοποίηση Υιοθεσίας για Εμπορικούς Σκοπούς. Οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ με το γνωστό έργο της.
Γενικότερα, είναι πέραν από κάθε αμφισβήτηση ότι ο ΟΗΕ με τις οργανώσεις του έχει συμβάλλει, τηρουμένων των αναλογιών, στην επίλυση προβλημάτων που έχουν σχέση με τα δικαιώματα τόσο των γυναικών όσο και των παιδιών. Η κατάργηση και μόνο του απαρτχάιντ, καθώς και η ενσωμάτωση στα εθνικά Συντάγματα προνοιών για την προαγωγή των δικαιωμάτων των γυναικών και παιδιών, αποτελούν ορόσημα προόδου στον παραπάνω τομέα.
Ωστόσο, αν επιχειρήσουμε μια επιγραμματική αξιολόγηση της πραγματικής προόδου, σε μεγάλο βαθμό θα απογοητευτούμε και θα αναρωτηθούμε γιατί τόση βραδύτητα, τόση οπισθοδρόμηση σε πολλές περιοχές του Πλανήτη Γη; Τι άραγε συμβαίνει; Γιατί τόση αδιαφορία, αναλγησία, παθητικότητα; Γιατί δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις των οργάνων του ΟΗΕ και απλά μένουν στα χαρτιά; Πριν, όμως, καταλήξουμε σε κάποιες υποθέσεις ή συμπεράσματα, ας δούμε ορισμένα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά.     
- Περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι άνδρες, γυναίκες, παιδιά, έχουν ξεριζωθεί βίαια από τις πατρίδες τους, πρόσφυγες σε ξένες χώρες, και την τραγωδία αυτή τη βιώνουμε δραματικά σήμερα και στη χώρα μας. Και οι πολεμικές συγκρούσεις και ο κατακερματισμός κρατών συνεχίζονται.
-  Κάθε  χρόνο πεθαίνουν από την πείνα ή από αίτια που έχουν σχέση με την πείνα, περίπου 10, 000,000 μικρά παιδιά.
- Οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 δις. και οι άστεγοι το μισό δις. Παράλληλα, δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν  έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. 
- Πάνω από 100  εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο και περίπου 200-250 εκατομμύρια ανήλικα παιδιά αναγκάζονται να εργάζονται, θύματα στυγνής εκμετάλλευσης.  Στη Βραζιλία υπολογίζονται σε 45  εκατομμύρια ενώ στις ΗΠΑ  περίπου 5, 5 εκατομμύρια.
- Τραγική είναι η περίπτωση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης  εκατομμυρίων ανηλίκων  καθώς κι η τραγικότερη περίπτωση της  εμπορίας μελών σώματος για την  οποίαν όμως δεν υπάρχουν στοιχεία.
- Τέλος, σε 28  χώρες της Αφρικής, πέραν από πολλά άλλα προβλήματα, εξακολουθεί ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων κοριτσιών και επίσης, το φρικιαστικότερο, φορείς του HIV στη Νότια Αφρική, πιστεύοντας, εξαιτίας κάποιας σατανικής προκατάληψης ή προπαγάνδας, ότι αν  συνευρεθούν με παρθένα θεραπεύονται, εκβιάζουν ή βιάζουν αγνά κορίτσια μεταδίδοντας την τρομερή ασθένεια και  δολοφονώντας χιλιάδες  αθώες  υπάρξεις. Πέραν από τους καθημερινούς βιασμούς εκατομμυρίων γυναικών σε άλλες χώρες, και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, που τελευταία προβάλλονται σκανδαλωδώς. Ακόμη,  οι χιλιάδες αναγκαστικοί πολιτικοί γάμοι-και με την ευλογία του κράτους (πρόσφατα και στη γειτονική μας χώρα)-μεταξύ ανηλίκων κοριτσιών και ηλικιωμένων (ορισμένοι τις βίασαν).  Ελεος!
Οσον αφορά στα δικαιώματα που ανάγονται στην υγεία, υγιεινή, στην παιδεία, στην απασχόληση, τη διαφορετικότητα, αλλά και στη δικαιοσύνη και θρησκεία, η εικόνα γίνεται ακόμη πιο θολή ιδιαίτερα σε κάποιες  πολύ γνωστές περιπτώσεις, όπου κερδοσκοπικά συμπλέγματα υπονομεύουν το δημόσιο τομέα και τους ίδιους τους θεσμούς.  Το ίδιο ισχύει όσον αφορά στα δικαιώματα που ανάγονται στις ατομικές ελευθερίες, όπως στα βασανιστήρια και άλλες εξευτελιστικές ταπεινωτικές πράξεις. Οι αποκαλύψεις περί Γκουατανάμο κ.ά. παρόμοιων πρακτικών, καθώς και τα φαντάσματα του Όργουελ με το καθεστώς φοβοκρατίας που πρυτανεύει, είναι εύγλωττες. Από την άλλη, όμως, πλευρά, που θυμίζει το πορτρέτο του τραγικού Ντόριαν Γκρέη,  η εικόνα είναι προκλητικά αντιφατική, που οδηγεί σε προφανή συμπεράσματα για τον «πολιτισμένο» και «δημοκρατικό» κόσμο που ζούμε: Κάποιοι αριθμοί είναι τόσο εύγλωττοι:
- Η περιουσία των τριών πλουσιοτέρων ανθρώπων στον κόσμο ξεπερνά το  ΑΕΠ των 48 λιγότερο αναπτυγμένων χωρών και η περιουσία των 32 πλουσιότερων ανθρώπων ξεπερνά το ΑΕΠ της Ν. Αφρικής. -Η περιουσία των 84 πλουσιότερων ανθρώπων ξεπερνά το ΑΕΠ της Κίνας. -Η περιουσία των 225 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο ξεπερνά το 1 τρις δολ! Όμως, λιγότερο από το 4 % του ποσού αυτού αρκεί για  παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών σε όλους τους ανθρώπους της Γης. - Οι ετήσιες δαπάνες για διαφημίσεις παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά περίπου 700 % από το 1950 έως σήμερα.
- Για τη βασική εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο δαπανώνται ετησίως 6 δις δολάρια, ενώ για καλλυντικά μόνον στις ΗΠΑ 8 δις δολάρια. -Για εγκαταστάσεις υγιεινής και άρδευσης στον κόσμο  9 δις  δολάρια, ενώ για παγωτά στην Ευρώπη 11 δις δολάρια.
- Για γυναικολογική υγιεινή στον κόσμο 12 δις δολάρια, ενώ για αρώματα στην  Ευρώπη και ΗΠΑ επίσης 12 δις δολάρια.-Για βασική υγειονομική περίθαλψη 13 δις  δολάρια, ενώ για τροφές κατοικίδιων  ζώων στην Ευρώπη και ΗΠΑ 17 δις δολάρια.
- Για επαγγελματική διασκέδαση στην Ιαπωνία 35 δις δολάρια.
- Για τσιγάρα στην Ευρώπη 50 δις δολάρια.
- Για αλκοολούχα ποτά στον κόσμο 105 δις δολάρια.
- Για ναρκωτικά στον κόσμο  400 δις δολάρια.
- Τέλος, αν υπάρχει τέλος στη φρίκη που προκαλούν οι παραπάνω αριθμοί, για στρατιωτικές εξοπλισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο δαπανώνται περισσότερα από 1 τρις  δολάρια ετησίως! Αραγε,  χρειάζονται σχόλια;
Επίσης, τι μπορούμε να πούμε για το προσφυγικό  «τσουνάμι» που έχει πλήξει ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα το «πειραματόζωο» Ελλάδα, και που αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, θα προκαλέσει χάος! Και μιας και ο λόγος για την Ελλάδα, ποια είναι η κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών; Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, η Ελλάδα είναι τελευταία! Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναλύσω το πρόβλημα αφού είναι γνωστό σε όλους. Αρκεί να σκεφθούμε το απαράδεκτο και εγκληματικό γεγονός ότι έγκυοι γυναίκες δεν προσλαμβάνονται σε ή απολύονται από επιχειρήσεις! Η οι συνθήκες εργασίας ορισμένων κατηγοριών γυναικών. Και να μην επεκταθώ σε άλλα γενικότερα θέματα που είναι γνωστά σε όσους δεν εθελοτυφλούν: ανεργία, φτώχια, ανασφάλεια, αφαίμαξη εγκεφάλων (περίπου 400, 000 νέοι έχουν μεταναστεύσει), δημογραφική συρρίκνωση κ.λπ. Για ποιο μέλλον μιλάμε για την Πατρίδα; (Τουλάχιστον, ένα ευχάριστο που ήρθε από την ΕΕ για το ύψος των γυναικών στο στράτευμα!) Συνεπώς, γενικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, εύλογο και αυθόρμητο είναι το δραματικό ερώτημα: Μπορούμε, έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, ή, μήπως, για απάνθρωπα δικαιώματα;
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ζούμε σε μια παραφυσική, νοθευμένη-σε μεγάλο βαθμό- κοινωνία όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και άλλα ιδανικά, έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο της διεθνούς εξουσιομανίας και κερδομανίας και αποκτώνται και απολαμβάνονται επιλεκτικά, στα πλαίσια στυγνού κοινωνικού ανταγωνισμού και αποκλεισμού, που επιβάλλουν-κατά κανόνα με αδιαφάνεια- οι κατά το Δημοσθένη «παραξίαν ευτυχούντες», σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων που χρησιμοποιούνται απάνθρωπα για πολεμικούς σκοπούς, καταναλωτικά εργαλεία, εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και μελών σώματος, για εγκλήματα, και όσα άλλα περιέχει το  φοβερό σύγχρονο κουτί της Πανδώρας όπου ακόμη και η ελπίδα έχει εισαχθεί στο ίδιο χρηματιστήριο! ΑΝΘΡΩΠΟΡΥΧΕΙΟ! Εξουσιαστικά κυκλώματα έχουν μεθοδεύσει ένα νέο ανθρωπογενή κατακλυσμό όπου πρυτανεύει το: «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»! 
Κάποιος φιλόσοφος είπε ότι : «Όταν ο άνθρωπος σταματήσει να ενδιαφέρεται για το συνάνθρωπό του, κινδυνεύει η κοινωνία». Το βλέπουμε στη Μ.Α., στην Αφρική κ.α. όπου οι πολεμικές συγκρούσεις, εμφύλιες κ.ά., δημιουργούν εικόνα φρίκης. Όμως, κάποιοι, προνομιούχοι εξακολουθούν να καλλιεργούν την αντικοινωνική θεωρία ότι η κοινωνία μοιάζει με τον ανθρώπινο οργανισμό, ότι πρέπει να υπάρχει «αποχετευτικό σύστημα», δηλαδή ο υπόκοσμος με τα συνεπακόλουθά του: εγκλήματα, ναρκωτικά κ.λπ. Επίσης, ότι «ας είναι καλά το δάσος κι ας καίγονται τα δέντρα». Απορεί κάθε λογικός άνθρωπος με αυτόν τον παραλογισμό! Μπορούμε να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα όταν Τζιχαντιστές διαπράττουν τα φρικιαστικότερα εγκλήματα; Επίσης όταν κάποιοι παρανοϊκοί απειλούν με πυρηνικό πόλεμο, αλλά κάποιοι άλλοι επενδύουν σε αυτό;  Και πώς προκύπτουν οι Τζιχαντιστές; Από παρθενογένεση, εξωσωματικούς σωλήνες ή το διάστημα; Ποιοι και πώς τους στρατολογούν, εκπαιδεύουν, εξοπλίζουν, ντοπάρουν κ.λπ.; Και γιατί δεν τους εξουδετερώνουν ενώ μπορούν, αλλά επενδύουν στις νέες φρικτές ανθρωποθυσίες; Γιατί δεν επιλύουν το πρόβλημα στη ρίζα του; Τους βολεύουν οι τραγωδίες και κεφαλαιοποιούν σ’ αυτές; Και κυριαρχεί ο φαύλος κύκλος τρομοκρατία, αντιτρομοκρατία, τρομοκρατία! Η βία έχει διαχυθεί σε ολόκληρο το φάσμα της ανθρωπότητας και θα καταστεί το alter ego των ανθρώπων αν δεν ληφθούν έγκαιρα αποτελεσματικά μέτρα. Η παγκοσμιοποίηση, με την αρνητική της μορφή, με αιχμή του δόρατος τη νέα κουλτούρα, τη νέα τεχνολογία, τα ΜΜΕ, τον κινηματογράφο, τη μόδα, τις διαφημίσεις κ.λπ., φέρει τεράστιες ευθύνες. Το κρατούν σύστημα στυγνού ανταγωνισμού δεν μπορεί να επιβιώσει δίχως αντιπάλους, εχθρούς και διαπράττονται υπό τα απαθή ή και συμπαθούντα βλέμματα των ισχυρών του κόσμου νέες γενοκτονίες και ολοκαυτώματα. Και μικρές χώρες, όπως κάποια πολύ γνωστή μας, μετατρέπονται σε πειραματόζωα κοινωνικής γενοκτονίας με σοβαρή ανεργία, υπανάπτυξη, υποσιτισμό, δημογραφική συρρίκνωση, αφαίμαξη εγκεφάλων, ανασφάλεια, «δουλεμπόριο» κ.λπ. Όμως, εξουσιαστικά κυκλώματα, ΜΜΕ και ΜΚΟς, αντί να εστιάζουν την προσοχή τους στην όποια παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμετώπισή τους, εφαρμόζουν πρακτικές αρχαίας Ρώμης με άρτον-όμως για μερικούς- και θεάματα για τους υπολοίπους, χωρίς σίγουρη προοπτική. Μάλλον ισχύει ακόμη η ιστορία του Περίανδρου «Κολούειν τα υπερέχοντα». Τα δε ιδανικά ξεχασμένα. Ο,τι πουλάει! 
Πάντα επίκαιρο είναι αυτό που έγραψε τη δεκαετία του 40 ο σπουδαίος Αμερικανός Καθηγητής Χανς Μόργενθάου: «Μεταφέροντας τα είδωλά τους, οι εθνικιστικές μάζες των καιρών μας,  συναντιούνται στη διεθνή αρένα, κάθε μια πεπεισμένη ότι εκτελεί την επιταγή της ιστορίας, ότι πράττει για την ανθρωπότητα εκείνο που φαίνεται ότι πράττει για τον εαυτόν της και ότι εκπληρώνει μια ιερή αποστολή υπαγορευόμενη από τη θεία Πρόνοια, όπως αυτή ορίζεται. Ελάχιστα γνωρίζουν ότι συναντιούνται κάτω από έναν άδειο ουρανό από τον οποίον οι θεοί έχουν αποχωρήσει». Μήπως νομίζουν, έχουν την ψευδαίσθηση, ότι αυτοί τους υποκαθιστούν;  Επίσης επίκαιρος ο στίχος του Λιβανέζου ποιητή  Καχίλ Γκιμπράν : «Όπως το φύλλο ενός δέντρου δεν μαραίνεται από μόνο του αλλά με την σιωπηρή γνώση ολόκληρου του δέντρου, έτσι κανένα κακό δεν γίνεται χωρίς την κρυφή θέληση όλων μας». Με άλλα λόγια, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι! Το είχε πει και ο Βίκτορ Ουγκό!  Είναι σίγουρο ότι αν δεν ληφθούν, έγκαιρα προληπτικά και αποτελεσματικά μέτρα, θα καταλήξουμε σε νέο ανθρωπογενή κατακλυσμό, Αρμαγεδδώνα και Καϊνισμό όπου θα ισχύει το αντίστροφο του λατινικού  «Homo homini lupus est” σε “Lupus lupi homo est” όπως έγραψε Ελληνας ποιητής.  Και αν o πλανήτης Γη –η ανθρωπότητα- καταστραφεί, δεν θα φταίει η τρύπα του όζοντος, αλλά η «τρύπα» στην ανθρώπινη συνείδηση ιδιαίτερα των ισχυρών. Οσον αφορά στο Σύμπαν (αν θυμάμαι καλά, τη δεκαετία του 80 σε εκδήλωση των Σοροπτιμιστριών στο Χίλτον, όπου ήμουν ομιλητής, αναφέρθηκα, με έμπνευση δική μου- από τότε που ήμουνα στο Πανεπιστήμιο Ιλλινόι-  στον όρο Συμπαντολογία και Συμπαντολόγους), λέτε να δικαιωθεί ο Σοφοκλής που είπε : «πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει»;  Ναι, τηρούνται οι Ημέρες, Δεκαετίες κ.λπ. του ΟΗΕ παγκοσμίως, όμως βλέπετε σημαντική πρόοδο; Μήπως χρησιμοποιούνται από κάποιους ως άλλοθι, πρόσχημα, αποπροσανατολισμό, γιατί, όπως γνωρίζετε, συνυπάρχει και η εμπορική, παρασιτική διάσταση; Τέλος, ας αναρωτηθούμε: διαπρεπείς επιστήμονες ή πολιτικοί έχουν τιμήσει κατά καιρούς την Οργάνωσή σας και άλλες παρόμοιες σε παγκόσμιο επίπεδο και τι κάνουν για να βελτιώσουν τα πράγματα; Βλέπετε ουσιαστική πρόοδο; Φθάνουν τα πολύτιμα συμπεράσματα σε εκείνους που αποφασίζουν;
ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών αποτελούν μέρος των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και είναι συνάρτηση αυτών. Απαιτείται η επίλυση όλων με κάποια λογική ιεράρχηση. Μία και μόνο λέξη μπορεί να εκφράσει την ουσία του τι πρέπει να γίνει για να προλάβουμε την τραγική συνέχεια του νέου ανθρωπογενούς  «κατακλυσμού», που έχει ήδη αρχίσει, και το επερχόμενο χάος : ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ! Χρειάζεται μια πανανθρώπινη ειρηνική επανάσταση, από όσους κατορθώνουν να διατηρούν τον ανθρωπισμό τους και πιστεύουν στο Θεό και στoν άνθρωπο, ιδιαίτερα από υπεύθυνους συλλογικούς φορείς, για μια γνήσια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με σημαία την ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και την ευγενή άμιλλα, όπως τις δίδαξαν οι αρχαίοι μας φιλόσοφοι, και όχι τη ΔΗΜΙΟΚΡΑΤΙΑ και τον ανταγωνισμό που ευδοκιμούν επικίνδυνα με αποτέλεσμα τον ακραίο ατομικισμό, τον αθεϊσμό, την υλιστική παραφροσύνη, τη γενικευμένη διαφθορά, τον κατακερματισμό της κοινωνίας και τις ανθρωποθυσίες.  Αυτή η επανάσταση πρέπει να γίνει στα πλαίσια του ΟΗΕ που με τις δεκάδες Οργανώσεις του μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα της Γης.  Ας στέρξουν λοιπόν οι ηγεσίες των κρατών, όσες δεν έχουν διαφθαρεί από την αλαζονεία της εξουσίας, να ενισχύσουν τον ΟΗΕ και να σταματήσει η συνωμοτικά οργανωμένη υπονόμευσή του όπως συμβαίνει και βλέπουμε τα δραματικά και τραγικά αποτελέσματα,  και να γίνουν-επιτέλους-σεβαστά ο Χάρτης και η ΟΔΔΑ!  Υπενθυμίζω ότι ο ΟΗΕ θεμελιώθηκε στις περίφημες 4 ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ του Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ : 1) Ελευθερία λόγου και έκφρασης, 2) Ελευθερία λατρείας, 3) Ελευθερία από ανάγκη, και 4) Ελευθερία από φόβο. Και ερωτώ: Ποια από αυτές ισχύουν σήμερα; Καμία στο βαθμό που θάπρεπε. Και  στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ΟΗΕ,  είναι καιρός-ας αρχίσουν από αυτό- να απαγορευθούν οι πόλεμοι, ο πόλεμος να τεθεί εκτός νόμου όπως είχαν προτείνει οι υπουργοί εξωτερικών Αμερικής και Γαλλίας το 1928 στα πλαίσια  της ΚτΕ (Σύμφωνο Κέλλογκ-Μπριάν), που, όμως, απέτυχε γιατί στο μεταξύ οι εταιρίες παραγωγής και εμπορίας όπλων είχαν καταστεί κράτος εν κράτει, και συνεχίζουν ακάθεκτες. Επίσης να εφαρμοσθεί ο «Οδηγός Ειρήνης» του αείμνηστου ΓΓ Μπούτρος Μπούτρος- Γκάλι, που αν εφαρμοζόταν δεν θα συνέβαιναν οι σημερινές πολεμικές κ.λπ. τραγωδίες. Τέλος, να αναθεωρηθεί ο Χάρτης και να καταργηθεί το περιβόητο βέτο. Ακόμη, χρειάζεται αναμόρφωση της παιδείας με κύριο στόχο την καλλιέργεια ιδανικών  με γνώμονα το Χάρτη του ΟΗΕ και την ΟΔΔΑ! Το προοίμιο της Διακήρυξης της ΟΥΝΕΣΚΟ αναφέρει : « Εφόσον οι πόλεμοι γεννιούνται στη σκέψη των ανθρώπων, εκεί πρέπει να οικοδομήσουμε τις άμυνες της ειρήνης»! Κιαυτό αναδεικνύει την αξία και σημασία της παιδείας! Ο αείμνηστος Νικηφόρος Βρεττάκος, είπε το σπουδαίο: «Πριν μολυνθεί το περιβάλλον, κάτι άλλο είχε μολυνθεί», εννοώντας τη σκέψη των ανθρώπων. Ας αντιτάξουμε, λοιπόν, στη γενικότερη αβεβαιότητα, ανασφάλεια, απογοήτευση, απελπισία και απαισιοδοξία, την αγωνιστική αισιοδοξία, ελπίδα και πίστη για ένα καλύτερο αύριο για όλους! Και το Λύκειο Ελληνίδων μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα του στην Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλους ισχυρούς φορείς. «Εν τη ενώσει η ισχύς»!  Είμαι στη διάθεσή σας σε ό,τι μπορώ να προσφέρω στη γενικότερη προσπάθεια.

(Ομιλία στο Λύκειον των Ελληνίδων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου