Η αρχαιολογία βέβαια δεν μπήκε(;) στον κόπο να το μελετήσει περαιτέρω,αλλά ούτε και να βάλει κάποια περιγραφή κάτω από το εύρημα,πού βρίσκεται στο μουσείο της Ακροπόλεως (εκθ.αρ.ΝΑ.55.Αα, 4),ίσως γιατί θα ξεβόλευε κάποιες καταστάσεις.
Και για την ιστορία,έχουμε χρήση οργάνων και φακών,και διόπτρας απο τον Πυθέα βεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο Πυθέας είχε εντοπίσει ότι ο Βόρειος ουράνιος Πόλος και ο Πολικός Αστέρας δεν συμπίπτουν. Έχουμε την διόπτρα του Ιππάρχου που χρησιμοποίησε για εκτίμηση της διαμέτρου του Ήλιου και της Σελήνης.
Ακόμα ο Ίππαρχος υπολόγισε την απόσταση και το πραγματικό μέγεθος των δύο αστέρων. Επίσης η διόπτρα του Ήρωνος, που χρησίμευε για διάφορες γεωδαιτικές και αστρονομικές μετρήσεις.
Ακόμη η διόπτρα του Αρχιμήδη που τοποθετήθηκε στην κορυφή του φάρου Αλεξάνδρειας, και τέλος η διόπτρα του Δικαιάρχου.
Πηγή:
visaltis.blogspot.gr
Ο Αριστοτέλης αναφέρει οτί οι αρχαίοι παρατηρούσαν τα ουράνια σώματα «μέσα απο επιμηκείς σωλήνες» Ο Ευκλείδης (τρίτος αιώνας π.χ) διατύπωσε κανόνες για την κατασκευή ματογυάλων και ο Στράβωνας, στις αρχές της Χριστιανικής εποχής, γνώριζε το τηλεσκόπιο. Σύμφωνα με τον Ζάν ντε Κερντελάντ (τέλε 7 Ζούρ, Νο 750) όταν ο Καίσαρας σχεδίαζε να εισβάλει στην Βρετανία, παρατήρησε τις ακτές απο την Γαλλία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου