Έτσι, μετά την επίσκεψη Ζαεφ στην Τουρκία, στις 12 Φεβρουαρίου (όπου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους φίλους της «Μακεδονίας», ένα από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων της χώρας του και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξής της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με την Ελλάδα που συντηρεί αυτό το
πρόβλημα εις βάρος της χώρας του εδώ και 25 χρόνια), την Άγκυρα επισκέφθηκε, στις 19 Φεβρουαρίου, και ο Σκοπιανός πρόεδρος Ιβάνοφ.
Την ίδια εκείνη ημέρα (19 Φεβρουαρίου, καρναβάλια και λοιπά), μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, ORF, ο Ζάεφ – αυτός που γεννήθηκε την ίδια χρονιά με τον Τσίπρα και, κατά δήλωσή του, εντέλλονται από τον… Θεό να μας σώσουν! – αποκάλυψε (σύμφωνα με την Deutsche Welle)ότι η Αθήνα δεν έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης θέμα ταυτότητας της γείτονος.
Δήλωσε: «Χαίρομαι που στα εφτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα».
Αλλά αν θυμόμαστε καλά, εμάς μας είχαν πει ότι στα περίφημα επτά σημεία περιλαμβάνονται το όνομα, το εύρος χρήσης, η γλώσσα, η ταυτότητα (ιθαγένεια), οι εμπορικές χρήσεις, τα ακρωνύμια που θα πρέπει να βασίζονται στη νέα ονομασία και οι συντμήσεις που θα προκύπτουν από αυτήν.
Τώρα, μαθαίνουμε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Μαθαίνουμε» τρόπος του λέγειν δηλαδή, διότι όσο εμείς ασχολούμεθα με τη Νοβάρτις, τα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν – φυσικά μέσα στην απόλυτη σιωπή, που ήταν και το ζητούμενο.
Άλλωστε, ο Ζάεφ το έχει ξαναπεί, απαντώντας σε ερωτήσεις Σκοπιανών δημοσιογράφων, στις 7 Φεβρουαρίου, όταν υποστήριξε ότι δεν βλέπει ανάγκη για αλλαγή του Συντάγματος της χώρας του.
Είπε συγκεκριμένα: «Γνωρίζετε εδώ και καιρό ότι η θέση της Ελλάδας για erga omnes περιλαμβάνει και την αλλαγή του Συντάγματος της "Μακεδονίας". Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις». Και πρόσθεσε: «Εμμένουμε οπωσδήποτε στη θέση ότι η αξιοπρέπεια, η ταυτότητα είναι σημαντικά πράγματα. Είμαι πεπεισμένος ότι η "Μακεδονία" μπορεί. Με συναίνεση επ΄ αυτού του ζητήματος, προς όφελος του μέλλοντος, προς όφελος της προοπτικής για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη συναίνεση για τις μελλοντικές λύσεις, με τη συναίνεση των κρατικών θεσμών, των πολιτικών κομμάτων, συγκυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων μαζί. Προς όφελος της επιτυχίας της διαδικασίας δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Πιστέψτε ότι γνωρίζουμε απόλυτα τι είναι εφικτό, τι είναι επιτρεπτό και μέχρι που πρέπει να προχωρήσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση σε αυτό το φλέγον, 25ετές πρόβλημα, όχι όμως με κάθε τίμημα».
Με λίγα λόγια, ο ίδιος ο Ζάεφ δηλώνει πως το περίφημο «erga omnes» περιλάμβανε και την αλλαγή του Συντάγματος. Και αν αυτό δεν συμβεί, τότε πάει περίπατο και το «erga omnes» - ενώ ο κ. Τζανακόπουλος δηλώνει ότι το «Μακεδονία» είναι δεδομένο και ο κ. Τσίπρας ότι η μη χρήση του είναι «εκτός πραγματικότητας».
Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος (μιλώντας στις 5 Φεβρουαρίου στην ΕΡΤ), έφθασε στο σημείο να υπενθυμίσει την καταδίκη της Ελλάδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2011, ενώ είναι γνωστό ότι η Χάγη έκρινε μεν πως η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία προβάλλοντας το βέτο στο Βουκουρέστι, αλλά δεν έκανε δεκτό το αίτημα των Σκοπίων να μην επιτραπεί στην Ελλάδα να επανέλθει με νέο βέτο. Σολομώντεια απόφαση δηλαδή, της οποίας το δεύτερο σκέλος αναιρούσε το πρώτο.
Και βέβαια, είπε περίπου αυτά που υποστηρίζει ο Ζάεφ: Ότι «όλοι οι λαοί έχουν μια ταυτότητα. Δεν μπορεί κανένας λαός να στερήσει από τον άλλον την ταυτότητά του. Αυτοί θεωρούν ότι η εθνική τους ταυτότητα είναι αυτή που είναι»! Σπεύδοντας να υπενθυμίσει και τις άλλες εθνικές ομάδες…
Οπότε, μάλλον έχει δίκιο ο Ζάεφ για τα περί ταυτότητας.
Ψιλά γράμματα, όπως ψιλά γράμματα και η ενίσχυση του άξονα Άγκυρας – Σκοπίων (σημειώστε ότι το επεισόδιο στα Ίμια σημειώθηκε το ίδιο βράδυ της επίσκεψης Ζάεφ στην Τουρκία).
Αλλά πότε έγινε μια σωστή ανάλυση της κατάστασης; Πότε μπήκαν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα;
Ήδη από τις 13 Σεπτεμβρίου 2011, στο κεντρικότερο σημείο της Άγκυρας, σε ένα πάρκο είκοσι στρεμμάτων, στην συνοικία Τσανγκάγια, όπου βρίσκεται και η προεδρική κατοικία, εγκαινιάστηκε μια πλατεία με το όνομα… «Μακεδονία»!
Με τον τότε Πρόεδρο Γκιουλ να εκδίδει ανακοίνωση, στην οποία αποκαλούσε την πρωτοβουλία «μικρό δώρο» για τα είκοσι χρόνια της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ!
Η «φιλία» χρονολογείται από το 1991, όταν ο τότε πρόεδρος των Σκοπίων Γκλιγκόροφ σε συνέντευξη του (22 Δεκεμβρίου του 1991), στην εφημερίδα «Τουρκίε», είχε υποστηρίξει πως λόγω των φιλικών σχέσεων θα κάνει το παν ώστε να διορθώσει την «αδικία» να μην εκπροσωπείται η τουρκική μειονότητα στα Σκόπια με βουλευτή στο τοπικό κοινοβούλιο αλλά και με υπουργό στην κυβέρνηση!
Ως γνωστόν, ο στόχος της Άγκυρας ήταν πάντα να θεωρήσει η ΠΓΔΜ μουσουλμανικό τον πληθυσμό των αθιγγάνων, ώστε να ανεβάσει την τουρκική μειονότητα σε υψηλά ποσοστά, κοντά στις 200.000, όση δηλαδή είναι και η ελληνική.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2012, πριν δηλαδή από έξι ακριβώς χρόνια, ο Ιβάνοφ είχε και πάλι επισκεφθεί την Τουρκία για να εκφράσει «την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία προς την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
Τον Δεκέμβριο του 2012, οι Σκοπιανοί παρέλαβαν από την Τουρκία οκτώ καινούργια στρατιωτικά οχήματα αξίας 710.000 ευρώ. Άλλωστε, Άγκυρα και Σκόπια έχουν υπογράψει πρωτόκολλα αμυντικής συνεργασίας και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούν τον βασικό «εκπαιδευτή» του στρατού της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο, σκοπιανό τάγμα είχε φιλοξενηθεί για 1,5 περίπου μήνα τόσο στην Σμύρνη όσο και στην Άγκυρα και σε κοινά γυμνάσια φυσικά γνώρισαν τον οπλισμό των Τούρκων αλλά και αυτών του ΝΑΤΟ. Σημειώστε πως στην Σμύρνη εκπαιδεύτηκαν από κοινού με Τούρκους κομάντος και σε συνθήκες πραγματικής μάχης!
Στις 21 Δεκεμβρίου 2012, τα Σκόπια είχε επισκεφθεί και ο τότε υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Είχε αποκαλέσει την ΠΓΔΜ «μικρογραφία των Βαλκανίων», λόγω του πολυπολιτισμικού, πολυθρησκευτικού και πολυγλωσσικού χαρακτήρα της και «παράδειγμα των Βαλκανίων» για τον «σεβασμό και την ανοχή που επιδεικνύει προς όλες τις μειονότητες». Επίσης, μίλησε για εξαιρετική συνεργασία, για την οποία «γέφυρα» αποτελεί η τουρκική κοινότητα στην ΠΓΔΜ, όπως και ο μεγάλος αριθμός κατοίκων στην Τουρκία με καταγωγή από την ΠΓΔΜ.
«Σας διαβεβαιώ», είχε πει ο Νταβούτογλου «ότι η τουρκική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος και 75 εκατομμύρια Τούρκοι είναι φίλοι σας και αυτή η φιλία θα συνεχιστεί αιώνια. Η σημερινή παρουσία μου στα Σκόπια αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση ότι εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη "Μακεδονία" πάντοτε και παντού, για πάντα. Η σταθερότητα, η ευημερία και η ασφάλεια της "Μακεδονίας" είναι τόσο σημαντική για εμάς όσο και η δική μας».
Και επίσης: «Αυτά τα είκοσι χρόνια από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων θα συνεχιστούν έως το τέλος της Ιστορίας. Συνεχίζουμε να είμαστε εταίροι και σύμμαχοι».
Και κυρίως: «Εάν, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγιας, έπρεπε να συμβεί σήμερα η συντέλεια του κόσμου, εγώ θα επέλεγα να είμαι εδώ, στα Σκόπια, στη "Μακεδονία", στο σπίτι μου». Και είχε προσθέσει ο Νταβούτογλου:
«Η "Μακεδονία" είναι το δεύτερο σπίτι μου. Υποστηρίζουμε τη "Μακεδονία" στη διένεξη σχετικά με το θέμα της ονομασίας, παντού στον κόσμο. Δεν είμαστε μόνο φίλοι σας, αλλά εδώ αισθανόμαστε σαν να είμαστε από τη "Μακεδονία". Έχουμε πολύ στενούς δεσμούς και ισχυρή φιλία. Αυτό το λέω από τα βάθη της καρδιάς μου».
Στις 27 Μαΐου 2013, τα Σκόπια επισκέφθηκε ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Νετζντέτ Οζέλ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο Ιβάνοφ, ενώ ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Γκοράντσο Κοτέσκι έσπευσε να τον ευχαριστήσει για τη στήριξη και την βοήθεια.
Με αφορμή εκείνες τις επαφές, ο Τύπος των Σκοπίων ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ ΠΓΔΜ και Τουρκίας στον αμυντικό τομέα διευρύνεται συνεχώς, καθώς από το 1994 μέχρι η Τουρκία είχε δωρίσει στην ΠΓΔΜ στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 16 εκ. δολαρίων, ενώ από τις τουρκικές στρατιωτικές σχολές είχαν αποφοιτήσει περίπου 640 αξιωματικοί της ΠΓΔΜ.
Στις 23 Δεκεμβρίου 2014, ο Νταβούτογλου επισκέφθηκε τα Σκόπια ως πρωθυπουργός και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ιβάνοφ και με τον τότε πρωθυπουργό Γκρουέφσκι. Συνοδευόταν από έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας και Υγείας.
Και (ξανα)δήλωσε ο Νταβούτογλου: «Θέλουμε η “Μακεδονία” να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερα δυνατό. Κανείς δεν υποστηρίζει τόσο πολύ την Μακεδονία προς την κατεύθυνση αυτή, όσο η Τουρκία. Οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να τεθούν υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Σικάγο, είχα αρχίσει την ομιλία μου λέγοντας ότι "είμαι και εγώ από τη Μακεδονία". Η υποστήριξή μας είναι μεγάλη και θα συνεχίσει να είναι».
Τέλος, στις 12 και 13 Μαρτίου 2015, ο τότε υπουργός των Εξωτερικών των Σκοπίων Ποπόσκι επισκέφθηκε την Τουρκία μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Τσαβούσογλου.
Αλλά αν τα πεις αυτά στους δικούς μας εδώ, θα σου πουν ότι θέλουν να δώσουν το όνομα για να… σπάσουν τον άξονα Άγκυρας – Σκοπίων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου